Açık cezaevi izinleri uzatıldı mı? Cezaevi pandemi izinleri ne zaman bitiyor?

Açık cezaevi izinleri uzatıldı mı? Cezaevi pandemi izinleri ne zaman bitiyor?

Koronavirüs salgını sebebiyle açık cezaevinde yatan ve denetimli serbestlik koşullarını taşıyan ortalama 60 bin mahkûm, izne çıkarılmıştı. Gelen son dakika haberine göre bu izin süresi uzatıldı. Peki açık cezaevi izinleri uzatıldı mı? İşte tüm bilgiler...

Dünyayı ve Türkiye’yi etkileyen pandamı nedeniyle cezaevinde yatan hükümlülere, tedbir amaçlı izin verilmişti. Mahkûmlar evlerine gönderilmiş, normal süresi tamamlanan açık cezaevi izinleri 2 kez uzatılmıştı. Salgın riskinin devam etmesinden dolayı Sağlık Bakanlığı’nın önerisiyle bu süre bir kez daha uzatıldı. Peki cezaevi pandemi izinleri ne zaman bitiyor? İşte detaylar…

AÇIK CEZAEVİ İZİNLERİ UZATILDI MI?

Adalet Bakanlığı, dünyayı ve Türkiye’yi etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yayılmasını önlemek amacıyla, açık cezaevinde yatan mahkûmların izinlerinin 2 ay daha uzatıldığını açıkladı. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan açıklamada, açık ceza infaz kurumlarında yer alan ya da açık ceza infaz kurumlarına ayrılma hakkı elde eden ve uygun koşulları taşıyan mahkûmlarla denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak üzere cezalarının infazına karar verilen mahkûmların Kovid-19 izin sürelerinin 30 Eylül 2020 tarihinde sona ereceği anımsatıldı.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün salgın riskinin ortadan kalkmamasından dolayı mahkûmlara verilen izinlerin 2 ay daha uzatılmasına ilişkin tavsiyede bulunduğuna dikkati çekilen açıklamada, açık ceza infaz kurumlarına ayrılmaya hakkı veren ve uygun koşulları taşıyan hükümlüler ile denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak üzere cezalarının infazına karar verilen mahkûmların izinlerinin, 5275 sayılı kanunun geçici 9/5. maddesi gereğince 30 Eylül 2020 tarihi itibarıyla 2 ay boyunca daha uzatılmasına karar verildiği belirtildi.

acik-cezaevi-izinleri-uzatildi-mi-cezaevi-pandemi-izinleri-ne-zaman-bitiyor.jpeg

Adalet Bakanlığı, açık ceza infaz kurumlarında yer alan ya da açık ceza infaz kurumlarına ayrılma hakkı elde eden ve uygun koşulları sağlayan mahkûmlarla denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak üzere cezalarının infazına karar verilen mahkûmları, ilgili yasanın Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla 31 Mayıs'a dek koronavirüs iznine göndermişti.

İzin zamanının tamamlandığı 31 Mayıs 2020 tarihinde; Sağlık Bakanlığı, riskin ortadan kalkmamasından dolayı izin süresinin uzatılmasını tavsiye etmişti. Böylece 31 Mayıs olan tarih, 31 Temmuz’a kadar uzatılmıştı.

7242 sayılı Kanun ile hüküm altına alınan 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun‘un Geçici 9. Maddesi ile; açık ceza infaz kurumlarında yer alan ya da açık ceza infaz kurumlarına ayrılma hakkı elde eden ve koşulları sağlayan mahkûmlarla denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak üzere cezalarının infazına karar verilen mahkûmların, 31 Temmuz 2020 tarihinden itibaren 2 ay daha izinli sayılmışlardı.

Bu duyuru, 22 Temmuz tarihinde resmiyete dökülmüştü.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından salgın riski yazısında risk belirtmesi durumunda, Adalet Bakanlığı izin zamanlarının uzatılması noktasında karar merci oluyor. Bu hâlin yaşanması durumunda 25 Eylül Eylül tarihine dek net bir kararın açıklanması bekleniyor.

Yani açık cezaevi izinleri 2020’nin kasım ayı sonuna kadar uzatılmış oldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN