30'dan fazla aktivist, California Üniversitesi'nde düzenlenen Filistin destekli protestolar sırasında özgürlük haklarının ihlal edildiğini ve polisin aşırı güç kullandığını iddia ederek dava açtı. Davacılar, yaşanan şiddet ve travma sonrası stres bozukluğu için tazminat talep ediyor.
ABD'de 30'dan fazla Filistin destekçisi aktivist, California Üniversitesi'ne (UCLA) karşı dava açtı. Davacılar, kampüste düzenlenen protestolar sırasında özgürce toplanma, konuşma ve öğrenme haklarının ihlal edildiğini, ayrıca polisin aşırı güç kullanarak göstericilere şiddet uyguladığını öne sürdü. Los Angeles Yüksek Mahkemesi'ne sunulan dilekçede, aktivistlerin "hayatlarını değiştiren yaralanmalar" ve travma sonrası stres bozukluğu yaşadığı belirtildi.
'POLİSLER İSRAİL YANLISI GRUBUN EYLEMCİLERİ DARP ETMESİNE ENGEL OLMADI'
Davacılar, 2 Mayıs 2024'te UCLA kampüsünde düzenlenen ve en az 200 kişinin gözaltına alındığı polis baskını sırasında, göstericilere plastik mermi sıkıldığını ve hukuksuz gözaltılar yapıldığını iddia etti. Ayrıca, 30 Nisan 2024'te İsrail yanlısı bir grubun, Filistin destekçisi öğrencilerin bulunduğu çadır alanına saldırarak insanlara cinsel saldırıda bulunduğu ve kemiklerini kırdığı öne sürüldü. Davacılar, polis ve üniversite güvenliğinin bu olayları "sadece birkaç metre uzaktan izlediğini" aktardı.
UCLA Rektörlük Ofisi Sözcüsü Stett Holbrook, üniversitenin dava hakkında bilgilendirildiğini ve "daha fazla bilgi toplamakla" meşgul olduklarını ifade etti.
ÜNİVERSİTE OLAYLARI
Columbia Üniversitesi'nde başlayan Filistin'e destek gösterileri, ABD genelinde 50'den fazla üniversiteye yayıldı. UCLA'da 30 Nisan 2024'te İsrail yanlısı bir grup, kesici alet, çekiç ve taşlarla Filistin destekçisi öğrencilere saldırdı. Öğrenciler, polisin olaylara müdahale etmemesine tepki gösterdi. 2 Mayıs 2024'te ise özel polis birliklerinin müdahalesi sırasında kaotik sahneler yaşandı ve en az 200 kişi gözaltına alındı.