Atıl ‘kuvvet merkezi’ne İBB’den gençlik aşısı

Atıl ‘kuvvet merkezi’ne İBB’den gençlik aşısı

İstanbul’a anlamlı kültür projesi... İBB Başkanı İmamoğlu, Beyazıt’ta yaklaşık 35 yıldır kullanılmayan tarihi Troleybüs binasının restore edilerek binlerce eserin yer alacağı bir kütüphaneye çevrileceğini açıkladı. Çalışmaları en kısa sürede tamamlayacaklarını belirten Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, kütüphanenin yeni eğitim döneminde açılmasını hedeflediklerini söyledi. Polat “Biz sadece temel fonksiyonları kuracağız ama etkinliklerin geliştirilmesinde üniversite öğrencileri aktif olacak” dedi.

SALİHA SULTAN | KARAR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Beyazıt’taki Tarihi Troleybüs Binası’nı restore edeceklerini duyurdu. 35 yıldır atıl durumdaki binanın binlerce kitaplık bir kütüphaneye dönüştürüleceğini de belirten İmamoğlu, aynı zamanda gençlere yönelik bir etkinlik ve çalışma alanı olarak düzenlenerek Öğrenci Enerji Merkezi adıyla üniversite gençliğini ağırlayacağı müjdesini verdi. Binanın restorasyon çalışmaları hakkında KARAR’a açıklamalarda bulunan İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, İstanbul’un tramvay ve taşımacılık tarihi için önemli bir yapı olan tarihi binanın 1984 yılından beri atıl durumda olduğunu kaydederek, İstanbul’daki atlı tramvay taşımacılığının 1910’lu yılların başında yerini elektrikli tramvaylara bıraktığını hatırlattı. Binanın o dönemde yapıldığı bilgisini veren Polat, “İstanbul’un üç tane popüler adıyla ‘kuvvet merkezi’ olarak geçer. Şimdilerde güç merkezi olarak tanımlıyoruz. Bina, burada üretilen elektrik enerjisinin kent içinde bu hizmeti veren tramvayların enerji nakiline dönüştürdükleri yer... Unutulmuş. Böyle yüksek bir kent potansiyeli olan bir alanın ne yazık ki gündelik hayatta aktif olarak kullanılacağı bir şekilde değerlendirilmediği bir binaydı” dedi. Binanın restorasyonun hızla tamamlanması için gayret ettiklerini aktaran Polat, amacın uzun yıllardır kullanılmaz halde olan tarihi binanın yeni eğitim döneminde gençlerin kullanımına açılması, hayatlarına enerji sağlaması olduğunu belirtiyor.

"BELEDİYE YAPACAK, ÜNİVERSİTELİLER ŞEKİLLENDİRECEK"

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Polat, belediyenin binanın sadece temel fonksiyonlarını oluşturacağının altını çizerek, İstanbul Üniversitesi gençliğini heyecanlandıracak şu önemli notu da düşüyor: “Ama buranın programının geliştirilmesi, etkinliklerinin geliştirilmesi konusunda İstanbul Üniversitesi öğrencileriyle oturacağız, onlarla beraber mekanı şekillendireceğiz. Burası ismiyle bir kütüphane olacak. İlk fonksiyonu bu olacak ama burayı yaşayanlar iyi bilir ki kütüphane fonksiyonu tek başına yetmez. İstanbul Üniversitesi gençliğinin ihtiyaçları açısından burası çoklu kullanıma uygun hale getirilmeli... Öncelikle binanın binlerce kitaptan oluşan bir deposu olacak. Öğrenci merkezi olarak tanımladığımız alanların daha konvansiyonel yapısını da aşan yenilikçi, öğrencinin de bir plastik değer gibi eğip bükeceği ve kendi ihtiyaçlarına dönük kullanabileceği bir mekan üretmek istiyoruz. Endüstriyel mirasın enerji merkezini bugün gençliğin enerji merkezine dönüştürmek gibi bir potansiyeli olduğunu düşünüyoruz.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN