Avrupa Konseyi Genel Sekreteri’nden ‘Kavala’ açıklaması

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri’nden ‘Kavala’ açıklaması

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Buric, Osman Kavala'nın tutukluluğunun AİHM'in son kararına rağmen devam etmesinin ‘tamamıyla yanlış’ olduğunu ve kararın ‘bir rica değil, yasal zorunluluk’ olduğunu söyledi.

İstinaf Mahkemesi'nin 'Gezi olayları'na ilişkin davada, Osman Kavala'nın da aralarında bulunduğu 9 sanığın beraat etmesine ilişkin kararı bozmasının ardından Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric'ten sert bir açıklama geldi. 

Kavala'nın tutukluluğunun AİHM'in son kararına rağmen devam etmesinin "tamamıyla yanlış" olduğunu söyleyen Buric, kararın "Bir rica değil, yasal zorunluluk" olduğunu ifade etti. 

"RİCA DEĞİL, ZORUNLULUK"

Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi'nde konuşan Buric, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesini onaylayan üye ülkelerin mahkemenin kararlarına saygı göstermeyi kabul ettiğini anımsattı ve "Bu bir rica değildir. Bağlayıcılığı olan yasal zorunluluktur" dedi.  

AİHM'in geçtiğimiz yıl verdiği kararında Kavala'nın "makul şüphe" için gerekli kanıt olmadığına hükmettiğini anımsattan Buric, hükümsüz olarak tutuklanmasının Kavala'yı ve diğer insan hakları savunucularını caydırmak için gizli bir amaç taşıdığını belirtti.  

"KAVALA SERBEST BIRAKILMALIDIR"

"Kavala bu nedenle serbest bırakılmalıdır" diyen Genel Sekreter, Bakanlar Komitesi'nin süreci düzenli olarak izlediğini ve ara raporu kabul ettiğini anımsattı. Anayasa Mahkemesinin Kavala'nın serbest bırakılması talebini reddettiğini anımsatan Buric, "Kavala hala tutuklu. Bu tamamıyla yanlış" de 

NE YAŞANDI?  

AİHM, Türkiye'nin Kavala davasında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin özgürlük ve güvenlik hakkıyla ilgili 5. ve haklara getirilecek kısıtlamaların sınırlanmasıyla ilgili 18. maddelerini ihlal ettiğine karar vermiş ve Osman Kavala'nın "derhal"serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu. 

Anayasa Yüksek Mahkemesi (AYM) ise geçtiğimiz aralık ayı sonunda tutuklu yargılanan Kavala’nın Anayasa'nın 19. maddesinde güvence altına alınan "kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edilmediğine hükmederek İstanbul’da Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasına devam edileceğine karar vermişti. 

Anadolu Kütür Yönetim Kurulu Başkanı olan Kavala, 24 Haziran 2019'da görülmeye başlanan 16 sanıklı Gezi Davası'nın tek tutuklu sanığı konumunda bulunuyor. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN