ABD: Rusya bahane üretiyor, Ukrayna'yı işgale hazırlanıyor

ABD: Rusya bahane üretiyor,  Ukrayna'yı işgale hazırlanıyor

ABD, Rusya'nın Ukrayna'ya sabotajcılar yerleştirdiğini ve bu kişilerin bir 'yanıltma operasyonu' düzenleyeceğini ifade etti. Washington, Rusya'nın kendi yerleştirdiği sabotajcıların faaliyetlerini gerekçe göstererek Ukrayna'ya gireceğini iddia etti.

Rusya, ABD ve ABD'nin Avrupalı müttefikleri arasında bu hafta başlayan görüşmeler anlaşmazlıkla sonuçlandı. Rusya'nın Ukrayna sınırına on binlerce asker yığmasıyla ilgili görüşmelerin yeniden başlamasına dair herhangi bir plan bulunmuyor. Ukrayna'ya karşı düzenlenen siber saldırı ise gerginliği daha da artırdı.

Beyaz Saray, ABD'nin diplomatik girişimlerinin amacına ulaşmayı başaramaması durumunda Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmeye hazırlanmasından kaygılandığını bildirdi.

'RUSYA, UKRAYNA'YI İŞGAL EDERSE CİDDİ SONUÇLARI OLUR'

VOA Türkçe'de yer alan habere göre; Başkan Biden, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgal etme girişiminde bulunması durumunda, bunun Rusya için ciddi ekonomik sonuçları olacağını söyledi. Rusya ise Ukrayna'ya saldırı planı yaptığını reddediyor ve NATO'dan doğuya yönelik yayılma girişimini durdurmasını talep ediyor. Rusya'nın hukuki açıdan bağlayıcı nitelikli güvenlik garantileri, ABD ve NATO tarafından reddedildi.

'İŞGALE BAHANE UYDURMAYA ÇALIŞIYOR'

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD'nin 'diplomasinin hedefe ulaşmada başarısız olması durumunda Rus hükümetinin yaygın insan hakları ihlalleri ve savaş suçlarıyla sonuçlanacak bir işgale hazırlanmasından' kaygılandığını dile getirdi.

Psaki, "Rusya, planının bir parçası olarak, işgale bahane uydurma seçeneğini devreye sokmanın temel taşlarını döşüyor. Buna Ukrayna'yı, ülkenin doğusundaki Rus güçlere karşı bir saldırıya hazırlanmakla suçlayarak sabotaj faaliyetleri ve enformasyon operasyonlarına girişmek dahil" dedi.

'BU FAALİYETLERE ÇOK YAKINDA BAŞLAYACAK'

Beyaz Saray Sözcüsü, Rus ordusunun 'bu faaliyetlere, Ocak ayı ortasıyla Şubat ayı ortası arasında başlayabilecek bir askeri işgalden birkaç hafta önce başlamayı planladığını' söyledi.

Geleceğe yönelik rotayı Putin'in belirleyeceğini ifade eden Psaki, herhangi bir işgal durumunda ABD'nin sert yanıt vereceği uyarısı yaptı.

Psaki, "Eğer diplomatik görüşmelere katılmaya karar verirlerse biz buna açığız, umarız bu yolu izlerler. Ama sonunda bu, onların yapması gereken bir tercih" dedi.

'SAHTE BAYRAK OPERASYONU'

ABD'li bir yetkili, Rusya'nın şimdiden bir grup casusu Ukrayna'nın doğusunda bir 'sahte bayrak operasyonu' için konuşlandırdığını gösteren verilerin ABD'nin elinde olduğunu söyledi.

Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, "Casusların kent içi savaş eğitimi aldığını ve Rusya'nın kendi vekil güçlerine karşı sabotaj eylemi yapmak için patlayıcı kullanma konusunda eğitimli olduğunu" kaydetti.

Yetkili, "Rusya'nın şimdiden askeri müdahaleye bahane olması ve Ukrayna içinde bölünme yaratılması için devlet medyası ve sosyal medya üzerinden Ukrayna'nın kışkırtma eylemlerinde bulunduğu izlenimi vermeye başladığını" söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN