'Balon' krizi büyüyor: Bu kez Latin Amerika'da görüldü

'Balon' krizi büyüyor: Bu kez Latin Amerika'da görüldü

Pentagon yetkilileri, bu hafta başlarında keşfedilen ikinci bir yüksek irtifa Çin gözetleme balonunun Latin Amerika'da tespit edildiğini açıkladı. Çin, ABD tarafından "casus balon" olduğu ileri sürülen aracın meteorolojik amaçlarla çalışan sivil bir hava aracı olduğunu savundu.

Latin Amerika'da tespit edilen gözetleme balonuyla ilgili açıklama yapan Pentagon basın sekreteri Tuğgeneral Pat Ryder, "Bunun ikinci bir Çin gözetleme balonu olduğunu düşünüyoruz" dedi. Ryder, ikinci balonun nerede görüldüğü gibi ek ayrıntılar vermeyi reddetti.

Tuğgeneral Ryder, Business Insider'a yaptığı açıklamada, balonun şu anda ülke genelinde doğuya doğru hareket ettiğini ve "yerdeki insanlara fiziksel veya askeri bir tehdit olmadığını" ancak casusluk amacıyla kullanıldığını söyledi.

'BALON SİVİL BİR HAVA ARACI'

Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan resmî açıklamada balonun, "esas olarak meteorolojik amaçlarla araştırma için kullanılan sivil bir hava aracı" olduğu ileri sürüldü.

ABD Pentagon yetkilileri, her iki balonun da gözetleme cihazı olduğunu açıkladı.

'BALON ABD HAVA SAHASINI İHLAL EDİYOR'

Ryder, "Gerçek şu ki, bunun bir gözetleme balonu olduğunu biliyoruz ve bundan daha kesin konuşamayacağım. Balonun ABD hava sahasını ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini biliyoruz ki bu kabul edilemez" dedi.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ 'CASUS BALON' YARIŞI

İlk balon, 150 Minuteman III adlı kıtalararası balistik füzeye ev sahipliği yapan Malmstrom Hava Kuvvetleri Üssü yakınlarındaki Montana, Billings şehrine varmadan önce Alaska ve Kanada'nın bazı bölgeleri üzerinde uçarken görülmüştü.

Çin ile Amerika Birleşik Devletleri arasında gözetleme aracı olarak kullanılan tek balonlar bunlar değil. Associated Press'in bildirdiğine göre, Trump yönetimi sırasında ABD üzerinde en az bir balon keşfedildi. 1957'de Çin, "casus balonu" olarak tanımladığı hava aracını düşürdüğünü iddia etmişti, ancak ABD Donanması bu balonu "rotadan sapan bir hava durumu deneyi" olarak adlandırdı.

Trump'ın yanı sıra bazı Kongre üyeleri tarafından balonu düşürmeleri için baskı yapılırken, yetkililer kısmen savaş uçaklarının balonları hedeflemek için tasarlanmamasından dolayı bunun o kadar basit olmadığını söylüyor.

25 yıl önce 'düşmana çalıştığı' düşünülen bir hava balonu, iki Kanada Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait iki adet CF-18 savaş uçağının binden fazla mermi yağdırmasına rağmen düşürülememişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN