Ayıptır günahtır bir durun artık

Ayıptır günahtır bir durun artık

Varlıklarına el konulup borç bahanesiyle kapısına kilit vurulan Şehir Üniversitesi için ‘Mağduriyet olmayacak’ açıklamaları yapıldı. Ancak saygın akademisyenler işsiz kaldı, öğrencilere çifte standart uygulandı. Zincirin son halkası ise idari personel oldu. Şehir kadrosunun Marmara’ya geçişinde mülakat şartı getirildi. Kamuoyundan tepki yükseldi: Bu insanların ne günahı var. İntikam uğruna yaptıklarınız yetmedi mi!

Hukuksuz şekilde yönetimine kayyum atanan, ardından kapatılarak Marmara Üniversitesi’ne devredilen Şehir Üniversitesi’nde mağduriyetler bitmiyor. ‘Gözdağı veriliyor’ eleştirilerine yol açan süreçte önce akademisyenler istifa etti, işsiz kaldı.

Öğrenciler de yaşadıklarını “Mağdur olmayacağımız söylendi ama istediğimiz okuldan mezun olmak, istediğimiz hocalardan ders almak istiyoruz” sözleriyle dile getirdi. Ayrımcılığa uğradıklarını vurguladı. 

MÜLAKATI GEÇEMEYENE MARMARA’DA KADRO YOK 

Saatlere rağmen silsile sürdürüldü. Şehir Üniversitesi personelinin Marmara’ya geçişi için mülakat sınavı şart koşuldu.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’na eklenen geçici maddede ‘Herhangi bir emeklilik, yaşlılık aylığı hak kazanmamış olanlar 30 gün içinde başvurmaları ve mülakatta başarılı olmaları kaydıyla atanabilirler’ ibaresi yer aldı.

Karar “Üniversite kapatıldı. Hocaları, öğrencileri mağdur edildi. Artık yeter” tepkilerine yol açtı.

karar-manset-5-mart.jpg

Kapatılan İstanbul Şehir Üniversitesi’nin öğrencilerinin eğitime Marmara Üniversitesi’nde devam etmeleri kararlaştırılmıştı. Açıkta kalan idari personel için benzer süreç işetilmedi. Cumhurbaşkanlığı Kararı’yla personelin Marmara’ya sözleşmeli olarak atanması için mülakat şartı getirildi.

‘Şehir’e özgü hükme’ sosyal medyadan “Üniversitenin devri mülakatsız, personelin devri mülakatlı” tepkisi geldi. Mağduriyet yaratan durum için “İnsan Hakları Eylem Planı işlemeye başlamış” denildi.

Bilim Sanat Vakfı’nın kurucusu olduğu İstanbul Şehir Üniversitesi Kartal Dragos’taki kampüsünü genişletmek için Halkbank’tan 300 milyon lira kredi almıştı. Ancak banka krediyi yapılandırmadan 30 Eylül 2019’da takip sürecini başlattı.

Halkbank 18 Ekim 2019 tarihinde ihtiyati haczin kesin hacze çevrilmesi için ilamsız takip sürecini gerçekleştirdi. Sürecin sonunda arazi, Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne devredildi. Aralık 2019’da ise üniversite yönetimine kayyum atanarak eğitim-öğretim faaliyetleri Marmara Üniversitesi’ne devredildi. ‘Borç’ bahanesi ile el konulan Şehir Üniversitesi’nin faaliyet izninin kaldırılmasına dair karar ise 30 Haziran 2020’de Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu kararla üniversite resmen kapatıldı.

Ocak 2020’de BİSAV’a kayyum atanarak el konulmuştu. YÖK, üniversite öğrencilerinin ise garantör olan Marmara Üniversitesi’ne aktarılmasına karar verdi. Karar üniversite personeli için de geçerliydi.

Ancak eski Başbakan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun kurucusu olduğu üniversite personelinin Marmara’ya geçmesi için ‘kararname’ ile mülakat sınavı şartı konulması personeli bir kez daha mağdur etti.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’yla 1978 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan ‘Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar’a geçici bir madde eklendi. Eklenen maddede “Faaliyet izni kaldırılan İstanbul Şehir Üniversitesi’nde 30 Haziran 2020 tarihi itibarıyla görev yapmakta olan idari personelden, herhangi bir emeklilik, yaşlılık aylığı hak kazanmamış olanlar, 30 gün içinde başvurmaları ve mülakatta başarılı olmaları kaydıyla Marmara Üniversitesi’ne atanabilirler” ifadeleri yer aldı.

Yine Cumhurbaşkanı Kararı’yla, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik de yürürlüğe girdi. Buna göre, maddenin yürürlüğe girdiği tarihte herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik, yaşlılık ve malullük aylığı almaya hak kazanmamış olanlar, 30 gün içinde başvurmaları ve Marmara Üniversitesi tarafından yapılacak mülakatta başarılı olmaları kaydıyla öğrenim durumlarına ve 30 Haziran 2020 itibarıyla yürütmekte oldukları görevlere uygun şekilde Marmara Üniversitesi’ne ait boş sözleşmeli personel pozisyonlarına atanabilecek.

Cumhurbaşkanı Kararı’yla Şehir personelinin Marmara Üniversite’sine geçişte mülakat şartının getirilmesi sosyal medyada tepkiye neden oldu. Yapılan paylaşımlarda “Üniversitenin devri mülakatsız, personelin devri mülakatlı” ifadeleri kullanılarak yaşananların mağduriyet yarattığı belirtildi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Murat Batı “Cumhurbaşkanı Kararı ile kapatılan Şehir Üniversitesi’nin personeli, mülakatla ve sözleşmeli olarak Marmara Üniversitesi’ne aktarılıyor” mesajını paylaştı.

Şehir Üniversitesi’nin öğrencilerinden Ahmet Semih Bozkurt ise “‘İstanbul’un en iyi kampüsü’nü neden elinden aldığınız Şehir Üniversitesi öğrencileri kullanamıyor? Hatıralara bu kadar değer veriyorsanız neden Şehir Üniversitesi öğrencilerinin hatıralarına saygı duymuyorsunuz? Sorulacak daha çok soru var ancak cevap alamadığımızdan susuyoruz” dedi.

Avukat Muharrem Balcı ise “Şehir Üniversitesi idari personeli mülakat şartıyla Marmara Üniversitesi’ne atanabilecek. İnsan Hakları Eylem Planı işlemeye başlamış” ifadesini kullandı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (13)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
13 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN