Yeni Merkez Bankası başkanı ile faizler düşebilir

Yeni Merkez Bankası başkanı ile faizler düşebilir

Merkez Bankası Başkanlığı’na atanan Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, zaman zaman Yeni Şafak gazetesine yazılar da yazan bir isim. Kavcıoğlu, son olarak 9 Şubat 2021’de yayımlanan yazısında Merkez Bankası’nın yüksek faiz politikasında ısrar etmemesi gerektiğini yazmıştı. Uzmanlar yeni başkanla faizlerin düşmesinin beklenebileceği yorumunda bulundu.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, perşembe günü gerçekleştirdiği toplantısında faiz oranlarını 200 baz puan artırarak yüzde 19'a çıkarması sonrası başlayan tartışmalar devamında Merkez Bankası'nda görev değişikliğini getirdi. 

FAİZ ARTIRIMI GÖREV DEĞİŞİKLİĞİ GETİRDİ

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal görevden alındı ve yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu getirildi. 

YENİ BAŞKAN YÜKSEK FAİZ POLİTİKALARINA KARŞI

Merkez Bankası'nın yeni başkanı Kavcıoğlu ise zaman zaman Yeni Şafak gazetesine yazdığı yazılar ile biliniyor. Kavcıoğlu, 9 Şubat tarihli Yeni Şafak gazetesine yazdığı yazıda enflasyon, faiz ve döviz kurunu gündemine almıştı. 

Uzmanlar, Kavcıoğlu'nun yazılarında yüksek faiz politikalarını eleştirmesini faizin düşmesinin beklenebileceği şeklinde yorumladı.

"FAİZ HASTALIĞI TEKRAR NÜKSETTİ"

Kavcıoğlu, yazısında Türkiye'nin yıllardır ekonomide istediği sonucu alamadığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Süreç içerisinde yapısal reformların sadece bir kısmını gerçekleştirmiş olmamız nedeniyle, büyüyen ve güçlenen Türkiye ekonomisinde de kırılganlıklar oluştu. Özellikle ödemeler dengesindeki problemler ve cari açığın kapanması için yapılması gerekenler eksik yapılınca, Türkiye ekonomisindeki döviz kuru, enflasyon ve faiz hastalığı tekrar nüksetti."

Kavcıoğlu yüksek faiz hakkındaki düşüncelerinden yazısında şöyle bahsetti:

"Bunların derdi alabilecekleri en yüksek faizi alabilmek."

"Artık tüm kesimlerinin alışılagelmiş politikalardan vazgeçerek, daha yapısal çözümler üzerinde uzlaşması gerekiyor. Dünyada negatif faiz söz konusu iken bu ülkenin önemli ekonomi yazarlarının, bankacılarının, iş kuruluşu temsilcilerinin yüksek faizde istikrar aramaları gerçekten üzücü bir durum."

"Dolayısıyla, Merkez Bankası’nın yüksek faiz politikasında ısrar etmemesi gerekir. Dünyada faizler sıfıra yakınken bizde faiz artışına gitmek ekonomik sorunları çözmeyecektir. Aksine, ilerleyen dönemlerde sorunları daha da derinleştirecektir. Çünkü, faiz artışları dolaylı olarak enflasyonun artmasına yol açacaktır."

"Yüksek faiz düşük kur politikasından kaybeden hep ülkemiz oldu."

"Bir yerden sonra faizlerin de ne kadar artırılırsa artırılsın sonuçsuz kalmasını sağlayacak."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN