BİST’e yabancıdan yoğun talep

BİST’e yabancıdan yoğun talep

2018’de halka arz edilecek olan Borsa İstanbul’a Çin’den ABD’ye kadar, hatta çoğunluk hissesini dahi satın almak isteyen yatırımcı grupları var. Fakat ne kadarlık bir oranın halka açılacağı ise henüz netlik kazanmadı.

Borsa İstanbul (BİST) Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Borsa İstanbul ve Türkiye Varlık Fonu için düzenlenen NASDAQ gong töreni dolayısıyla bulunduğu New York’ta, açıklamalarda bulundu. Himmet Karadağ, bu yıl içerisinde halka arz için hazırlıkların tamamlanacağını belirterek, “Sektördeki paydaşlarımızla, aracı kurumlarla, yatırım kuruluşlarıyla beraber çok sıkı bir şekilde hazırlanacağız. Borsa İstanbul’un halka arzını 2018 yılında Türkiye, Avrupa ve uluslararası camiada ses getirecek bir dizaynla gerçekleştireceğiz. Halka arzın 2018’in 2’nci veya 3’üncü çeyreğinde gerçekleştirilmesini düşünüyoruz. Ancak uluslararası yatırım ikliminde eğer 2017 sonuna doğru çok olumlu bir hava yakalarsak öne de alabiliriz” dedi. BİST’te ne kadarlık bir oranın halka açılacağa siyasetin karar vereceğini ifade eden Karadağ, “Örnek bir halka arz olması açısından belli bir derinliği yakalayacak büyüklük olması gerekiyor. Bunun için ulusal ve uluslararası tanıtım turuna çıkacağız. Bu anlamda da yine bir büyüklük gerekiyor. Milyarın altında olmaması gerektiğini düşünüyorum. Bu tabii ki uluslararası yatırım iklimine göre milyar lira da, milyar dolar da olabilir. Çin’den ABD’ye kadar Borsa grubuyla ilgilenen, hatta çoğunluk hissesi dahil satın almak isteyen çok yatırımcı grubu var” diye konuştu.      

“Ürünü öyle dizayn edeceğiz ki evladiyelik yatırım olacak” diye konuşan Karadağ,  sözlerine şöyle devam etti: “Mesela Takasbank’ın hisselerini elinde bulunduranlar hiç satmak istemiyor. Çünkü yılda düzenli 200-300 milyon lira net kar elde ediyor. 100 milyon civarında da kar dağıtıyor. Yüzde 1’iniz olsa, her sene 1 milyon geliyor. Onu aşacağımızı da düşünüyorum. Yüzde 1’ini aldığınızda Borsa İstanbul tam evladiyelik. Her yıl 2 milyon, 3 milyon lira kar dağıtımıyla kar akacak. Asgari belli bir oranda kar dağıtacağımızı prospektüsüne de yazacağız. Şu anki planımıza göre önümüzdeki 5-10 yıllık süreçte yüksek bir yatırım veya nakit ihtiyacı yok. Hisse piyasasında çok ciddi bir büyüme eksenimiz var.”   

TANITIM TURLARI DÜZENLENECEK

Borsaların çok kârlı ve düzenli gelir rakamlarına sahip olduğunu vurgulayan Himmet Karadağ, şunları kaydetti: “Çin’den çok ilgi var. ICBC ve Çin Guangcai Group halka arzla ilgileniyor. ABD’de yatırımcı kuruluşları portföy yatırımı olarak düşünüyor. Zaten NASDAQ ortağımız olduğu için ABD’de stratejik ortak aramıyoruz. Avrupa’da Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası ortak. Körfez’den İslam Kalkınma Bankası ile stratejik iş birliğine başladık. Bunun dışında ürün şekillendikçe tanıtım turlarında anlatacağız.” 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN