Özlem Türeci kimdir, kaç yaşında, aslen nereli, evli mi? İşte hayat hikayesi

Özlem Türeci kimdir, kaç yaşında, aslen nereli, evli mi? İşte hayat hikayesi

Koronavirüse karşı ilk geliştirilen aşıya imza atan Biontech firmasının Türk sahiplerinden biri olan Özlem Türeci, babasının hastanede cerrah olarak görev yapmasından dolayı eğitimini tıp üzerine aldı. Almanya'da eşi Uğur Şahin ile birlikte uzun yılar kansere karşı çalışmalarda bulundu. İşte Özlem Türeci biyografisi...

Çalışmayı çok sevdiğini dile getiren Özlem Türeci, eşi Uğur Şahin ile nikahlarının kıyılacağı günde bile laboratuvara çalışmaya gittiklerini söyledi. Bilimsel çalışmaları dolayısıyla Marie Curie ile Pierre Curie'ye benzetilen çift, koronavirüs aşısı çalışmalarıyla Almanya Başbakanı Angela Merkel tarafından Almanya Liyakat Nişanı'nın sahibi oldu.

ERDOĞAN'IN ÖZLEM TÜRECİ SÖZLERİ TARTIŞILIYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 9 Temmuz 2021 günü Diyarbakır'da cuma namazı çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, Özlem Türeci'nin ismine yer vermeden, "Aşılamada 58 milyonu aşmış durumdayız Aşılamada da kademe sistemi de ayrıca getiriyoruz. Biontech'ten gelen bir miktar aşı var, Sinovac'tan bir miktar aşı geldi, geliyor. En yakın zamanda Uğur Bey ve eşi onlar da misafirimiz olacaklar" sözleri kamuoyunda tartışma konusu oldu.

1440x810-cmsv2-61259d32-29c2-560a-85c7-fd8da1d3e5b5-5466064.jpg
Uğur Şahin ve Özlem Türeci

ÖZLEM TÜRECİ'NİN HAYAT HİKAYESİ

6 Mart 1967 tarihinde Almanya'nın Lastrup kentinde dünyaya geldi. 2021 yılı itibarıyla 54 yaşındadır. Özlem Türeci aslen Rize Fındıklılıdır. Bir röportajında kendini 'Prusya Türkü' olarak tanımladı.

Almanya'ya işçi olarak gelen babası bir Katolik hastanesinde cerrah olarak çalıştı.

Lisans eğitimini Saarland Üniversitesi'nde tamamladı. Mainz Üniversitesi Hastanesi'nde modifiye edilmiş genetik kodlarla bağışıklık sistemini kansere karşı mücadele ettirmeyi hedefleyen çalışmalar yaptı. Çalışmalarını, Uğur Şahin ile birlikte 2001 yılında kurdukları ve Türkçe 'Ganimet' kelimesinden esinlenerek 'Ganymed' adını verdikleri firmada sürdürdü. Meslektaşı Uğur Şahin ile 2002 yılında evlendi. Çift, bağışıklık sisteminin, kanserli hücreleri vücuda giren bir virüs gibi algılaması ve onları ortadan kaldırması için birlikte çalışmayı sürdürdü.

Kansere karşı hassas antikor tedavilerine öncülük eden Ganymed 2016 yılında Japon ilaç şirketi Astellas'a satıldı. Şirketi 1.3 milyar euroya satışları o tarihe kadar Almanya'da tıp sektöründeki en yüksek meblağlı satış oldu. Bu satışla beraber Özlem Türeci-Uğur Şahin ailesini Almanya'daki en zenginler listesine girdi.

KORONAVİRÜS AŞISININ BULUNMASI

Çift, 2008 yılında Avusturyalı immünolog ve onkolog Christoph Huber ile birlikte BioNTech adlı firmayı kurdu. Özlem Türeci 2018 yılında şirketin baş tıbbi sorumlusu oldu. 2020 yılı itibarıyla 1300 çalışanı olanı şirket, başlangıçta immünoterapi kanser tedavileri üzerine çalışmalar yaptı.

2020'de koronavirüs salgınının ortaya çıkmasıyla şirket aşı çalışmalarına başladı. Özlem Türeci, SARS-CoV-2'ye karşı geliştirilmek istenen aşı çalışmalarında öncü rol oynadı. Aşının geliştirilmesi konusunda BioNTech ile iş birliği yapan ABD ilaç şirketi Pfizer, 9 Kasım 2020'de yaptığı açıklamada, üretilen COVID-19 aşısının (BNT162) yüzde 90 başarı elde ettiğini duyurdu.

Özlem Türeci ile Uğur Şahin çiftinin Nobel ödülü almasına kesin gözüyle bakılıyor.

ozlem-tureci-kimdir-001.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN