Çin sorumluluğunu gizlemek için Almanlar'dan olumlu yorum istedi

Çin sorumluluğunu gizlemek için Almanlar'dan olumlu yorum istedi

Koronavirüs salgınını dünyaya geç bildirerek dünyayı ateşe atan Çin'in Almanya'ya "Hakkımızda olumlu yorum yapın" teklifinde bulunduğu ortaya çıktı. Almanya İçişleri Bakanlığı, Çin'in üst düzey Alman diplomatları bu konuda etkilemeye çalıştığını doğruladı.

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) dünya genelinde bulaştığı kişi sayısı 3 milyonu geçti. Salgından hayatını kaybedenlerin sayısı ise, dünya genelinde 200 bini aştı. Koronavirüs salgınına karşı dünyayı geç uyardığı için, hedefe oturan Çin, sorumluluğunu gizlemek için akılalmaz yollara başvurmaya başladı.

Almanya İçişleri Bakanlığı, Çinli diplomatların, Almanya’daki üst düzey bürokratları Pekin’in koronavirüs salgını yönetimi hakkında olumlu yorumlar yapmaları için etkilemeye çalıştığını doğruladı.

Alman hükümeti, milletvekili Margarete Bause'in sorusuna gönderdiği cevap mektubunda, "Çin Halk Cumhuriyeti'nin Kovid-19 salgını yönetimi hakkında Alman yetkililerden olumlu yorumlar almak için bireysel temaslarda bulunduğunun farkındayız" diyerek federal hükümetin bu taleplere uymadığını ifade etti.

Berlin'deki Çin Büyükelçiliği söz konusunu "bilginin yanlış ve sorumsuz olduğunu" savundu ve daha fazla yorumda bulunmadı.

Geçtiğimiz haftalarda Die Welt gazetesi, Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın da tüm devlet dairelerine gönderdiği uyarı yazısında, üst düzey bürokratlardan Kovid-19 salgınında propaganda faaliyeti yürüten Çin için herhangi bir açıklama yapmamaları istendiği iddiasını gündeme getirmişti.

ÇİN AB RAPORUNU ENGELLEMEYE ÇALIŞTI

Ayrıca Reuters haber ajansına göre Pekin, Çin'in koronavirüs salgını hakkında dezenformasyona yol açtığını iddia ettiği Avrupa Birliği raporunun yayımlanmasını engellemeye çalıştı.

ABD'DEN ÇİN'E DAVA

ABD'nin Missouri eyaleti, koranavirüs salgınıyla ilgili dünyaya yalan söylemekle suçladığı Çin hükümetini dava etti.

Missouri Başsavcılığı, Çin hükümeti ve Çin Komünist Partisi'ni salgında ''bilgi gizlediği, ihbarda bulunanları tutukladığı ve salgının bulaşıcı doğasını inkar ettiği'' gerekçesiyle mahkemeye verdi.

Çin'in eylemlerinin Missouri eyaletinde can kayıplarına ve ciddi ekonomik sorunlara yol açtığı belirtilen iddianamede, "Çin hükümeti, Kovid-19 tehlikesi ve bulaşıcı doğası hakkında dünyaya yalan söyledi ve hastalığın yayılmasını durdurmak için neredeyse hiçbir şey yapmadı. Çin hükümeti bu eylerimlerinden sorumlu tutulmalı." ifadelerine yer verildi.

Öte yandan ABD Kongresi'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nin 22 Cumhuriyetçi üyesi, Trump yönetiminden Uluslararası Adalet Divanı'nda Çin'e karşı dava açmasını istiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN