DİSK'ten 'kıdem tazminatı' tepkisi: Köprülere değil alın terine garanti verin!

DİSK'ten 'kıdem tazminatı' tepkisi: Köprülere değil alın terine garanti verin!

Kıdem tazminatı ile ilgili hükümetin 'fona devretme' formülüne tüm işçi sendikaları karşı çıkarken, DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, çözüm için dikkat çeken bir çıkış yaptı: Madem bazı işverenler iflas gibi nedenlerle işçinin kıdemini ödemiyor ve siz bu sorunu çözmek için düzenleme arayışındasınız; o zaman işçinin alın terine devlet güvencesi verin.

Kıdem tazminatı ile ilgili hükümetin 'fona devretme' formülüne tüm işçi sendikaları karşı çıkarken, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Arzu Çerkezoğlu kıdemle ilgili tüm sorunların mevcut düzenlemeye iki satırlık bir ekle çözülebileceğini söyledi.

Çerkezoğlu "İşçinin kıdem hakkını istifa etse bile elde etmesi ve kıdeme Hazine garantisi verilmesi var olan düzenlemeye eklenirse bu en uygun çözüm olur" dedi.

İŞÇİLER TEMEL OLARAK İKİ MADDEYE KARŞI ÇIKIYOR

Sözcü'nün haberine göre, kıdem tazminatında güncel düzenlemeye en temel iki eleştiri; işçinin istifa ettiğinde kıdemini bırakmak zorunda kalması ve birçok işletmenin iflas ve bunun gibi nedenlerde işçisinin kıdemini ödemeyerek çalışanlarını mağdur etmesi. DİSK Başkanı Çerkezoğlu, bu iki sorunun çözümünün işçinin kıdem hakkını gasp etmek olmadığını vurgulayarak, şu formulü önerdi:

"İŞÇİYE DE KIDEM GARANTİSİ VERSİNLER"

"AKP iktidarı köprüler, yollar yapan inşaat firmalarına güvenceler veriyor. Dünyanın terk ettiği bir sistem olan dev şehir hastaneleri kuruyor, şehre uzak bu hastanelere gidilmese de hasta garantisi veriyor.

Bu geçilmeyen yollar, köprüler, gidilmeyen hastaneler için verilen Hazine garantisi bizim vergilerimizle ödeniyor ve daha on yıllarca ödenecek. Biz de diyoruz ki; madem bazı işverenler iflas gibi nedenlerle işçinin kıdemini ödemiyor ve siz bu sorunu çözmek için düzenleme arayışındasınız; o zaman işçinin alın terine devlet güvencesi verin.

"İNŞAAT PATRONLARINA GARANTİ VERMEYİN BIRAKIN"

Eğer patronlar kıdem tazminatını ödemiyorsa hükümetin görevi kanun hakimiyetini sağlamak ve işçilerin kıdem tazminatının güvencesi olmaktır. İnşaat patronlarına güvence vermeyi bırakıp üreten işçinin alın terine, kıdem tazminatına garanti olun."

"İSTİFA EDEN DE ALSIN"

Kıdemde konuşulacak tek şeyin; mevcut yasaya küçük bir ek yaparak istifa eden işçinin de kıdem almasını sağlamak ve gerekli devlet güvencesini vermek olduğunu belirten Çerkezoğlu "Pandemide işçiler olarak bizler canımızı, işimizi ve gelirimizi korumak için mücadele verirken, işsizlik rekorlar kırmışken, ülkeyi yönetenler kıdem tazminatımıza el uzatıyor" ifadelerini kullandı.

"YÜZDE 17 FONA DEVRİ OLUMLU BULUYOR"

DİSK-AR'ın yaptığı araştırma göre de işçilerin sadece yüzde 17.8'inin kıdem tazminatının fona devredilmesini olumlu bulduğunu ortaya koydu. İşçilerin yüzde 46.2'si, sendikalı işçilerin yüzde 58.3'ü fona kesin karşı olduklarını belirtirken, yüzde 21.7'si ne olumlu ne de olumsuz buluyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN