AB liderleri Brüksel'de bir araya geldi! Ana gündem Türkiye

AB liderleri Brüksel'de bir araya geldi! Ana gündem Türkiye

AB ülkelerinin dışişleri bakanlı Brüksel'de bir araya geldi. Merkez Bankası'na yapılan atama, HDP'ye açılan kapatma davası ve İstanbul Sözleşmesi'nin feshi sonrası Türkiye masanın ana gündemlerinden biri olacak.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dışişleri bakanları, 25-26 Mart'ta yapılacak AB Liderler Zirvesi öncesinde Brüksel'de bir araya geldi.

ZİRVENİN GÜNDEMİNDE TÜRKİYE DE VAR

Zirveye hazırlık amacıyla yapılan resmi toplantının gündeminde Türkiye-AB ilişkileri, Güney Komşuluğu, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet ile video konferans yönetimiyle görüş alışverişi var. Ayrıca gündemler arasında Rusya, Myanmar, Venezuela, Hong Kong, Batı Balkanlar ve Gürcistan da yer alıyor.

TOPLANTI SONRASI ÇAVUŞOĞLU İLE GÖRÜŞÜLECEK

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, toplantı öncesi açıklama yaptı. Borrell, toplantıdaki ana gündemin Türkiye Ve Rusya'daki gelişmeler olacağını söyledi. Bugün uzun bir toplantı yapacaklarını belirten Borrell, toplantı sonrası akşam saatlerinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşerek ilişkileri değerlendireceklerini bildirdi.

ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANI: ÇOK YANLIŞ SİNYALLER

Toplantı öncesi Brüksel'de açıklamalarda bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da, "Son günlerde gördüklerimiz, HDP'ye kapatma davası ve özellikle İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi kesinlikle çok yanlış sinyaller" dedi. Türkiye ile Yunanistan arasındaki Doğu Akdeniz gerginliğine de değinen Maas, gerginliğin yatıştırılmasına dönük "işaretler bulunduğunu" belirtti. 

LÜKSEMBURG DIŞİŞLERİ BAKANI: ORTAÇAĞ'A DÖNÜŞ

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ise toplantı öncesi konuşarak Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesini "kesinlikle anlaşılamaz" olarak yorumladı. Bunun "Ortaçağ'a dönüş" anlamına geldiğini belirten Asselborn, Türkiye'deki kadın cinayetlerine işaret ederek "Bu Türkiye ile normal ilişkiler kurmak için ihtiyaç duyduğumuz yol değil" dedi.

AB YETKİLİLERİ 'GÜNDEMDE YAPTIRIM YOK' DEMİŞTİ

Dün Reuters'a konuşan AB yetkilileri, Türkiye'ye Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetleri nedeniyle yaptırım uygulanması konusunun 25-26 Mart tarihindeki yapılacak zirvede gündeme alınmayacağını söylemişti.

BIDEN YÖNETİMİ DE ÇAĞRI YAPMIŞTI

Öte yandan Joe Biden yönetimi de NATO müttefiki ve AB aday ülkesi olan Türkiye'nin uzlaşmacı tavrı karşısında Brüksel'e yaptırım uygulamama çağrısında bulunmuştu.

ARALIK ZİRVESİNDE NE OLMUŞTU?

AB liderleri 10-11 Aralık'ta zirvede bir araya gelmişti. Liderler, Doğu Akdeniz'deki doğal gaz arama ve sondaj faaliyetlerini durdurması ve gerginliğin düşürülmesi için Türkiye'ye mart ayındaki zirveye kadar süre tanımış ve Türkiye'nin tavrını değiştirmemesi halinde ek yaptırımlar yürürlüğe sokma tehdidinde bulunmuştu.

Aralık'taki zirvede, Doğu Akdeniz'de doğal gaz faaliyetleriyle bağlantılı mevcut yaptırım listesine yeni kişi ve kuruluşların eklenmesi kararı alınmıştı. Fakat iki taraf arasında pozitif gündem oluşturma çabaları doğrultusunda bu karar uygulanmamıştı. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN