ABD, 125 yıllık bronz heykelleri iade ediyor

ABD, 125 yıllık bronz heykelleri iade ediyor

ABD Smithsonian Ulusal Doğa Tarihi Müzesi, Nijerya'nın güneyindeki Benin Krallığı döneminde Avrupa'ya kaçırılan 125 yıllık 23 bronz heykeli ülkeye iade edeceğini açıkladı.

Nijerya Enformasyon ve Kültür Bakanı Lai Muhammed, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) daha önce ülkeden kaçırılan Benin Bronzları'nı iade edeceğini duyurdu.

23 bronz heykelin iadesi konusunda, ABD'nin başkenti Washington'da iki ülke arasında imza töreni düzenlendi.

Bu bronz eserlerin, kendilerini üreten kültüre ait olduğunun altını çizen Bakan Muhammed, "Bir kavim, atalarının eserlerinden mahrum bırakılmamalı. Bunun ışığında, Benin Bronzları'nın bugünkü geri dönüşünden memnunuz" dedi.

Nijeryalı Bakan, Nijerya'nın yakında, iade edilen eserlerden oluşan uluslararası gezici sergi açacağını açıkladı.

YÜZLERCE ESER AVRUPA VE ABD'YE KAÇIRILDI

Nijerya'ya ait sömürge öncesi ve kolonyal dönemde kaçırılan 'Oba' bronz heykelinin de aralarında bulunduğu yüzlerce tarihi eser, ABD ve Avrupa ülkelerindeki çeşitli müzelerde sergileniyor.

Son zamanlarda Nijerya, sömürge döneminde kaçırılan tarihi eserlerin ait olduğu ülkeye geri gönderilmesi konusundaki ısrarını sürdürse de İngiliz hükümeti, bunların iade edilmesi fikrine sıcak bakmıyor.

İngiltere'deki Horniman Müzesi ve Gardens, ağustosta 72 parçadan oluşan bronz heykeli, Nijerya hükümetine devredeceğini duyurmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN