Dolar, euro ve altın uçuyor! TL'deki değer kaybı hızlandı

Dolar, euro ve altın uçuyor! TL'deki değer kaybı hızlandı

Son dakika haberi... TL, döviz karşısında tarihi düşük seviyelere gerilemeye devam ediyor. Dün 7,91'in üzerini görerek rekor tazeleyen dolar kuru, haftanın son işlem gününe de rekorla başladı.

Türk Lirası, döviz karşısında tarihi düşük seviyelere gerilemeye devam ediyor. Yurt içinde siyasi ve jeopolitik risklerin yükselmesiyle uzun zamandır negatif ayrışan TL’deki kayıp bu hafta hızlandı.

7,95'İ AŞARAK YİNE REKOR TAZELEDİ

Dolar kuru dün önce 7,8935’i görerek rekor kırdı ardından rekorunu 7,91'i aşarak tazeledi. 

Türk Lirası karşısında her gün yeni bir rekor kıran döviz, haftanın son işlem gününe de yükselişle başladı. Dün tarihi zirveleri yenileyen dolar/TL zirvesini 7,94'e taşırken euro/TL ise 9,35'i aştı.

Kur son olarak 7,9529 ile yeniden rekor tazeledi. Kur şu dakikalarda 7,9263 TL'den işlem görüyor. Euro/TL ise 9,3312 TL’de yer alıyor.

TL'de dolar karşısında çarşamba günü yaklaşık yüzde 1 değer kaybı yaşanırken, benzer para birimlerinde yüzde 1'i aşan değer kazançları bulunuyordu. TL dün dolar karşısında yüzde 0,7 değer kaybı yaşarken benzer para birimlerinde yatay seyir izleniyordu.

TL'de negatif ayrışmaya neden olan jeopolitik gelişmeler arasında AB ile tansiyonun yeniden artması endişesi, Azerbaycan - Ermenistan gerilimi ve S-400 hava savunma sistemleri konusunda devam eden süreç yer alıyor.

Enflasyon verilerine ilişkin endişeler de TL'de baskı unsuru olmayı sürdürüyor. TÜİK Eylül sonu itibarıyla yıllık enflasyonun yüzde 11.75 olduğunu açıklamasına karşın Johns Hopkins Üniversitesi'nden Steve Hanke Türkiye'de sokakta hissedilen enflasyonun yüzde 38 olduğunu belirtiyor.

Başta enflasyon olmak üzere TÜİK verilerine ilişkin endişeler 2019 yılından beri belirginleşmiş durumda. TÜİK'in enflasyonu olduğundan daha düşük gösterdiği iddiaları nedeniyle geçen yıldan beri birçok kez TBMM'ye soru önergesi verildi.

ALTINDA SON DURUM

Gram altın en son 7 Ağustos’ta 488 TL ile rekor kırmıştı. 2 ay sonra yine aynı seviyeye geldi. Altındaki yükselişte hem dolar/TL’nin hem ons altının değer kazanması etkili oldu.

Gram altın bu hafta yüzde 2,7, bu ay yüzde 4,1 yükseliş kaydetti.

Şu sıralar altının gram fiyatı 487 lira seviyesinde. Aynı dakikalarda çeyrek altın 797 lira, cumhuriyet altını 3.180 lira. Altının onsu ise 1.896,71 dolardan işlem görüyor. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN