Dört kat güçlü işlemciler çok yakında

Dört kat güçlü işlemciler çok yakında

IBM’in yaptığı araştırmalar, transistör üretimini neredeyse bir DNA sarmalı boyutlarına indirerek işlemcilerin gücünü dört kata kadar artırmayı hedefliyor.

Bilgisayarlarda her türlü işlemi gerçekleştiren en temel bileşen olduğu için "işlemci" adını alan CPU’lar, içerdiği transistör adı verilen minik parçacıklar oranında güce ve hıza kavuşuyor. Teknoloji geliştikçe boyutları küçülen bu transistörlerden, aynı boyuttaki bir işlemciye daha fazlasını sığdırmak böylece mümkün oluyor.

Son yıllarda 14 nanometreye kadar düşürülen transistör ölçekleri, hızla 10 nm standardına yaklaşıyor. IBM’in geliştirdiği yeni üretim materyali ise çok daha yoğun çipler geliştirmenin önünü açıyor. Yapılan açıklamaya göre IBM, saf silikon yerine silikon germanyum kullanarak ürettiği transistörlerin boyutunu 7 nanometreye kadar düşürmeyi planlıyor.

Yaklaşık 2,5 nanometre olan tek bir DNA sarmalından sadece üç kat büyük olan bu ölçek, günümüz işlemcilerinin dört kata kadar daha fazla güce ve hıza ulaşmasını sağlayacak. Günümüzde en iyi işlemciler 5 milyar transistör içeriyor. IBM geliştirdiği teknolojiyi seri üretime alabilirse yeni sınır 20 milyar transistöre dayanacak. Henüz ileri seviye araştırma aşamasında olan işlemcilerin tüketici karşısına çıkmaya ne zaman hazır olacağına dair bir takvim bulunmuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN