BM dünyayı uyardı! 27 bin çocuğu bekleyen büyük tehlike

BM dünyayı uyardı! 27 bin çocuğu bekleyen büyük tehlike

BM’nin Uluslararası Terörle Mücadele birimi tarafından yapılan açıklamada, kaderlerine terk edilen Suriyeli 27 bin çocuğun terör örgütlerine karşı savunmasız ve radikalleşme riski altında olduğu belirtildi.

KARAR.COM | DIŞ HABERLER

BM’nin Uluslararası Terörle Mücadele birimi tarafından yapılan açıklamada, kaderlerine terk edilen Suriyeli 27 bin çocuğun terör örgütlerine karşı savunmasız ve radikalleşme riski altında olduğu belirtildi.

BM Terörle Mücadele birimi farklı ülkelerdeki kamplarda kalan ve kaderlerine terk edilen 27 bin Suriyeli çocuğun ülkelerine geri gönderilmesi çağrısında bulundu.Bu çocukların büyük bölümünün bir zamanlar Irak ve Suriye'yi kontrol eden radikal terör örgütü mensuplarının çocukları olduğu bildirildi.

İndepent gazetesinin haberine göre, BM Güvenlik Konseyi'nin gayrı resmi toplantısı ardından konuşan Vladimir Voronkov, El-Hol kampında kalan çocukların içinde bulundukları korkunç durumunun dünyadaki en acil sorunlardan biri olduğunu söyledi.

BM insani yardım yetkililerine göre, savaştan ve iç karışıklıktan kaçtan Suriyelilerin kaldığı en büyük kamp El-Hol yaklaşık 62 bin mülteciyi barındırıyor.

KORKULAR TEMELSİZ

Radikal terör örgütü militanlarının baskısından kaçanların  yüzde 80’ini kadın ve çocukların oluşturduğu dile getirilirken Voronkov, Rusya ve Kazakistan da dahil olmak üzere bir dizi ülkenin yaklaşık 1000 çocuğu ülkelerine geri gönderdiklerini söyledi.  

Voronkov, ayrıca geri gönderilenlerin deneyimlerini araştırdıklarını, şu ana kadar güvenlik risklerine ilişkin korkuların temelsiz olduğunu söyledi.

ÇOCUKLAR İÇİN HER TÜR ÇABA GÖSTERİLMELİDİR

Birleşmiş Milletler Terörle Mücadele Merkezi de çocuklara mağdur muamelesi yapılması gerektiğini, 14 yaşın altındaki gençlerin de tutuklanmaması veya yargılanmaması gerektiğini vurguladı.

Çocukların dirençli olduklarını ve topluluklarla yeniden bütünleşmeleri desteklenirlerse şiddet içeren deneyimlerden kurtulabileceklerini dile getiren Voronkov, "Çocukların toplumlarındaki aile üyeleriyle yeniden bütünleşmelerine izin verilmesi için her türlü çaba gösterilmelidir." dedi.

AKIL SAĞLIKLARI TEHDİT ALTINDA

BM'nin çocuklar ve silahlı çatışmalardan sorumlu özel temsilcisi Virginia Gamba, El Kaide gibi radikal terör örgütüne katılmak için silahlı gruplarla temasa geçen  çocuklar olduğunu söyledi.

Gamba, Suriye'nin kuzeydoğusundaki ve Irak'taki kamplarda uzun süre dramatik koşullarda tutulan çocukların akıl sağlığı, güvenliği ve genel gelişimi tehlikede "dedi.

BM Özel temsilcisi Gamba, çocukların daha fazla psikolojik şiddete maruz kaldıklarını ayrıca terörist grupların üyelerine yakınlıkları nedeniyle risk altında olduklarını da sözlerine ekledi.

Gamba, çocukların vatandaşlık ve kimlik hakkına sahip olduğunu ve vatansız kalmamaları gerektiğinin altını çizerken eğitim, sağlık ve iş bulmalarına yardım edilmesi gerektiğini söyledi.

Gamba ayrıca  "Çocuklukların şiddetten uzak kendilerine gelecek inşa edebilecekleri güvenli bir ortam yaratmak zorundayız, yaşıtları diğer çocuklar gibi, yaşamda bir şansı hak ediyorlar." dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN