Darphane'den Yıldız Kenter, Dante hatıra parası

Darphane'den Yıldız Kenter, Dante hatıra parası

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün 2021'de üreteceği 20 Hatıra Para belli oldu. 2 yıl süreyle tedavülde kalacak paralar arasında Türk tiyatrocu Yıldız Kenter, İtalyan filozof Dante ve İstiklal Marşı'nın 100. Yılı bulunuyor.

SALİHA SULTAN | KARAR

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün 2021 Hatıra Para Programı belli oldu. Program, Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin tarafından sosyal medya hesabından paylaşıldı.

Genel müdürlük tarafından üretilecek ve iki yıl süreyle tedavülde kalacak Hatıra Paralar arasında 2019'da hayatını kaybeden Türk tiyatroculuğunun duayen isimlerinden Yıldız Kenter parası da yer alıyor. 2021’de ayrıca geçen ay Meclis'te bütün partilerin katılımıyla kabul edilen 'İstiklal Marşı'nın Kabulü'nün 100. Yılı' hatıra parası bulunuyor.

DANTE DE LİSTEDE

Basılacak paralar arasında yer alan İlahi Komedya'nın yazarı İtalyan filozof Dante Alighieri’nin ölümünün 700. yılı parası dikkati çekiyor. 
Listede bu yıl İslam Alimleri Serisi kapsamında İbn-i Sina, Cumhuriyet Dönemi Türk Siyasetçileri kapsamında İsmet İnönü, Türk Spor İnsanı Serisi kapsamında Koca Yusuf, Osmanlı Padişahları Serisi kapsamında da I. Murad, I. Beyazid-Yıldırım Beyazid, I. Mehmed adına da para basılacak.

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, Türk Devletleri Serisi kapsamında da Batı Hun İmparatorluğu parası basacak.

Listede yer alan diğer hatıra paralar şöyle:

Antik Kentler Serisi: Diyarbakır Hevsel Bahçeleri ve Kalesi

Masal Kahramanları Serisi: Nasrettin Hoca-Kazan Doğurdu

Hacı Bektaşi Veli Ölümünün 750. Yılı

Saat Kuleleri Serisi: Saat Kulesi-Niğde

Camilerimiz: Habibi Neccar Camii-Hatay

Çocuk Esirgeme Kurumu Kuruluşunun 100. Yılı

Bilge Tonyukuk Abidesinin Dikilişinin 1.300 Yılı

Gaziantep Gazilik Unvanının Verilişinin 100. Yıl Dönümü

Türkiye’ye Özel Balıklar Serisi: Mersin Balığı

Malazgirt Zaferi’nin 950. Yılı

HATIRA PARA NEDİR?

1264 Sayılı Madeni Ufaklık ve Hatıra Para Bastırılması Hakkında Kanun'un 1. maddesi uyarınca; milli ve milletlerarası önemli tarihi, bilimsel, kültürel ve sanat olayları ile anmaya değer diğer olay ve günleri belirtmek ve muhtelif alanlarda ün yapmış kişileri anmak amacıyla madeni hatıra para çıkarılıyor.
 

Hatıra para çıkartılması görevi 234 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştiriliyor.
 

Basımı yapılacak hatıra paralar, yılda bir kez toplanan Karar Kurulu tarafından belirleniyor ve yıllık hatıra para basım programı oluşturuluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN