Darbe girişiminin bastırılmasında kritik rol oynayan Mehmet Şanver: 15 Temmuz'dan sonra sistem bozuldu

Darbe girişiminin bastırılmasında kritik rol oynayan Mehmet Şanver: 15 Temmuz'dan sonra sistem bozuldu

FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'da gerçekleştirdiği darbe girişimi sırasında, darbeci askerler tarafından kızının düğünü basılan dönemin Korgenerali ve şimdi DEVA Partisi Kurucular Kurulu Üyesi olan Mehmet Şanver önemli açıklamalarda bulundu. Darbe girişiminin bastırılmasında kritik rol oynayan Şanver, 15 Temmuz'dan sonra yapılan değişikliklerle iç sistemin bozulduğunu ifade ederek, 'Bu düzenlemelerin; askeri sistemdeki hiyerarşiyi, silah arkadaşlığını, birbirimize olan güveni zedelediğini düşünüyorum' dedi.

Ali Babacan başkanlığında kurulan Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Kurucular Kurulu Üyesi ve emekli Korgeneral olan Mehmet Şanver, FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'da gerçekleştirdiği darbe girişimi ve 15 Temmuz sonrasında Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) yaşanan değişikliklere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Independent Türkçe'den Cihat Arpacık'ın haberine göre, darbe girişiminin bastırılmasında kritik bir rol oynayan Mehmet Şanver, 44 yıllık askerlik askerlik hayatından sonra şimdi de üniformasız hizmet etmeye başladığını belirterek neden DEVA Partisi'ni tercih ettiğini şu sözlerle açıkladı:

"Türkiye’nin bütün kesimlerini içerisinde barındıran, her kesime hitap eden gerçek bir merkez parti. Genel başkanımız da söyledi; biz kurucu üyelerimizi seçerken iyi insan olsun, dürüst olsun, sözünün eri olsun, söylediğinin arkasında dursun ve liyakat sahibi olsun gibi ilkeler belirledik. Kurucu üyeler arasına girdiğim için ayrıca mutluyum. Parti, kuruluş ilkelerini de evrensel değerlere oturtuyor. İnsan odaklı, çoğulcu ve özgürlükçü demokrasiyi esas alıyor, hukukun üstünlüğünü önceliyor, ülkemizde özlenen hususları da ilke olarak benimsedi ve bunu parti programında belirtti.

VERDİĞİMİZ SÖZLERİ YERİNE GETİRECEĞİZ

Ama hiçbiri “Bunları gerçekleştireceğimize söz veriyoruz” demiyor. Biz şahsi menfaat doğrultusunda değil ülke menfaatleri açısından, siyaseti bir hizmet aracı olarak gördüğümüz için buradayız. Kader bir yerde ağlarını örüyor. TSK’daki aksaklıklara zaten uzun süredir kafa yoruyordum. Bunları düşünürken Ali Babacan Beyefendi beni aradı. ‘Parti programının savunma ve güvenlik bahsinde bir çalışma grubu oluşturduk, buraya katkıda bulunur musunuz” diye sordu. Seve seve kabul ettim. Gördüğümüz aksaklıkları çalışma grubumuzla birlikte hazırlayıp parti programına yazdık. Daha sonra gelen kurucu üye teklifine de bu yönde olumlu yanıt verdim. İnşallah ilk seçimde iktidara geleceğiz ve programda verdiğimiz sözleri yerine getireceğiz."

'15 TEMMUZ SONRASI SİLAH ARKADAŞLIĞI VE GÜVEN ZEDELENDİ'

15 Temmuz sonrası terfi ve atama sisteminde yapılan değişikliklerle, askeri sistemdeki hiyerarşinin, silah arkadaşlığı ve güvenin zedelendiğini kaydeden Şanver sözlerine şöyle devam etti:

"15 Temmuz’un hemen sonrasında, çok süratli bir şekilde, çok kısa sürede ve çok cesametli değişiklikler yapıldı. Silahlı kuvvetlerin yapısı, teşkilatı altüst oldu. Örneğin personel yönetimi ki bizim hiyerarşik sistemimizi ve temelimizi oluşturan rütbe bekleme süreleri, terfi ve atama sistematiği tamamen değişti. Halbuki her bekleme süresi bir tecrübe, onun getirdiği birikim bir sonraki göreve hazırlık ifade ediyordu. Şimdi bunların hepsi kalktı, 1 yıllık orgeneralin birden bire Genelkurmay Başkanı olabileceği düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemelerin; askeri sistemdeki hiyerarşiyi, silah arkadaşlığını, birbirimize olan güveni zedeleyici hususlar olduğunu değerlendiriyorum.

Kuvvet komutanları direkt Milli Savunma Bakanlığı’na bağlandı. Genelkurmay Başkanlığı önce Cumhurbaşkanlığı’na bağlanmıştı ardından o da MSB’ye bağlandı. Ama biz eski yapıda bile kuvvetler arası müşterekliği sağlamada sıkıntı çekiyorduk. Mesela Kocatepe hadisesi (Kıbrıs Barış Harekatı’nda Kocatepe gemisi yanlışlıkla batırıldı-C.A) bu eşgüdüm ve koordinasyonun eksikliğinden kaynaklanan bir hata. Bu gibi hatalar müşterek harekat tecrübesinin eksikliğinden kaynaklanan hususlar. Siz MSB’ye ayrı ayrı kuvvetleri bağlarsanız bunların koordinasyonunu bakanlık gibi yüksek seviyede sağlamaya çalışırsanız hata yaparsanız. Bunun eğitimi, barış dönemi tatbikatları ve harekata hazırlık periyodu vardır. Sıkıntıları şimdi göremeyebilirsiniz ama zamanla ve gerçek harekat şartlarında görebilirisiniz."

MEHMET ŞANVER KİMDİR?

15 Temmuz 2016 Cuma günü FETÖ’nün gerçekleştirdiği darbe girişimi sırasında darbeci askerler Moda Deniz Kulübü’nde yapılan bir düğüne baskın yaptı. Düğün, o günlerde korgeneral olan Mehmet Şanver’in kızının düğünüydü. Darbeci askerler, düğünde bulunan üst düzey komutanları derdest ederek darbeyi sonuçlandırmaya çalıştı. Henüz baskın olmadan kulüpte bir karargah kuran komutanlar yol haritası oluşturarak darbeyle mücadele etti. O gece kritik kararlar veren Şanver, Eskişehir’in darbe karşıtı harekatın merkezi haline gelmesini sağladı. Eskişehir’den kalkan uçaklar Akıncı Üssü’nü vurunca darbecilerin hava avantajı sona erdi. Darbe girişiminden bir ay sonra 1. sırada olmasına rağmen orgeneralliğe terfi ettirilmedi. O da istifa etti. 15 Temmuz’u anlatan bir kitap yazdı. Şanver şimdi Ali Babacan’ın Genel Başkanlığı'nda kurulan Demokrasi ve Atılım Partisi çatısı altında siyaset yapıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN