Belarus'ta Lukaşenko karşıtları ayaklandı! 6 binden fazla gözaltı

Belarus'ta Lukaşenko karşıtları ayaklandı! 6 binden fazla gözaltı

Belarus'ta 9 Ağustos'ta gerçekleşen 'tartışmalı' cumhurbaşkanlığı seçimlerini ardından Lukaşenko karşıtları ayaklandı. 26 yıldır koltuğunu bırakmayan Lukaşenko'ya karşı ülke genelinde protesto gösterileri düzenlendi. Güvenlik güçlerinin sert müdahale ettiği eylemlerde 2 kişi hayatını kaybetti, en az 6 bin kişi gözaltına alındı. Göstericiler, seçime hile karıştırıldığı gerekçesiyle oyların tekrar sayılmasını istiyor.

Belarus'ta 9 Ağustos'ta gerçekleşen 'tartışmalı' cumhurbaşkanlığı seçimlerini yine Aleksandr Lukaşenko'nun kazanmasının ardından ülke genelinde Lukaşenko karşıtları ayaklandı, eylemciler ülke genelinde protesto gösterileri düzenlemeye başladı.

Euronews'in haberine göre, füvenlik güçlerinin sert müdahale ettiği eylemlerde 2 kişi hayatını kaybetti, en az 6 bin kişi gözaltına alındı.

200 KADIN ZİNCİR OLUŞTURDU, DESTEK VERDİ

Bir grup kadın da başkent Minsk'te protestoculara destek yürüyüşü yaptı. Çiçek taşıyan yaklaşık 200 kadın el ele tutuşarak zincir oluşturdu. Benzer eylemler Brest, Vitebsk, Gomel ve Grodno gibi kentlerde de gerçekleşti. Minsk merkezindeki bazı cadde, metro istasyonu ve alışveriş merkezlerinin güvenlik gerekçesiyle kapatıldı.

Eylemciler, seçime hile karıştırıldığı gerekçesiyle oyların tekrar sayılmasını istiyor.

EN BÜYÜK RAKİBİ LİTVANYA'YA GİTTİ

Belarus’taki seçimde mevcut Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, oyların yüzde 80 oy alarak seçimin galibi oldu. En büyük rakibi olarak gösterilen 37 yaşındaki eski öğretmen Svetlana Tikhanovskaya ise yüzde 10 oranında oy aldı. Tikhanovskaya seçimin hemen ardından ülkeyi terk ederek Litvanya'ya gitti.

Başkent Minsk'de başlayan protestolarda, bir kişinin hayatını kaybettiği olay yerine giden protestocular, çiçek ve karanfil bıraktı.

İÇİŞLERİ: 700 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

AA'nın haberine göre de Belarus İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Olga Çemodanova,protesto gösterilerinde yaklaşık 700 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Çemodanova, dün geceki gösterilerde farklı sosyal medya platformları üzerinden caddelerin kapatılması için çağrılar yapıldığını ve bu yüzden toplu taşıma araçlarının zaman zaman çalışamadığını belirtti.

"GÖSTERİLER KİTLESEL KARAKTERİNİ KAYBETTİ"

Minsk ve Baranoviç şehirlerinde protestocuların trafik polisinin üzerine araba sürdüğünü, polisin bu araçları durdurmak için silah kullanmak zorunda kaldığını aktaran Çemodanova, ayrıca Minsk’te molotofkokteyli hazırlayan iki protestocunun yakalandığını kaydetti.

Çemodanova "İzinsiz gösterilere katıldıkları için yaklaşık 700 kişi gözaltına alındı. Ülkedeki protesto gösterileri kitlesel karakterini kaybetti ancak kolluk kuvvetlerine yönelik saldırganlık seviyesi hala yüksek. 9-13 Ağustos tarihlerinde vatandaşların hukuka aykırı eylemleri sonucunda toplam 103 kolluk görevlisi yaralanmış, 28'i hastaneye kaldırılmıştır" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Belarus’ta cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Merkez Seçim Komisyonu'nun açıkladığı kesin olmayan sonuca göre, mevcut Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko yüzde 80 oy alarak seçimin galibi olmuştu.

Açıklamanın ardından seçimin hileli yapıldığını iddia eden göstericiler, sokaklara çıkarak protesto gösterilerine başlamış, 4 gün üst üste ülke genelinde eylemler yapmışlardı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN