ABD Ulusal Mucitler Akademisi (NAI) tarafından dünyanın dört bir yanından seçilen 168 akademik mucit arasında 3 Türk de yer aldı. Prof. Dr. Aykut Üren, Doç. Dr. Ebru Oral ve Prof. Dr. Mihri Özkan yaşam kalitesi, ekonomik gelişme ve toplumun refahı üzerine olağanüstü buluşlar gerçekleştiren yılın akademisyenlerinden oldu. Peki Prof. Dr. Aykut Üren kimdir? İşte detaylar...
Georgetown Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Aykut Üren, Massachusetts Hastanesi Harris Ortopedi Laboratuvarı Yardımcı Direktörü Doç. Dr. Ebru Oral ve California Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mihri Özkan araştırmaları nedeniyle NAI 2019 akademisyenler listesine seçildi.
Prof. Üren, NAI Fellow programına seçildiğini duyunca çok sevindiğini belirterek, “Gerçekleştirdiğimiz bütün buluşlar takım çalışmasının sonucudur. NAI grubuna seçildiğimi bildiren notu aldığımda gerçekten çok sevindim ve laboratuvar ekibim adına gurur duydum.” dedi.
AYKUT ÜREN KİMDİR?
Aykut Üren, araştırma kariyerine Ankara Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp öğrencisi olarak başladı.
Tıp eğitimi sırasında, temel bilimi klinik problemlere nasıl uygulayacağını öğrenmek ve çalışmak için yurtdışında birkaç fırsat yakaladı.
İTALYA'DA VE ABD'DE GÖNÜLLÜ OLARAK ÇALIŞTI
İtalya'daki Padova Üniversitesi'nde (1990) Dr. Giovanni Biasi ile (1990) ve ABD'nin Bethesda, Maryland eyaletindeki Ulusal Kanser Enstitüsü'nün (1991) ABD'deki (ABD) Ulusal Kanser Enstitüsü'ndeki Hücresel ve Moleküler Biyoloji Laboratuarında Dr. Stuart Aaronson ile özel bir gönüllü olarak 1993 yılına kadar çalıştı.
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ'NDEN MD DERECESİ ALDI
1994 yılında Hacettepe Üniversitesi'nden MD derecesini aldı ve beş yıl boyunca doktora sonrası araştırmacı olarak çalıştığı Ulusal Kanser Enstitüsünde Hücresel ve Moleküler Biyoloji Laboratuvarı'na katıldı.
*M.D. kelimesinin anlamı; (Doktor of Medicine), Tıp doktoru.
2015'TE PROFESÖR OLDU
Daha sonra iki yıl süreyle Baltimore, Maryland'deki University of Pediatrik Hematoloji ve Onkoloji Bölümünde çalıştı. 2002 yılında Washington DC'deki Georgetown Üniversitesi'nde Yardımcı Doçent olarak Lombardi Kapsamlı Kanser Merkezine katıldı.
2010 yılında görev süresi ile Doçent, 2015 yılında da tam profesörlüğe terfi etti. İlk ataması Onkoloji Bölümünde ve ikinci ataması Biyokimya ve Moleküler ve Hücresel Biyoloji Bölümündedir.
MOLEKÜLER MEKANİZMALARI İNCELEDİ
Araştırmaları, malign dönüşümün moleküler mekanizmaları üzerine odaklanmaktadır. Laboratuarındaki aktif projelerden bazıları Ewing's Sarcoma'da EWS-FLI1 ve CD99'a yönelik hedefli tedavilerin, prostat kanserinde ERG, osteosarkomda ezrin ve rabdomiyosarkomda Pax3-Foxo1'in gelişimini araştırmaktır.
YÜZEY PLAZMON REZONANS TEKNOLOJİSİNİ İNCELİYOR
Ayrıca Georgetown Üniversitesi'nde yüzey plazmon rezonans teknolojisi sağlayan bir çekirdek tesisi işletiyor (Biacore 4000 ve Biacore T200).
Golden Apple ve Golden Orchard da dahil olmak üzere birçok öğretim ödülü alan ve tıp öğrencilerine brüt anatomisini mezun etmek için tümör biyolojisi öğretiyor.
Ulusal Sağlık Enstitüleri, Amerikan Kanser Derneği, Savunma Bakanlığı ve Avrupa Komisyonu'ndan hibe başvurularını değerlendirmek için çalışma bölümlerinde görev almaktadır.
Ayrıca, Kanser Araştırmaları, Klinik Kanser Araştırmaları, FASEB Dergisi, Biyolojik Kimya Dergisi, Klinik Araştırmalar Dergisi, Moleküler ve Hücresel Biyoloji ve Onkogen dahil olmak üzere iki düzineden fazla uluslararası akran incelemesi dergisinde ed-hoc olarak çalışmaktadır.
EĞİTİM
Hacettepe Üniversitesi - MD
Uzmanlık / Klinik Alanlar
Moleküler Onkoloji
Ruhsat ve Sertifikalar
ECFMG
ECFMG
Kasım 1997 - Ekim 2004
Profesyonel üyelikler
üye
Bağ Dokusu Onkoloji Derneği
Ocak 2007 - Şu Anda
Aktif üye
Amerikan Kanser Araştırmaları Birliği
Ocak 1998 - Şu Anda
üye
Amerikan Bilimin Gelişimi Derneği
Ocak 1998 - Şu Anda
"ÇOCUKLUĞUMDAN BERİ BİLİM ADAMI OLMAK İSTEDİM"
Ankara’da doğup büyüdüğünü ve çocukluğundan beri bilim adamı olmak istediğini belirten Üren, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğrenciyken yaz tatillerinde ABD’de Milli Kanser Enstitüsü'nde gönüllü olarak çalışmaya başladığını anlattı.
1994 yılında post doktora için geldiği ABD’de 25 yıldır kanser üzerine araştırmalarını sürdüren Aykut Üren, şöyle devam etti:
“Benim laboratuvarımda daha çok çocuklarda ve gençlerde görülen kemik ve kas kanseri üzerine çalışıyoruz. Ewing sarkomu, östeosarkom ve rabdomyosarkom adı verilen kanser türlerine özel hedeflenmiş tedavi yöntemleri geliştirmek için çaba gösteriyoruz. Ewing sarkomu için geliştirdiğimiz ilaç şu an klinik çalışma aşamasında. Faydası ispatlanabilirse, resmi onayı alınacak ve klinik kullanıma girecek. NAI'nin bu çalışmalarımıza değer vermesi çok sevindirici.”
Üner, bilimsel buluşların ürüne dönüştürülmesinin hem ekonomik değer kazandırdığını hem de yeni bilimsel çalışmaların doğmasına yol açtığını belirterek, “O yüzden genç araştırmacı arkadaşlara akademik değerlerini kaybetmeden, her zaman yaptıkları çalışmaların gerçek hayata uygulanmasını sorgulamalarını öneririm.” tavsiyesinde bulundu.
Zamanının büyük bölümünün kanser araştırmaları ve tıp fakültesinde eğitim vermekle geçirdiğini belirten Üner, öğrencileri tarafından defalarca "yılın hocası" seçilerek Altın Elma ödülü aldığını, zamanla ödüllerin sayısı artınca en son artık kendisine Altın Elma Bahçesi ödülü verildiğini ekledi.
Aykut Üner'in şimdiye kadar 11 patentli buluşu ve 110'dan fazla yayınlanmış bilimsel makalesi bulunuyor.