Akan Abdula'nın 'Öngörülemeyenler' kitabı çıktı

Akan Abdula'nın 'Öngörülemeyenler' kitabı çıktı

Akan Abdula'nın yazdığı "Öngörülemeyenler" kitabı Destek Yayınları'ndan çıktı. Abdula kitapta, "Yaşadığımız çağa uzaktan baktığınızda ne görüyorsunuz? Teknolojinin hızla ilerlediği, bilgiye çok kolay ulaşabildiğimiz bu zamanda gerçeğe de kolaylıkla ulaşabiliyor muyuz?" gibi sorulara yanıt arıyor.

Akan Abdula'nın yazdığı "Öngörülemeyenler" kitabı Destek Yayınları'ndan çıktı. Abdula, Öngörülemeyenler adlı kitabında kendi yaşamından örneklerle içinde dönüp durduğumuz fasit dairenin fotoğrafını önümüze koyuyor. Geçmişten günümüze hapsolduğumuz çemberleri demir perdenin ardında büyümüş bir insanın deneyimleriyle aktarıyor. Bütün bunların sonucunda da ‘öngörülmez’ olmak için yapılabilecekleri anlatıyor.

"YAŞADIĞIMIZ ÇAĞA UZAKTAN BAKTIĞINIZA NE GÖRÜYORSUNUZ?"

Abdula, kitabında şu sorulara yanıt arıyor:

"Yaşadığımız çağa uzaktan baktığınızda ne görüyorsunuz? Teknolojinin hızla ilerlediği, bilgiye çok kolay ulaşabildiğimiz bu zamanda gerçeğe de kolaylıkla ulaşabiliyor muyuz? Yoksa gerçek artık daha da göreceli hale mi geldi? Özellikle tüketim alışkanlıklarımız söz konusu olduğunda maniple edildiğimizi artık hepimiz biliyoruz, peki bizleri maniple eden algoritmalar yalnızca tüketim alışkanlıklarımız için mi kullanılıyor? Bu algoritmalar için artık tamamen ‘öngörülebilir’ veri yığınları haline gelmiş olan insanın ‘öngörülemez’ olmak için neler yapması gerek? Hakkımızdaki her türlü veriyi toplayan, kaydeden ve yeri geldiğinde bize karşı kullanan bir sistemde insan haklarından söz edebilir miyiz? Yalnızca kendi sesimize en yakın sesleri duyduğumuz yankı odalarına hapsedildiğimiz bu düzende seçme şansımız gerçekten var mı?"

ongorulemeyen.jpg

"OYUNU BOZUN, ÖNGÖRÜLEMEZ OLUN"

Öngörülemezler kitabının arka kapak yazısında ise şunlar yazıyor: 

"Gerçekler korkulardan daha büyük olmalıdır.

Oyunu bozun.

Öngörülemez olun.

Bu kitapta artık adı olmayan yitik bir ülkenin çarpıtılmış gerçeklerle yönetilen topraklarında büyüyen bir çocuğun hikâyesini okuyacaksınız. Hiç bitmeyen bir döngünün, sürekli kendisini tamamlayan bir çemberin içinde tutsak olduğunu fark eden bir çocuk...

Bir çocuğu kurtarmak için mısır tarlalarında başlayan sıkı bir koşu bu.

Akan Abdula, 80’lerin totaliter Yugoslavya’sında soğuk ve zorba bir apartman blokunda başlayan çocukluğunun, Noel Baba’nın kucağından atılmasıyla sonsuza dek dönüşen hayatının zorlu ve lirik öyküsünü anlatıyor. Rejimin coğrafyadan da sert olduğu o yıllarda yaşananlarla şimdi sözde özgürlükler vaat eden yeni çağa girerken başımıza gelecekler arasındaki korkunç benzerliği gözler önüne seriyor.

Gerçeklik ötesi çağının tutsaklarına, yalanlardan gerçeklik üreten teknolojik sistemlerin kurbanlarına, yani bizlere, erdemlerin ve hakikatin peşine düşmenin, tutsak eden çemberler karşısında öngörülemez olmanın yollarını anlatıyor.

Elinizde tuttuğunuz kitap, bir otobiyografi ya da yakın tarih metni değil, düpedüz bir teknoloji kitabıdır. Teknolojinin sert yüzüne karşı atılmış cesur bir çığlıktır. Çünkü gerçekler ve özgürlükler her zaman korkulardan büyüktür."

AKAN ABDULA KİMDİR?

 

Akan Abdula, 1978 yılının Aralık ayında o zaman hâlâ var olan Yugoslavya’da doğdu. 2001 yılında Bilkent Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. 2001-2003 yılları arasında Case Western Reserve Üniversitesi Weatherhead School of Management’tan yüksek lisans derecesini aldı. 2005-2009 yılları arasında Millward Brown’da araştırma direktörü olarak Türkiye’nin en büyük veri takip çalışmalarından bazılarını başlattı ve yönetti. Millward Brown’dan ayrılarak, Grey Worldwide reklam ajansına katıldı.

 

2009-2012 aralığında Grey İstanbul reklam ajansında Strateji ve Planlamadan Sorumlu Başkan Yardımcılığı ve Grey Group Worldwide’da Küresel Strateji Konseyi Üyeliği görevlerini üstlendi. 2012 yılında İstanbul ve Dubai merkezli FutureBright Group’u kurdu. Bugün FutureBright Group 450’nin üzerinde markayı portföyünde bulundurmakta ve Akan Abdula pek çok öncü markaya danışmanlık vermektedir.

 

Aralarında Daily Telegraph’ın da bulunduğu dünyaca ünlü birçok dergi ve gazetede stratejik yaklaşımlarını haberleştirdi. Başta Türkiye’nin en iyi ürün lansmanı ve Türkiye’nin en etkili sosyal sorumluluk kampanyaları olmak üzere, birçok kez Altın Effie ödülüne layık görüldü. 2016 yılında ZMET Institute’u kurdu ve Olson Zaltman & Associates’in küresel ortağı oldu. ZMET Institute ile Olson Zaltman & Associates’in on üç Ortadoğu ülkesinden sorumlu iş ortağı oldu. Akan Abdula evli ve iki çocuk babasıdır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN