Bakan Kasapoğlu devreye girmişti: TFF ile Bein Sports arasında imzaların atılmadığı ortaya çıktı!

Bakan Kasapoğlu devreye girmişti: TFF ile Bein Sports arasında imzaların atılmadığı ortaya çıktı!

TFF ile Süper Lig yayıncısı Bein Sports arasındaki kriz, Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu'nun devreye girmesiyle çözüldüğü açıklansa da, ıslak imzaların atılmadığı öğrenildi. Geçen sezonun sonunda, Bein Sports ile 2 yıl daha yola devam edeceklerini belirten TFF Başkanı Nihat Özdemir'in haziran ayında yeni ihale düzenleyeceklerini açıklaması, krizin devam ettiğini ortaya koydu.

Geçen sezon koronavirüs salgını nedeniyle liglere ara verilmesi sonrası Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, 16 Mayıs 2020'de bir televizyon kanalına verdiği söyleşide Bein Sports'un kendilerinin startejik ortakları olduğunu söyleyerek şu açıklamayı yapmıştı: "Bein Sports ile 5 yıllık sözleşmemiz var. 2 yıl daha devam edecek. Son 3 ay haricinde ödemelerde problem yok. Kendileriyle görüşüyoruz. Onlar da haklı olarak reklam gelirlerinin olmadığını söylüyorlar maçların olmadığı bu bölümde. Kendileriyle görüşüyoruz. Türkiye'ye çok büyük yatırım yaptılar. Bizim stratejik ortaklarımızdan biriler. Kendileriyle 2 yıl daha ortak bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz."

KÜME DÜŞMENİN KALDIRILMASI KRİZE NEDEN OLDU

TFF Başkanı Nihat Özdemir, 29 Temmuz 2020'de Süper Lig'de 2019-20 sezonu için küme düşmenin kaldırıldığını ve gelecek sezonun 21 takımla oynanacağını açıkladı. Alınan bu karara yayıncı kuruluş Bein Sports'tan tepki geldi. Digiturk Spor İçeriklerinden Sorumlu Grup Başkanı Saad Saleh Al-Hudaifi, "Kimse bize bu konudan bahsetmedi. Bizim için çok zor bir durum. Ligi bu şekilde yayınlamak kolay değil" diyerek krizin ilk işaretini verdi.

ÖDEMELER YAPILDI, LİG BAŞLARKEN KRİZ PATLADI

Ajansspor'da yer alan habere göre, yayıncı kuruluşun paraları ödememesiyle 2020-21 sezonu krizle başladı. Ekim ayında TFF Başkanı Özdemir, yayıncı kuruluşa paraları ödemesi için 3. ihtarnemeyi çektiğini kamuoyuna açıkladı. İhtarnamede, "2020-21 sezonu için şu ana kadar ödenmesi gereken meblağdan 'eksik kalan' 83 milyon 300 bin doların tarafımıza ivedi olarak ödenmesine, aksi halde sözleşme gereği yasal işlerin başlatılmasına" yazıyordu. Yayıncı kuruluşun ise bu çağrıya kulaklarını tıkadı.

beinsports-ifuy-cover.jpg

TEMİNAT MEKTUBU NEDEN DEVREYE SOKULMADI?

1 Eylül 2020'de yapılan TFF Mali Genel Kurulu'nda sunulan finansal rapora göre yayıncı kuruluştan alınmış yaklaşık 277 milyon Euro'luk teminat mektubu bulunuyordu. "Yayıncı kuruluş ödemeleri aksattığında veya yayın ihalesi kriterlerine uymadığında TFF neden bu teminatı devreye sokmadı?" sorusuna net bir yanıt verilemiyordu.

ALİ KOÇ'UN 'GARİP İLİŞKİ' AÇIKLAMASI

Krizin bir türlü çözülememesi üzerine Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un 14 Ekim 2020'de "Federasyon ile yayıncı arasında garip bir ilişki var" açıklamasını yaptı, Yayın ihalesindeki krizin sadece para mevzusu olmadığı, başka boyutlarının da olduğu kulislerde konuşuluyordu. İddiaya göre yayın ihalesindeki krizin perde arkasında bir ilişkiler ve güçler çatışması vardı.

DEVREYE BAKAN KASAPOĞLU GİRDİ

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, 17 Kasım 2020'deTFF Başkanı Nihat Özdemir ve Bein Media Grubu'nun CEO'su Yousef Al-Obaidly ile bir araya geldi. Bakan Kasapoğlu, yapılan toplantının ardından, TFF ile Bein Sports arasındaki yayın anlaşmasının sağlandığını ifade etti.

Bakan Kasapoğlu, duyurmasına rağmen resmi imzalar bir türlü atılmadı. Ödemeler konusunda kriz yaşanıyordu. Aralık ayında Kulüpler Birliği toplantısında yayıncı kuruluşa tepki göstermek için maçların başında 1 dakikalık mücadeleyi protesto etme kararı alındı ve uygulandı. Yayıncı kuruluş, takımların kadrolarını ekrana vererek protestoyu sansür etmeye çalıştı.

fa28d7ab-c7eb-4ad8-8c31-1146abde86db.jpeg

29 ARALIK'TA ANLAŞMA İMZALANDI

17 Kasım 2020'de TFF, yayıncı Bein Sports ile mutabakata varıldığını açıklamış ama resmi imza bir türlü atılamamıştı. 29 Aralık 2020'de TFF resmi internet sitesinden anlaşmanın imzalandığını duyurmuştu. Ancak anlaşılan miktar duyurulmamıştı. TFF ile yayıncı kuruluşun 2.6 milyar TL'ye el sıkışmıştı. Bu paranın yüzde 80'i 21 Süper Lig takımı arasında paylaşılacak, TFF alt ligler, hakemler ve diğer harcamalar için yüzde 20'lik bir pay alacaktı.

KRİZİ, BİR KULÜP BAŞKANI MI KÖRÜKLEDİ?

Cumhuriyet gazetesi yazarı Arif Kızılyalın o dönem konuyla ilgili bir yazı yazdı. Buna göre krizde Süper Lig'de başkanlık yapan bir kişinin parmağı vardı. Kızılyalın'ın iddiasına göre, Bakan Kasapoğlu'nun da bulunduğu ortamda 2 milyar 350 milyon lira artı 300 milyon Spor Toto isim hakkı karşılığı el sıkışılmış, Katarlı Bein Sports tutarı kabul etmişti. İmzalar gecikmeyle atılmıştı. Çünkü Katarlı Yusuf el Obaidly, isim hakkı olan 300 milyonun kulüplere değil kendilerine verilmesini istemişti. İddiaya göre de futbol dünyasının son 20 yılda yükselen değeri bir kulüp başkanı Obaidly'ye el altından, "Türk futbolunu ederi 2.3 milyar bile değil" diyerek bir anlamda gazı vermiş, kapalı devre futbol söyleşilerinde de "Ekonomik şartlar kötü, 2.3 milyar da iyi rakam" demişti."

KULÜPLERİN DEĞİL KATARLILARIN HAKKI SAVUNULDU

Türk futbolunun içinden gelen birinin yayın gelirlerinin düşmesinde rol oynadığını iddia eden Kızılyalın, aynı kişinin kulüplerin değil Katarlıların hakkını savunduğunu söylüyordu: "Naklen yayın ücretlerinin ilk el sıkışılan 500 milyon dolardan 2.3 milyar TL'lere gerilemesinin mimarı aslında Katarlılar değil, Türk futbolunun içinden biri. Aynı kişi TFF'nin Bein Sports ile 80 milyon dolarlık alt ligler yayın hakkı için mahkemeleştiği ve kaybettiği süreçte pasif kalmış, ortalarda gözükmemiş, kulüplerin değil Katarlıların hakkını savunmuştu."

tff-baskani-nihat-ozdemir-bein-sports-ile-13729451-8125-amp.jpg

ANLAŞMA SAĞLANDI AMA KRİZ BİTMEDİ

14 Ocak 2021'de gündeme gelen iddiaya göre; pandemi nedeniyle zor günler geçiren Süper Lig kulüplerine destek vermek için Spor Toto harekete geçti. Ancak, hukuki olarak isim hakkını yayıncı kuruluş satıyordu. Kulüpler ile yayıncı kuruluş arasındaki anlaşmazlık yüzünden isim hakkı konusunda gelişme yaşanmıyordu.

ISLAK İMZALAR ATILMADI

TFF ile Bein Sports arasında mutabakat sağlansa da henüz ıslak imza atılmamıştı. Çünkü TFF ve yayıncı kuruluş arasında 1 sezon için ödenecek miktar arasında hâlâ mutabakat sağlanamamıştı. Bugüne kadar TFF'ye yapılan ödeme 800 milyon liraydı. Ancak geçen sezonla kıyaslandığında yapılan ödeme düşüktü. Yayıncının geçen sezon baz alındığında ödemelerin yüzde 65'nin yapılmış olması gerekiyordu. Yayıncı kuruluş, 2 milyar 300 milyon lirada, TFF'nin ise 2 milyar 600 milyon lirada diretiyordu. 20 Ocak'ta ödeme yapması gereken yayıncı kuruluş, yine kriz çıkarmıştı. TFF bunun üzerine ihtarname çekmişti.

VE YENİ İHALE AÇIKLAMASI

Kriz sürerken TFF Başkanı Özdemir, yeni yayın ihalesinin duyurusunu yaptı. Gelecek sene yayıncı kuruluşun sözleşmesinin bittiğini belirten Özdemir şu açıklamayı yaptı: "Yeni bir ihale sürecine gireceğiz. Bütün dünya yayıncı kuruluşlarını davet edeceğiz. Türkiye büyük bir nüfus, 83 milyon insan var. Bu sene 2020-2021 sezonu. 2021-2022'de bunların sözleşmesi bitiyor. Şu anda dördüncü yılları, bir yılları daha var. Biz 2021'in haziran ayından itibaren ihale hazırlıklarıyla beraber ilana çıkmak durumundayız. Bu senenin haziranı ile aralık ayı arasında yeni yayıncı kuruluşun ihale dosyasını hazırlayıp kamuoyuna çıkacağız. Bunu bütün ülkelere, bütün dünyadaki yayıncı kuruluşları 'gelin ihaleye girin' diye davet edeceğiz."

Türkiye Futbol Federasyonu ile yayıncı kuruluş Bein Sports arasındaki yayın krizinin nasıl çözüleceği henüz netlik kazanmadı.

1200x627-son-dakika-turkiye-futbol-federasyonundan-flas-aciklama-itibar-edilmemelidir-1589381759381.jpeg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN