Mahmut Kanık Hoca ebediyet yolculuğunda

Mahmut Kanık Hoca ebediyet yolculuğunda

İbn’i Hazm’ın ‘Güvercin Gerdanlığı’, Rene Guenon’un ‘Niceliğin Egemenliği’ gibi eserlerini Türkçe’ye kazandıran Dr. Mahmut Kanık (69) hayatını kaybetti. İki aydır lösemi tedavisi gören Kanık, Diriliş, Yedi İklim, Hece gibi dergilerde de yazdı.

SALİHA SULTAN / KARAR

İbn’i Hazm’ın Güvercin Gerdanlığı, Rene Guenon’un Niceliğin Egemenliği gibi eserleri Türkçe’ye kazandıran edebiyat ve bilim insanı Mahmut Kanık hayatını kaybetti. İki aydır lösemi tedavisi gören Kınık, çevirilerinin yanı sıra Diriliş, Yedi İklim, Hece gibi dergilerde sanat-edebiyat değerlendirmelerinde bulunuyordu.

İki aydır lösemi tedavisi gören değerli bilim ve sanat insanı Mahmut Kanık dün vefat etti. Diriliş, Yedi İklim, Hece, Bürde, İpek Dili, Kitap Dergisi, Bursa’da Sanat ve Edebiyat, Bursa Furkan Günlüğü, İnkaya Çınarı, Revizyon gibi dergilerde sanat-edebiyat değerlendirmelerinde bulunan Mahmut Hoca İbn’i Hazm’ın Güvercin Gerdanlığı, Rene Guenon’un Niceliğin Egemenliği ve Çağın Alâmetleri, M. Hamidullah’ın Aziz Kur’an, İbn’i Arabi’nin Risaleleri gibi onlarca eseri Türkçe’ye kazandırmasıyla biliniyordu. 1951 yılında Kırşehir’de dünya gelen Kınık Hoca, dil ve edebiyat eğitimi alarak liselerde yabancı dil öğretmenliği yaptı. Kınık Hoca’yı : İbn Hazm’dan: Güvercin Gerdanlığı, Sevgiye ve Sevenlere Dair, İbn Arabî’den: İlâhî Aşk, Nurlar Risalesi - İttihadü’l Kevnî Risalesi, Fenâ Risalesi -Arzuların Tercümanı, Marifet ve Hikmet, Harflerin İlmi, Hakikat ve Tefekkür, Frithjof Schuon’dan: İslâm’ı Anlamak gibi önemli eserleri Türkçe’ye kazandırmasıyla tanıdık. Sevilen edebiyatçının vefatı, okurları ve edebiyat camiası tarafından üzüntüyle karşılandı. KARAR’a konuşan yazar Selvigül K. ŞAHİN ’’Mahmut Kanık hoca çok değerli bir ilim ehli idi. İnsana değer verir naif yüreği ile elinden geldiğince ulaşabildikleri ile ilgilenmeye çalışırdı. Bana son zamanlarda çok anlamlı desteklerde bulundu. O kadar etkilendim ki; benim proğramımı dinlemiş tek tek not almış beni teşvik etmişti. Çok duyarlı bir yapısı vardı. En son bayramda ailece arayıp bayramını kutladık o zaman hasta olduğunu öğrendim. Ne yazık değerlerimizi kaybedince ne kadar kıymetli olduğunu anlıyoruz. Derin bir üzüntü içindeyim manevi bir ağabeyimi hocamı kaybetmek gerçekten beni sarstı. Tüm sevenlerine ailesine sabrı Cemil diliyorum . Hocamızın mekanı cennet olsun’’ ifadelerini kullandı.

TOPRAK GİBİ BİR İNSANDI

Mahmut Kanık, düşünme dünyasının birçok isminin kitaplarını dilimize yetkinlikle aktarmış, kıymetli çalışmalara imza atmış birisi. Tercümesi, iki dilde de maharet isteyen bir alanın müelliflerini okuyup anlayabilen, yorumlayabilen bir irfan sahibi. Yaptığı o güzelim çalışmalara rağmen son derece mütevazı, toprak gibi bir insandı. Guenon’u, Schuon’u, Muhyiddin Arabî’yi, Anne-Marie Delcambre’ı, Leo Schaya’yı, O’nun güzel tercümelerinden okuduk. Ruhu şâd, mekânı cennet olsun.

DOSTLUĞUYLA ÖRNEK BİRİYDİ

Mahmut Kanık hocayı tanıyalı hayli zaman oldu. Bu süre içinde dikkatimi çeken ve çok saygı duyduğum özelliği öncelikle mütevazi kişiliği idi. Bu anlamda hocalığı, dostluğu ile örnek bir insandı. Diğer taraftan ise İbn Hazm, Frithjof Schon, Rene Guenon, Muhammed Hamidullah ve Mustafa Fevzî gibi isimlerden tercümeler yaparak kültür hayatımıza önemli katkılar sundu. Türcümeleri çok başarılı idi. Zira şiirle, edebiyatla yakın ilgisi vardı. Allah rahmet eylesin.

‘SEVGİ’ BAHSİNİN ÜZERİNDE DURDU

Rahmetli Mahmut Kanık’ı, İbn Hazm’ın Güvercin Gerdanlığı tercümesiyle tanıdık. İbn Arabî’nin Arzuların Tercumanı’nından onun Türkçesiyle şu enfes dizeler okundukça sevap defterine hayırlar işlensin, dilerim: “Ah bir bilseydim, ah bir bilseydim onları Hangi kalbe sahipler, acaba biliyorlar mı? Ah gönlüm bir bilseydi, bir bilseydi Hangi yollara düştüler, nasıl aştılar dağları Sen sağ salim mi görüyorsun onları? Ya da helak olmuş, yok olmuş gibi mi onları?”

KALEMİN USTASINDAN ÇİZİMLE VEDA

kairkatur.png

Önemli çizerlerimizden Hasan Aycın, Mahmut Hocaya 2005 yılında hazırladığı bir çizimle veda etti. Aycın twitter üzerinden yayımladığı mesajında ‘’Aziz dost Mahmut Kanık Hakk’a yürümüş... O(nunla) yürürken yol genişler, gökyüzü açılırdı... Selam olsun, rahmet olsun, hatırası aziz olsun’’ ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN