Barış Vakfı raporu: Çözüm Sürei'nde hendek siyaseti Kürtleri ayrıştırdı

Barış Vakfı raporu: Çözüm Sürei'nde hendek siyaseti Kürtleri ayrıştırdı

Barış Vakfı, 7 Haziran’dan sonra Çözüm Süreci’ne bağlı olarak yaşananları raporlaştırdı. Raporada, PKK’nın hendek siyasetiyle Kürtler arasındaki ‘sınıfsal’ ayrışmayı derinleştirdiği vurgulandı ve barış ortamı için 10 öneri sıralandı.

[Karar]
EROL METİN

Barış Vakfı tarafından hazırlanan ve Cuma Çiçek ve Vahap Coşkun’un imzasını taşıyan “Dolmabahçe’den Günümüze Çözüm Süreci: Başarısızlığı Anlamak ve Yeni Bir Yol Bulmak” başlıklı rapor, Ankara’da düzenlenen toplantıyla açıklandı. 34 sayfalık raporda, 2013’te başlayan Çözüm Süreci’nin kesintiye uğramasının nedenleri, çatışma ortamının oluşturduğu tahribat ve çözüm önerilerine yer verildi. İki yıllık diyalog sürecinde, zamanın iyi kullanılmamasının, aşırı muğlaklığın, tarafların taahhütlere uymamasının ve Suriye’deki gelişmelerin Çözüm Süreci’nin başarısız olmasına neden olduğu belirtildi. 

SOSYAL HAYATI FELÇ ETTİ 

Raporda, PKK’nın Güneydoğu’daki hendek siyaseti ve kent çatışmaları, çok büyük bir mekânsal yıkım meydana getirdiği belirtilerek çatışma süreci, sosyo-ekonomik hayatı da felç ettiğinin altı çizildi. Çatışmaların ardından Türkiye ölçeğinde olduğu kadar, Kürt toplumu içerisinde de dikkate değer ayrışmalar yaşandı. Kent çatışmalarının çoğunluğu 1990’lı yılların zorunlu göç mağdurlarının yaşadığı yoksul mahallelerde yoğunlaşması, Kürt toplumu içerisindeki sınıfsal ayrışmaları derinleştirdi.

KENTLER SİLAHTAN ARINDIRILMALI

Raporda barış ve kardeşliğe dönük yeni bir yol inşası için birtakım öneriler sunuldu. Öne çıkan öneriler şöyle:

* Kentsel alanlar silahtan arındırılmalı.

* Çatışmlarda kaybedilen 2 bin kişi için ülke genelinde
bir ya da üç günlük yas ilan edilmeli.

* Can kayıpları ve hak ihlalleriyle ilgili TBMM’de komisyon oluşturulmalı.

* Çatışmaların yaşandığı ilçeler için için batıda bir kardeş
şehir bulunmalı.

*  Yeni bir müzakere süreci başlatılmalı.

* Dil silahsızlandırılmalıdır.

* Tüm süreci yönetecek bir Meclis komisyonu oluşturulmalı.

* Bağımsız bir Uzlaşı ve Çözüm Heyeti kurulmalı.

* STK’lar ve kanaat önderleri sürece katılmalı.

* Medya yeni çözüm sürecinde aktif rol almalı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN