Duha namazı kaç rekattır? Duha (Kuşluk) namazı nasıl kılınır? Bayram namazı yerine mi geçiyor?

Duha namazı kaç rekattır? Duha (Kuşluk) namazı nasıl kılınır? Bayram namazı yerine mi geçiyor?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bayram namazı için yapılan son dakika açıklamasına göre; yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sebebiyle camilerin kapalı olmasından dolayı bu yıl bayram namazı yerine evlerde duha yani kuşluk namazı kılınacağı kaydedildi. Gelen bu bildiriyle birlikte duha namazının kaç rekât olduğu ve nasıl kılınacağı ise merak konusu oldu…

Güneş doğduktan 45 dakika sonra başlayan ve öğle namazına 45 dakika kalıncaya dek kılınabilen kuşluk namazı yani duha namazının kılınışı, bu Ramazan Bayramı öncesi bayram namazı kılamayacak Müslümanlarca öğrenilmeye başlandı. Bu namazın bayram namazı yerine geçip geçmeyeceğini sorgulayanlar, duha namazının kaç rekât olduğunu ve nasıl kılınacağını haberimizden öğrenebilir.

DUHA NAMAZI KAÇ REKATTIR VE NASIL KILINIR?

(Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 78-83). Duhâ yani kuşluk namazı; dört, sekiz ve on iki rekât olarak kılınabiliyor.

En az iki rekât olarak kılınabileceği söylenen duha namazında iki rekatta bir selam vermek daha sevap olarak bilinir. Fakat dört rekâtta bir selam verilebileceği de söylenmektedir. (Tahtâvî, Hâşiye, s. 395).

2 Rekatlık Duhâ Namazı

1. Rekat duha namazı

“Niyet ettim Allah’ım senin rızan için iki rekat Duhâ namazı kılmaya” şeklinde niyet getirilir
“Allahu Ekber” dedikten sonra İftitah Tekbiri alıp namaza başlanır
Sübhaneke okunur
Euzü-besmele çekilir
Fatiha Suresi okunur
Ardından Kur’an’ı Kerim’den bir sure okunur
Rüku'ya gidilir
Secde edilip. doğrulunur, yeniden secdeye gidilir.

2. Rekat duha namazı

Ayağa kalkarak kıyama durulur
Besmele çektikten sonra,
Fatiha suresi okunur
Kur’an'ı Kerim’den bir sure okunur
Rüku'ya gidilir
Ardından secdeye gilir ve doğrulunur, yeniden secde edilir
Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ duaları okunur
“Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah” diye önce sağa ardından sola selam vererek namazı bitiririz

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

DUHA NAMAZI NEDİR?

Aynı zamanda kuşluk namazı olarak da bilinen duhâ namazı, güneşin bir mızrak boyu doğmasından, yani güneş takvime göre doğduktan 45 dakika sonra başlar, öğle namazına 45 dakika kalıncaya dek sürer. Bir hadîs-i Şerîfte: “Kuşluk namazı, deve yavrusunun ayakları sıcaktan kızdığı zamandır.” şeklinde buyurulmuştur. (Müslim, Misâfirîn, 143)

Duhâ namazı dediğimiz nafile namaz bu an itibarıyla kılınır. Zeval vaktine yarım saat kalıncaya dek devam eder. 2, 4 ya da 8 veya 12 rek‘at kılınabilirse de en faziletlisi sekiz rek’at olarak belirtilmiştir.

DİYANET’TEN DUHA NAMAZI AÇIKLAMASI

Hanefî mezhebine göre bayram namazının sahih olması adına hutbe hâricinde Cuma namazında aranan koşullar yerine gelmesi gerektiği için, bayram namazının cemaatle kılınması gerekir. Herhangi bir nedenden ötürü bayram namazını cemaatle kılamayan kimsenin bunu kaza etmesi gerekmez ve bu kişinin tek başına bayram namazını kılmasına da gerek yoktur. Bayram namazını camide cemaatle kılamayanların, evlerinde 2 ya da 4 rekât olarak duhâ/işrak (kuşluk) namazı niyetiyle nafile namaz kılmalarının müstehab olduğu kaydedildi.

Diyanet, açıklamasında özetle şunları paylaştı;

Bundan dolayı Müslümanlar bayram günü erkenden kalkmalı. Sabah namazından sonra Kur'an-ı Kerim okuyarak, tekbir, tehlil getirerek, zikir yaparak beklemeli. Ardından kerahat vaktinde yani bayram namazının kılınma vakti girince evlerinde 2 rekat ya da 4 rekat 'duha namazı' kılabilirler.

'Kuşluk duha namazı' zaten her an kılınan bir namaz olarak bilinir, yani nafile namazlardan birisidir. Onu kılabilirler, dua ederler, bunu tavsiye ediyoruz. Böylece bayramı ihya etmiş olurlar

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN