Ayasofya ne zaman ibadete açılacak? Danıştay Ayasofya kararını ne zaman açıklayacak?

Ayasofya ne zaman ibadete açılacak? Danıştay Ayasofya kararını ne zaman açıklayacak?

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Mustafa Sallallahu Aleyhi ve Sellem’in övgülerine nail olduğu Fatih Sultan Mehmed Han tarafından fethedilen İstanbul’un alınmasıyla birlikte camii olarak hizmet veren, zamanla müzeye çevrilen Ayasofya’nın ne zaman ibadete açılacağı konusuyla ilgili son dakika gelişmeleri yaşanıyor.

Danıştay’da görüşülen duruşmanın 17 dakika sürdüğü gelen bilgiler arasında yer alıyor. Danıştay’ın Ayasofya kararını ne zaman açıklayacağı da belli oldu. İstanbul’un fethinin yıl dönümünde Fetih Suresinin okunmasıyla birlikte Ayasofya’nın ne zaman camii olarak hizmet vereceği tartışmaları alevlenmiş, konuyla ilgili gözler Danıştay’ın kararına çevrilmişti. Yüksek mahkeme, kararını 15 gün içerisinde açıklayacak.

DANIŞTAY AYASOFYA KARARINI NE ZAMAN AÇIKLAYACAK?

Gelen son dakika haberine göre; Ayasofya’nın statüsünün ne olacağını ilişkin Danıştay'da görüşülen duruşma tamamlandı. Mahkemenin kararınını 15 günde içerisinde açıklayacağı belirtilirken, kararın arkasından Ayasofya’nın müze olarak kalacağı veya tekrardan camiye dönüştürülüp dönüştürülmeyeceğine karar verilecek.

İstanbul'un fethinin 567. sene-i devriyesinde Ayasofya'da Fetih Suresi okunmasının ardından "Ayasofya ibadete açılacak mı?" sorusu tekrardan gündeme getirmişti. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise son söz için yargıyı işaret etmiş ve kurmaylarından hukuki başvuruların başlatılmasını istemişti.

‘'DANIŞTAY'IN KARARINI BEKLİYORUZ’’

Katıldığı bir canlı yayında konuyla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ülkenin dinamiklerinde tutuşan yanan bir şeyin olduğuna dikkati çekerek, şu anda hukuk devleti olarak Danıştay'ın kararını beklediklerini belirtti. Erdoğan, kararın ardından atılması gereken adımları atacaklarını beyan etti

DANIŞTAY'DAKİ DURUŞMA SONA ERDİ

Duruşmanın hemen hemen 17 dakika sürdüğü bilgisini paylaşan CNN TÜRK muhabiri Mustafa Berber, Ayasofya başvurusuna ilişkin Danıştay 10. Dairesinin kararınını daha sonra açıklamak üzere duruşmayı bitirdiğini kaydederek, Danıştay’ın, kararını 15 gün içerisinde duyuracağını belirtti.

Başvuruda bulunan Sürekli Vakıflar Tarihi Eserler ve Çevreye Hizmet Derneği avukatının savunmasını yaptığını kaydeden Berber, dosyaya ek olarak sunacağı maddelerin sıraladığını aktararak, bazı iddiaların varlığından bahsetti.

Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün imzasının sahte olduğu iddiasının dile getirildiğini kaydeden Berber, o tarihte soyadı kanunu farklı ancak imzanın Atatürk olarak atıldığını, o tarihte atılan imzanın gözle görülür bir biçimde farklı olduğunu bildirdi.

Dernek başkanı tarafından da savunmaların yapıldığını söyleyen Berber, savunmada vakıfların bir kanunu olduğunu anımsatarak, bu kapsamda da bu davada Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması gerektiğini söylediğini aktardı.

Cumhurbaşkanlığı avukatı da 'mahkemenin vereceği karara saygılıyız, takdir mahkemenindir.' İfadelerini kullanmıştı.

Danıştay savcısı, 'Zaman aşımı söz konusu değildir, o tarihte günümüzdeki vakıflar kanunu henüz yürürlüğe girmemişti. Eski mevzuata göre işlem tesis edildi. Yönetim bakanlar kuruluna aittir.' denildi. O tarihten itibaren işlem hukuka uygun bir şekilde uygulanmış’. denildi.

İmza konusuyla alakalı da ‘Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 5 bakanlar kurulunda da aynı imzası vardır.' denildi.

Duruşma savcısı 'Karar vermek bakanlar kurulunun kararıdır' dedi.

Duruşma savcısı, bakanlar kurulunun yani ibadete tekrar açılma kararının bakanlar kurulu tarafından verilebileceğini, başvurunun ise reddedilmesi istedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN