CHP'li vekil açıkladı! 5 yılda binlerce kişiye o suçtan dava açılmış

CHP'li vekil açıkladı! 5 yılda binlerce kişiye o suçtan dava açılmış

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Meclis'e sunduğu araştırma önergesinde 2014 yılından 2019 yılı sonuna kadar 63 bin kişiye 'Cumhurbaşkanı'na hakaretten' dava açıldığını söyledi.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, 2014 yılından 2019 yılı sonuna kadar 63 bin 41 kişiye 'Cumhurbaşkanı'na hakaret' suçlamasıyla dava açıldığını söyledi.

Konuyla alakalı TBMM Başkanlığı'na Meclis Araştırma Önergesi veren CHP'li Başarır, “İktidarı eleştiren kim varsa gözaltına alınıyor. İstiyorlar ki her yaptıkları alkışlansın. Vatandaşlarımız içerisinde yaşadıkları sosyal ve ekonomik sıkıntıları, gerek sosyal medya hesaplarından gerek sokak röportajları yoluyla dile getiriyor ve sonrasında en küçük eleştiri durumunda dahi gözaltı ile karşılaşıyorlar. Bu tutum, hukuk devleti anlayışıyla bağdaşmamaktadır” dedi.

mahir.jpg

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır

"SİNDİRİCİ, KORKUTUCU ANLAYIŞIN BİR GÖSTERGESİ OLMUŞTUR"

Meclis Araştırma Önergesi'nde yapılan gözaltılara örnekler veren CHP'li Başarır, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan döneminde açılan cumhurbaşkanına hakaret davaları, önceki Cumhurbaşkanlarımız dönemiyle kıyaslanmayacak derecede artış göstermiştir. Bu durum, vatandaşlarımız üzerinde mevcut iktidarın baskıcı, sindirici, korkutucu anlayışının bir göstergesi olmuştur” ifadelerine yer verdi.

CHP'li Başarır, vermiş olduğu Meclis Araştırma Önergesinde, açılan davalar konusunda şu bilgileri verdi:

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın göreve başladığı 2014 yılından 2019 yılı sonuna kadar olan dönemde, Cumhurbaşkanına hakaret suçundan 63 bin 41 kişiye dava açıldı. Açılan bu davalardan 9 bin 554 kişi mahkûm oldu.

"GÜL DÖNEMİNDE 848 KİŞİYE DAVA AÇILMIŞTI"

Adalet Bakanlığı'nın 2019 yılı istatistiklerine göre, TCK'nin 1 yıldan 4 yıla kadar hapisle cezalandırılmayı, bunun alenen işlenmesi durumunda da altıda bir oranında arttırılmasını öngören 299'uncu maddesinden bir yılda, hakaretten, 36 bin 66 kişi kovuşturmaya uğradı, bunlardan 12 bin 298'i de açılan davalarda yargılanırken, 3 bin 831 kişi ceza aldı. Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan verilere göre 10.Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in döneminde Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasından 163 kişiye dava açılırken, 11.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül döneminde ise 848 kişiye dava açıldı.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN