Çin'den Clubhouse'a 'Uygur' sansürü

Çin'den Clubhouse'a 'Uygur' sansürü

Son dönemin popüler uygulaması Clubhouse, Çin’in Uygurlara yönelik zulmün ve Tayvan’ın bağımsızlığıyla ilgili sohbetlerin gerçekleştiği bir sosyal medya adresi olmuştu. Ancak Çinli gazeteci Michael Anti, bugün itibariyle Çin’in bazı şehirlerinde Clubhouse uygulamasına erişim yasağı getirildiğini duyurdu.

SELMAN CÖMERT | KARAR.COM

Çin halkı tarafından kullanılmaya başlanan Clubhouse, hükümet baskısının had safhada olduğu ülkede, politik meselelerin özgürce tartışıldığı bir mecraya dönüşmüştü. Kullanıcıların yalnızca davet yoluyla üye olabildiği Clubhouse uygulamasında Uygur Türklerine yapılan baskının, ‘eğitim’ kamplarının ve Tayvan’ın bağımsızlığı özgürce tartışılabiliyordu.

Reuters’ta yer alan bir habere göre Çinli kullanıcılar uygulamaya katılabilmek için gereken davetlere 60 dolardan fazla para ödüyordu.  

 

 

ÇİN'DE ENGELLENMEYE BAŞLADI

Çin basınının özgür olmasını savunmasıyla tanınan Çinli gazeteci Michael Anti, sosyal medya üzerinden “Clubhouse’un artık Çin’deki çoğu şehirde engellendiğini” duyurdu. 

Kısa bir süre sonra da New York Times yazarı Li Yuan Twitter’da, “Wechat akışım Clubhouse’un Çin’de engellendiğiyle ilgili gönderilerle dolu. Ne kadar kısa süren bir ifade özgürlüğü!” paylaşımını yaptı. 

Clubhouse’un Çin’de erişime kapatılmasıyla ilgili haber Bloomberg’de de yer aldı. 

 

ENGELLEME UYGUR ZULMÜ KONUŞULUNCA GELDİ

Clubhouse’un erişim engeli, Doğu Türkistan bölgesinde Uygur halkına yapılan zulmün ve diğer siyasi meselelerin uygulama üzerinden Çin halkı tarafından özgürce tartışılması sonrasında geldi. Clubhouse Facebook, Twitter ve YouTube sosyal mecraların aksine, bütün ülkede henüz yasaklanmadı. 

Reuters’ta yer alan bir habere göre, Çinli kullanıcılar Clubhouse uygulamasına katılmaya o kadar hevesliydi ki, davetiye alabilmek için yaklaşık 7 ve 70 dolar arası ücret ödüyorlardı. Haberde, ayrıca, Çin’deki Clubhouse odalarındaki en popüler konuların Doğu Türkistan’daki Uygur kampları, Tayvan’ın bağımsızlığı ve Hong Kong Ulusal Güvenlik Yasası olduğu bildirildi.

SİYASİ DÜZENLER KARŞILAŞTIRILIYOR

Clubhouse’daki 700 kişinin katıldığı bir sohbet odasında Çin’deki tek parti yönetimiyle ilgili endişelerini dile getiren kullanıcıların bulunduğunu rapor eden The Financial Times, tartışmaların Çince gerçekleştirildiğini belirterek, odada Çin ve Tayvan’ın siyasal düzenlerinin karşılaştırıldığını bildirdi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (15)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
15 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN