Bakan Bolat açıkladı: İhracatta Cumhuriyet tarihinin en yüksek üçüncü ayı

Bakan Bolat açıkladı: İhracatta Cumhuriyet tarihinin en yüksek üçüncü ayı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ekim ayında ihracatın yüzde 8,1 artışla 25,9 milyar dolara ulaştığını belirterek, Cumhuriyet tarihinin en yüksek üçüncü aylık ihracat rakamının kaydedildiğini açıkladı. Yılın ilk 10 ayında ihracatın 236,8 milyar dolara çıktığını bildiren Bolat, yıllıklandırılmış mal ve hizmet ihracatının ise 413 milyar dolarla belirlenen hedefi aştığını söyledi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Dış Ticaret Verileri basın toplantısında Türkiye’nin ekim ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Ekimde mal ihracatında yeni bir rekor kaydedildiğini belirten Bolat, yılın ilk 10 ayı ile son 12 aylık döneme ilişkin verilerde de artışın sürdüğünü bildirdi.

EKİM AYINDA İHRACAT 25,9 MİLYAR DOLAR

Bolat, "En yüksek Ekim ayı ihracat rekoru kırılmıştır. Yüzde 8,1 mal ihracatımızda artış sağlanmıştır ve ihracatımız neredeyse 26 milyar dolara yakın yani 25,9 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Geçen ay Eylül 'de de 26 milyar dolardı hatırlarsanız. Böylece 103 yıllık Cumhuriyet tarihimizin en yüksek 3'üncü aylık ihracatına ulaşmış bulunuyoruz." dedi.

İLK 10 AYDA YENİ REKOR

Bakan Bolat Dış Ticaret Verileri basın toplantısında konuştu. Bolat, "İkinci önemli başarı, 2026 yılının ilk 10 aylık Ocak-Ekim dönemi ihracat rekoru, o da yüzde 5,5 artışla 236,8 milyar dolara yükselmiştir.Üçüncü rekor son 12 aylık yıllıklandırılmış toplam mal ihracat rekoru 2025 Ekim ayına kıyasla 15,6 milyar dolar artışla 285,6 milyar dolara yükselmiştir. Bizim Ekim sonunda son 12 ay yıllık ihracatımız 285,6 milyar dolardır. " dedi.

MAL VE HİZMET İHRACATI 413 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

Bakan Bolat, "Hedefimiz neydi; 282 milyar dolardı. Hamdolsun yaklaşık 3,5 milyar dolar onu aşmış bulunuyoruz ve son 1 yılda ihracat rakamındaki toplam artış mal ihracatında 15,6 milyar dolar 15 milyar 600 milyon dolar olmuştur.Hizmetler ihracatında da Ağustos'tan itibaren görülen hızlanma Eylül Ekim'de de devam etmektedir. Ekim ayı itibariyle son 12 ayın yıllıklandırılmış hizmetler ihracatı toplamı da 127,4 milyar dolara yükselmiştir.Böylece Ekim sonu itibariyle yıllıklandırılmış mal ve hizmet ihracatının toplamı 413 milyar dolardır. Saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın yeni yılın başında ihracatta durum değerlendirmesi buluşmasında bizlere bahsettiği 410 milyar dolarlık hedefi, Ekim ayı itibariyle 3 milyar dolar fazlasıyla aşmış bulunuyoruz" diye konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN