İmzacı amiral Türker Ertürk 'Utanç değil madalya' diyerek canlı yayında elektronik kelepçesini gösterdi

İmzacı amiral Türker Ertürk 'Utanç değil madalya' diyerek canlı yayında elektronik kelepçesini gösterdi

Emekli amiraller bildirisini imzaladığı için ayağına elektronik kelepçe takılan emekli amiral Türker Ertürk canlı yayında ayağına takılan elektronik kelepçeyi göstererek “Türk halkı görsün. 31 yıl bu vatana hizmet vermenin karşılığı bu kelepçedir” dedi.

Emekli amiraller bildirisini imzaladığı için ifadesi alınan emekli amiral Türker Ertürk, Tele1'de Merdan Yanardağ'ın programına konuk oldu. Canlı yayına elektronik kelepçe ile çıkan emekli Amiral Türker Ertürk,“Sol ayağımda elektronik kelepçe var. 31 yıl bu vatana hizmet vermenin karşılığı elektronik kelepçe. Esasında böyle bir yargı kararı da yok. Bu bir idari uygulama. Kaçma şüphemiz var mı? Yok. Muhtemelen bakan tarafından emir verilmiştir. Bize elektronik kelepçe takıldı. Bunu da Türk halkı görsün. Bu benim için utanç vesilesi değil bu benim için gerçekten madalya.” dedi. 

"İKTİDARI MİLLETE HAVALE EDİYORUM" 

“31 yıl sıkı sadakat ile hizmet etmişim, Harp Okulu komutanlığı yapmışım aynı zamanda bir İstiklal Savaşı gazisinin torunuyum. Derler ya bazen Ramazan'dayız da şimdi, ‘Seni Allah'a havale ediyorum' diye, ben de iktidarı millete havale ediyorum. Tereddüt etmeden imzaladım. Orada benim iki kelimelik tek cümlem var; ‘Katılıyorum, imzalıyorum' Bunun dışında hiç kimse ile muhaberatım yok. Bunu realiteyi anlatmak açısından söylüyorum. Eğer siz darbe karşıtıysanız ve Montrö hassasiyetiniz varsa o zaman amaç gündemi kapatmak. Doğru bir iş olmamıştır.”

atilla-kiyat.jpgAtilla Kıyat

"BEYNİMİN ONURU BANA AİT"

Emekli amiraller bildirisini imzaladığı için ifadesi alınan emekli amiral Atilla Kıyat'ın ayağına takılan elektronik kelepçe için sosyal medya hesabında “12 yıl amiral olarak, 43 yıl üniformamı şerefle taşıdım. Kıbrıs gazisiyim. Bugün elektronik kelepçe takılan bacağımın utancı bana ait değil. 80 yaşıma kadar kelepçe takılamayan ve ölünceye kadar da hiçbir gücün kelepçe takamayacağı beynimin onuru ise bana ait.” dedi. 

emekli-amirallere-sorusturma.jpg

NE OLMUŞTU

EMEKLİ AMİRALLER BİLDİRİSİ NEDEN YAZILDI?

104 emekli amiral, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un "Bir Cumhurbaşkanı Montrö'yü feshedebilir mi?" sorusuna "Teknik olarak evet" yanıtını vermesi ile Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı'nın gittiği bir tarikat evinde sarık ve cüppe ile fotoğraflarının ortaya çıkması üzerine başlayan tartışmalarla ilgili olarak 4 Nisan'da bir bildiri yayımladı.

Bildiride, "Montrö; sadece Türk Boğazlarından geçişi düzenleyen bir sözleşme değil, Türkiye'ye İstanbul, Çanakkale, Marmara Denizi ve Boğazlardaki tam egemenlik haklarını geri kazandıran, Lozan Barış Antlaşmasını tamamlayan büyük bir diplomasi zaferidir" denildi. Tuğamiral Sarı'nın görüntülerine ilişkin olarak da "Kabul edilemez nitelikteki bazı görüntüler, haber ve tartışmalar ömrünü bu mesleğe adamış bizler için çok derin bir üzüntü kaynağı olmuştur" ifadesi kullanıldı.

Hükümet bildiriye sert tepki gösterdi; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Geçmişi darbeler ve bildirilerle dolu bir ülkede bir gecede 104 emekli amiralin böyle bir girişimde bulunması asla kabul edilemez" dedi.

emekli-amiral.jpg

İŞTE EMEKLİ AMİRALLER BİLDİRİSİ METNİNDE YAZANLAR

*Türk Boğazları, dünyanın en önemli suyollarından biri olup, tarih boyunca çok uluslu antlaşmalara göre yönetilmiştir. Bu antlaşmaların sonuncusu ve Türkiye'nin haklarını en iyi şekilde koruyan Montrö; sadece Türk Boğazlarından geçişi düzenleyen bir sözleşme değil, Türkiye'ye İstanbul, Çanakkale, Marmara Denizi ve Boğazlardaki tam egemenlik haklarını geri kazandıran, Lozan Barış Antlaşmasını tamamlayan büyük bir diplomasi zaferidir.

*Montrö, Karadeniz'e kıyıdaş ülkelerin güvenliğinin temel belgesi olup Karadeniz'i barış denizi yapan sözleşmedir. Montrö, Türkiye'nin herhangi bir savaşta, savaşan taraflardan birinin yanında istemeden savaşa girmesini önleyen bir sözleşmedir.

*Montrö, Türkiye'nin II. Dünya Savaşında tarafsızlığını korumasına imkân yaratmıştır. Bu ve benzeri nedenlerle, Türkiye'nin bekasında önemli bir yer tutan Montrö Sözleşmesinin tartışma konusu yapılmasına, masaya gelmesine neden olabilecek her türlü söylem ve eylemden kaçınılması gerektiği kanaatindeyiz.

*Diğer taraftan; son günlerde basında ve sosyal medyada yer alan kabul edilemez nitelikteki bazı görüntüler, haber ve tartışmalar ömrünü bu mesleğe adamış bizler için çok derin bir üzüntü kaynağı olmuştur.

*TSK ve özellikle Deniz Kuvvetlerimiz son yıllarda; çok bilinçli bir FETÖ saldırısı yaşamış ve çok değerli kadrolarını bu hain kumpaslara kurban vermiştir. Bu kumpaslardan çıkarılacak en önemli ders; TSK'nin, anayasanın değişmez, değiştirilmesi teklif edilemez temel değerlerini titizlikle sürdürmesi zaruretidir.

*Bu gerekçelerle, TSK ve Deniz Kuvvetlerimizi bu değerlerin dışına çıkmış, Atatürk’ün çizdiği çağdaş rotadan uzaklaşmış gösterme çabalarını kınıyor ve tüm varlığımızla karşı çıkıyoruz.

*Aksi halde, Türkiye Cumhuriyeti, tarihte örnekleri olan, bunalımlı ve bekası için en tehlikeli olayları yaşama risk ve tehdidi ile karşılaşabilecektir. Türk Milletinin bağrından çıkan şanlı bir geçmişe sahip, Ana ve Mavi Vatan'ın koruyucusu Deniz Kuvvetleri Komutanlığı personelinin Atatürk ilke ve devrimleri doğrultusunda yetiştirilmesi elzemdir.

*Ülkemizin her köşesinde denizde, karada, havada, iç güvenlik bölgesinde ve sınır ötesinde fedakârca görev yapan, Mavi Vatandaki hak ve menfaatlerimizin korunması için Atatürk'ün gösterdiği yolda canla başla çalışan cefakâr Türk Denizcilerimizin yanındayız.

emekli-amirallerin-gozaltina-alinmasi.jpg

EMEKLİ AMİRALLERİ BİLDİRİSİNE İMZA ATAN İSİMLER 

1.E. Amiral Ergun MENGİ

2.E. Amiral Alaettin SEVİM

3.E. Amiral Nazif ÖZDAĞDEVİREN

4.E. Amiral Işık BİREN

5.E. Amiral Ahmet ŞENOL

6.E. Amiral Hasan HOŞGİT

7.E. Amiral Vedat ERSİN

8.E. Amiral Metin AÇIMUZ

9.E. Amiral Atilla KEZEK

10.E. Amiral Nurhan KAHYAOĞLU

11.E.Amiral Önder ÇELEBİ

12.E.Amiral Metin POYRAZLAR

13.E.Amiral Mücahit ŞİŞLİOĞLU

14.E.Amiral Engin BAYKAL

15.E.Amiral Hüseyin ÇİFTÇİ

16.E.Amiral Atilla KIYAT

17.E.Amiral Vehbi ALPMAN

18.E.Amiral Celal PARLAKOĞLU

19.E.Amiral Mustafa Ekmel ÖZDENGİL

20.E.Amiral Serdar DÜLGER

21.E.Amiral Abdullah METE

22.E.Amiral Ertan DEMİRTAŞ

23.E Amiral Orhun ÖZDEMİR

24.E.Amiral Ersin GÜLER

25.E.Amiral Nadir KINAY

26.E.Amiral Hüseyin HOŞGİT

27.E Amiral İlker GÜVEN

28.E.Amiral Baha EREN

29.E.Amiral Abdullah GAVREMOĞLU

30.E.Amiral Şükrü BOZOĞLU

31.E.Amiral Hakan ERCAN

32.E.Amiral Mesut ÖZEL

33.E.Amiral Taner EZGÜ

34.E.Amiral İbrahim AKIN

35.E.Amiral Ömer AKDAĞLI

36.E.Amiral Mehmet OTUZBİROĞLU

37.E.Amiral Taner BALKIŞ

38.E.Amiral İzzet ARTUNÇ

39.E.Amiral Hakan ERAYDIN

40.E.Amiral Mehmet Ali ÇINAR

41.E.Amiral Deniz DAĞLILAR

42.E.Amiral Yalçın ERTUNA

43.E.Amiral Türker ERTÜRK

44.E.Amiral Aydın CANEL

45.E.Amiral Sami ÖRGÜÇ

46.E.Amiral Yalçın KAVUKÇUOĞLU

47.E.Amiral Nazım ÇUBUKÇU

48.E.Amiral Ahmet AKSOY

49.E.Amiral Can ERENOĞLU

50.E.Amiral Doğan HACİPOĞLU

51.E.Amiral Abdullah AKGÜL

52.E.Amiral Aziz ÖZTÜRK

53.E.Amiral A. Serdar AKINSEL

54.E.Amiral İlker GÜVEN

55.E.Amiral Mustafa İPTEŞ

56.E.Amiral Caner BENER

57.E.Amiral Nejat BERKSUN

58.E.Amiral Kadir SAĞDIÇ

59.E.Amiral Tayfun TANSAN

60.E.Amiral İskender YILDIRIM

61.E.Amiral Ali Yüksel ÖNEL

62.E.Amiral Uğur YİĞİT

63.E.Amiral Mustafa ÖZBEY

64.E.Amiral Cem GÜRDENİZ

65.E.Amiral Bülent BOSTANOĞLU

66.E.Amiral Murat BİLGEL

67.E.Amiral Cengiz ALPÖZÜ

68.E.Amiral Serdar Okan KIRÇİÇEK

69.E.Amiral Tufan MİMİR

70.E.Amiral Turgut TUFAN

71.E.Amiral Turhan ÖZER

72.E.Amiral Alper TEZEREN

73.E.Amiral Mustafa ÜLTANUR

74.E.Amiral Ruhsar SÜMER

75.E.Amiral Cemal ÜREN

76.E.Amiral Gündüz Alp DEMİRUS

77.E.Amiral Deniz CORA

78.E.Amiral Gürkan İNAN

79.E.Amiral Atilla TONGUÇ

80.E.Amiral Mustafa KARASABUN

81.E.Amiral Erol YÜKSEL

82.E.Amiral Özbek GÜRGÜN

83.E.Amiral Bülent OLCAY

84.E.Amiral Nejat GÜLDİKEN

85.E.Amiral Turgay ERDAĞ

86.E.Amiral İsmail TAYLAN

87.E.Amiral Aydın GÜRÜL

88.E.Amiral Raif NALDEMİR

89.E.Amiral Numan ALANSAL

90.E.Amiral Tanzar DİNÇER

91.E.Amiral Erol ADAYENER

92.E.Amiral Haluk Sayın

93.E.Amiral Ferhat FERHANOĞLU

94.E.Amiral Mehmet Ali ÖZGÜVEN

95.E.Amiral Ali Sadi ÜNSAL

96.E.Amiral Doğan DENİZMEN

97.E.Amiral Taner AKKAYA

98.E.Amiral Necati KURT

99.E.Amiral Tayfun URAZ

100.E.Amiral Engin HEPER

101.E. Amiral Hayati Bilgiç

102.E. Amiral Hasan Nihat DOĞAN

103.E. Amiral Ömer Bayram ÇETİN

104.E.Amiral Mithat Kemal ALGÜL

emekli-amiraller.jpg

EMEKLİ AMİRALLER BİLDİRİSİNE SORUŞTURMA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 104 emekli amiral hakkında 4 Nisan'da "devletin güvenliğine ve anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma" suçlamasıyla soruşturma başlatmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, "Montrö Bildirisi"ne ilişkin soruşturma kapsamında, altı emekli amiral ve bir emekli generali ifadeye çağırdı. Yapılan tebligatta ise 7 emekli askerden, 22 Nisan Perşembe günü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde ifade vermeleri istendi.

Emekli askerlerin İstanbul, Ankara, Muğla ve Antalya'daki evlerinde yapılan aramalar sonucu bu kişilere ait cep telefonu ve bilgisayarlara el konuldu.

Şüphelilerden 10'unun gözaltı süresi 8 Nisan'da dört gün uzatılmıştı. 

GÖZALTINA ALINAN EMEKLİ AMİRALLER SERBEST

Savcılığın adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdiği şüpheliler Alaettin Sevim, Atilla Kezek, Atilla Kıyat, Bülent Olcay, Kadir Sağdıç, Mustafa Özbey, Ramazan Cem Gürdeniz, Turgay Erdağ, Türker Ertürk, Ali Sadi Ünsal, Cemil Şükrü Bozoğlu, Engin Baykal, Nadir Hakan Eraydın ve Ergun Mengi hakkında hakimlikçe yurt dışına ve il dışına çıkış yasağı adli kontrol şartı uygulandı.

Adli kontrolle serbest bırakılan şüphelilerden emekli Tümamiral Gürdeniz, adliye çıkışında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Haklı tarafta, doğru tarafta olmak bunlar önemli. Bu kadar basit bir basın açıklamasından bu aşamaya gelmek de tam anlamıyla bir iletişim kazası. Ama bu kazanın nedenini bizde aramayın. Metin çünkü çok net, iyi niyetle hazırlanmış bir metin ama bu... Yine de hukuk sistemine, adalet sistemine ve polis teşkilatına kendi adıma teşekkür ediyorum" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN