Afrikalıların acımasız çalışma koşulları ortaya çıktı: Teknolojinin bedeli onlar için çok ağır

Afrikalıların acımasız çalışma koşulları ortaya çıktı: Teknolojinin bedeli onlar için çok ağır

Günlük hayatımızda vazgeçemediğimiz laptop, akıllı telefonlar ve Tesla'nın temel maddesinin asıl yeri Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde Afrikalıların acımasız çalışma koşulları ortaya çıktı. Aralarında çocuklarında bulunduğu binlerce kişi 2 dolara saatlerce kobalt bulabilmek için toprak kazıyor. Modern kölelik ve çocuk işçiliği üzerine çalışmaları olan Siddharth Kara, yeni kitabı “Cobalt Red: How the Blood of the Congo Powers Our Lives” için madenlerde çalışan Afrikalıların fotoğrafını çekti.

iPhone, laptop bilgisayar ve Tesla araçların temel maddelerinden biri olan kobaltın ana vatanı Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde aralarında çocukların da olduğu binlerce kişi acımasız çalışma koşullarında, günlüğü 2 dolara toprağı kazıyor.

Modern kölelik ve çocuk işçiliği üzerine çalışmalarıyla tanınan yazar ve akademisyen Siddharth Kara, yeni kitabı “Cobalt Red: How the Blood of the Congo Powers Our Lives” (Kırmızı Cobalt: Kongo'nun Kanı Hayatlarımızı Nasıl Çalıştırıyor) için Demokratik Kongo'daki kobalt madenlerinde çalışan Afrikalıların çarpıcı fotoğraflarını çekti.

kobalt2-660x491.jpg

Sözcü'nün haberine göre, Katanga bölgesindeki madende elde edilen utanç verici görüntüler, milyonlarca kişinin iPhone telefon ya da Tesla otomobil kullanması için binlerce Afrikalının nasıl ölümüne çalıştığını gözler önüne seriyor. Madende genç kadınlar, çocuklar ve yaşlılar dahil binlerce Afrikalı ayaklarında plastik terliklerle ya da yalınayak saatlerce kobalt arıyor.

Kobalt hammaddesini kullanan birçok şirket yıllardır üretim sürecinde etik değerlere saygı duyduğunu savunsa da gelen görüntüler kölelikten farksız çalışma koşullarını ortaya koyuyor.Dünyada kobalt madenlerinin yüzde 90'ının bulunduğu Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde halk, binlerce dolara satılan ürün için her gün kimyasal maddeyi soluyor.

Yeni paylaşılan fotoğraflarda kucağında bebeği olan kadınların ve küçücük çocukların da çalıştığı görülüyor.

Kitaba göre Batılı şirketlerin kobalta talebi arttıkça Afrika'daki bu trajik manzara daha da büyüyor.

kobalt3-660x404.jpg

ÇEVREYE DUYARLI ÜRÜNLERİN BEDELİ

İngiliz DailyMail sitesine konuşan yazar Kara, karşılaştığı manzarayı sömürgecilik dönemine benzeterek “Dünyadaki en yoksul yüz binlerce kişi kobalt arıyor. Bazen aç karnına bunu yapıyorlar ve hayır deme şansları yok” dedi.

Kara, dünyada çevreye duyarlı araç talebinin artmasının Kongolular için yıkıcı sonuçlar ortaya çıkardığını vurgulayarak “Bunun yeşil bir tercih olduğu düşünülüyor ama herkes için o kadar da yeşil değil” ifadelerini kullandı.

Kitap, kobaltla uzun süre uğraşmanın akciğer kanseri, sakat doğum ve sağırlık gibi sorunlara yol açtığına da dikkat çekiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN