Son dakika! Türk heyetinin Kahire'deki görüşmeleri tamamlandı

Son dakika haberi... Dışişleri, Mısır ile 8 yıl aradan sonra yapılan görüşmelerin sona erdiğini duyurarak, "İkili ilişkiler, Suriye, Libya ve Irak'taki durum ele alındı. Görüşmeler samimi havada ve kapsamlı içerikte gerçekleştirilmiştir" açıklamasını yaptı.

Türkiye, Mısır'da Müslüman Kardeşler'in lideri eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye karşı yapılan protesto ve gösterileri fırsat bilerek 2013 yılında darbe yapan General Abdülfettah el-Sisi ile ipleri en baştan koparmıştı. 

Son aylarda Türk Dışişleri tarafından Mısır'a zeytin dalı uzatılacağının emareleri oluştu. Önce istihbarat seviyesinde başladı, sonra diplomatlar karşılıklı olarak bir araya geldi. Ardından da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısırlı mevkidaşı Samih Şükri ile telefonda görüştü. 2013'teki askeri darbenin ardından gerilen Ankara-Kahire arasında temaslar yeniden başladı. 

GÖRÜŞMELER SONA ERDİ

Dışişleri Bakanlığı, 8 yıl aranın ardından 5-6 Mayıs'ta Kahire'de bir araya gelen diplomatik heyetlerin görüşmelerinin sona erdiğini duyurdu. 

Yazılı açıklamada "Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal ve Bakan Yardımcısı Büyükelçi Hamdi Sanad Loza başkanlıklarındaki heyetler arasında iki gün süreyle Kahire’de gerçekleştirilen istikşafi nitelikli Türkiye ve Mısır istişareleri 6 Mayıs 2021 tarihinde tamamlanmıştır" denildi: 

"Görüşmeler samimi havada ve kapsamlı içerikte gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerde ikili konuların yanı sıra Libya, Suriye ve Irak’taki durum başta olmak üzere bölgesel konular ele alınmış; Doğu Akdeniz’de barış ve güvenliğin sağlanması ihtiyacı üzerinde durulmuştur. Taraflar istişarelerin bu turunun sonuçlarını değerlendirecek ve müteakip adımları kararlaştıracaktır." 

Görüşmelerde dışişleri bakanları Mevlüt Çavuşoğlu ve Sami Şükrü'nün görüşmesi için de bir tarih belirlenmesi planlanıyordu. Ancak böyle bir görüşmeye dair detay henüz paylaşılmadı. 

8 YIL SONRA İLK GÖRÜNTÜ 

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmet Hafız, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Kahire'deki Dışişleri Bakanlığı konutunda başlayan siyasi görüşmelere Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Hamdi Sanad Loza ile Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal’ın başkanlık ettiğini belirtmişti. 

TÜRKİYE-MISIR İLİŞKİLERİ 

Türkiye ile Mısır arasındaki diplomatik ilişkiler, 2013'ten bu yana karşılıklı olarak maslahatgüzar düzeyinde sürdürülüyor. Bu süreçte iki ülke dışişleri bakanları arasında çeşitli vesilelerle kısa görüşmeler gerçekleştirilirken, Mısır'ın Ankara Büyükelçiliğiyle İstanbul Başkonsolosluğu ve Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliğiyle İskenderiye Başkonsolosluğu faaliyetlerine devam ediyor. 

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Güncel Haberleri