Avrupa'nın en büyük yatırım şirketinden 'faiz indirimi' beklentisi

Avrupa'nın en büyük yatırım şirketinden 'faiz indirimi' beklentisi

Son olarak beklentilerin üzerinde 200 baz puanlık faiz artırımı sonrası Merkez Bankası Başkanı Ağbal'ın görevden alınması ile piyasalar altüst oldu. Avrupa'nın en büyük varlık yönetim şirketi Amundi ise Merkez Bankası'nın nisanda 300 baz puanlık faiz indirimine gidebileceğini açıkladı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal, cuma gecesi yayımlanan sürpriz bir kararname ile görevden alındı. Cumhurbaşkanı kararı ile yeni TCMB Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu oldu. Merkez'deki kritik değişiklik piyasaları hareketlendirdi, Türk Lirası yüzde 8'in üzerinde değer kaybetti ve döviz kurlarında sert hareketler yaşandı. 

Uzmanların 'geri dönüşü kolay olmayan bir yol' yorumunu yaptığı görev değişikliğinin ardından yaklaşık 1.7 trilyon euro tutarında fon yöneten Avrupa'nın en büyük varlık yöneticisi Amundi Asset Management'tan ise dikkat çeken bir açıklama geldi.

'300 BAZ PUAN İNDİRİMİ SÜRPRİZ OLMAZ'

Amundi Asset Management'ın gelişmekte olan ülkeler biriminin başında bulunan Yerlan Syzdykov, "Resmi faiz oranı tahminimizi yeniden oluşturmadan önce merkez bankasının ileriye dönük açıklamalarını görmeyi bekliyoruz ancak yeni gelen başkanın atacağı ilk adımın gevşek para politikası sinyali vermek için faizleri düşürmek olacağını düşünüyoruz" dedi.

Avrupa'nın en büyük varlık yöneticisi Amundi, Türkiye'nin faizleri nisan ayında 300 baz puan indirmesinin sürpriz olmayacağını bildirdi. 

YENİ BAŞKAN'DAN İLK AÇIKLAMA

Yeni Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu yaptığı ilk açıklamada, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Kanun’la belirlenmiş görev ve yetkiler çerçevesinde enflasyonda kalıcı düşüşü sağlama temel hedefi doğrultusunda para politikası araçlarını etkin bir şekilde kullanmaya devam edecektir” ifadelerine yer vermişti.

 

“Enflasyondaki gerileme, ülke risk primlerindeki düşüş ve finansman maliyetlerindeki kalıcı iyileşme yoluyla makroekonomik istikrarı olumlu etkilerken, yatırım, üretim, ihracat ve istihdamı arttırıcı sürdürülebilir büyüme için de gerekli koşulların oluşmasına katkı sağlayacaktır. Bu bağlamda Para Politikası Kurulu toplantıları, daha önce kamuoyuna ilan edilen takvime uygun şekilde yapılacak olup uygulanacak politikalarda şeffaflık ve öngörülebilirlik ilkeleri doğrultusunda tüm paydaşlar ile iletişim kanalları etkin bir şekilde kullanılacaktır."

İlgili Haberler
YORUMLAR (2)
2 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN