6 Filistinli mahkum kaçmıştı! Bina planı internete düştü iddiası

Yüksek güvenlikli İsrail hapishanesinden 6 Filistinli mahkumun firarı akıllara meşhur dizi Prison Break'i (Büyük Kaçış) getirdi. Hapishanenin mimari planının inşaat şirketi tarafından internette paylaşıldığı ortaya çıktı. İsrailli yetkililer planın mahkumlarca kullanılıp kullanılmadığını araştırıyor. Prison Break dizisinde de hapishane planını üzerine dövme yaptıran bir mahkumun tutuklu olduğu hapishaneden kaçışı anlatılıyordu.

SELMAN CÖMERT

Yüksek güvenlikli Gilboa hapishanesinden tünel açan altı Filistinli mahkumun kaçışıyla ilgili ilk soruşturma, güvenlik kameraları kaçış anını kaydederken kontrol odasındaki gardiyanların bunu fark etmediğini ortaya koydu.

İsrail hapishanesi yönetimi tarafından yürütülen soruşturma sonuçlarına göre, Gilboa hapishanesinde tünel açıklığına bakan gözetleme kulesindeki gardiyanlardan biri de kaçış sırasında uyuyakaldı.

Hapishane yetkilileri, altı Filistinli mahkumun firarını sabaha karşı 3.30 sularında fark etti. Bulgulara göre, altı Filistinli sabah saat 1.30 sıralarında hücrelerindeki banyoya girerek açtıkları tünelin girişini kapatan nesneyi kaldırıp sırayla tünele atladı. Tünelin öbür ucuna vardıklarında artık hapishane duvarının birkaç metre uzağındaydılar. Daha sonra gözetleme kulesinin altına doğru süründüler.

İsrail’in en güvenli tesislerinden biri olan Gilboa’da gerçekleşen kaçış olayı sonrası, hapishane yönetimi, diğer tutuklular tarafından kazılmış başka tüneller olması ihtimalini göz önünde bulundurarak bütün tesisi yoğun bir denetimden geçirecek.

Yerel basında çıkan haberlere göre tünel, dördü birkaç kez müebbet hapis cezasına çarptırılan altı kişinin paylaştığı hücredeki tuvaletin altından kazıldı.

El-Cezire’de yer alan habere göre, mahkumlar arasında eski Fetih partisi lideri Zekeriya Zübeydi (46) ve beş Filistinli İslami Cihat Hareketi üyesi yer alıyor.

Diğer tutukluların kimlikleri ise 26 yaşındaki Monadel Yakup Nafe’at ve Yakup Kassam, 49 yaşındaki Yakup Mahmut Kadri, 35 yaşındaki Ayham Nayef Kamamji ve 46 yaşındaki Mahmut Abdullah Ardah. Ayrıca, Filistin İslami Cihat Hareketi firar eden altı kişiye zarar vermemesi için İsrail’i uyardı.

Firar etmeden önce İsrail hapishane servisi isimleri geçen altı kişiyi “çok tehlikeli” olarak sınıflandırmış ve üçünün “kaçma ihtimali yüksek” olduğunu belirlemişti.

İsrail gazetesi Haaretz, Gilboa hapishanesi bina planının, inşaatında yer alan firmalardan biri tarafından internet ortamında paylaşıldığını iddia etti.

Haaretz, planın altı Filistinli’nin kaçışına yardımcı olmak için kullanılıp kullanılmadığının henüz belirlenmediğini bildirirken, hapishane yönetimi bu planın yayınlanmasının ciddi bir güvenlik sorunu olduğunu söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN