Almanya’nın AfD açmazı! Yasak talepleri ve protestolar partiyi güçlendiriyor mu?

Almanya’nın AfD açmazı! Yasak talepleri ve protestolar partiyi güçlendiriyor mu?

Almanya için Alternatif (AfD) isimli aşırı sağ partinin yasaklanması talepleri yükselirken, bu partiye karşı Almanya’nın çeşitli kentlerinde de protesto mitingleri düzenlendi. Tüm bu tepkiler günün sonunda AfD’yi güçlendiriyor.

KARAR / ALMANYA

Correctiv isimli araştırma ağının geçtiğimiz hafta AfD önderliğinde yabancıları toplu olarak sınır dışı etmek için gizli bir toplantı yapıldığını duyurmasıyla Almanya yeni bir siyasi gerilimin içine girdi. Bu haberin ardından AfD’nin yasaklanması için talepler artarken, Almanya’nın birçok ketinde partiye ve aşırı sağa karşı protesto gösterileri düzenlendi.

yeni-proje-2-008.jpg
Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser

İçişleri Bakanı Nancy Faeser’in Salı günü AfD’nin yasaklanması ihtimali hakkında yaptığı açıklama tartışmayı daha da ateşlendirdi. Faeser AfD’ye yasaklanma davası açılmasının keskin bıçak gibi bir imkan olduğunu ve yasaklanmanın ihtimal dışı olmadığını dile getirdi.

Bu açıklamaya Almanya’nın bütün önemli siyasi isimlerinden destek geldi. Başbakan Yardımcısı Robert Habeck (Yeşiller) yasaklamayı ihtimal dışı görmediğin söyledi. Ana muhalefet lideri Friedrich Merz de (Hıristiyan Birlik Partisi-CDU) AfD ile sert bir hesaplaşma çağrısı yaptı. SPD (Alman Sosya Demokrat Parti) Eş Başkanı Saskia Esken de yasaklanma davasına taraftar olduğunu söyledi.

yeni-proje-3-003.jpg
Alman Siyaset Bilimci Wolfgang Schröder

Ancak siyaset uzmanları yasaklanma için yeterli gerekçeler olmasına rağmen dava açmayı doğru bulmuyor. Alman Siyaset Bilimci Wolfgang Schröder yasaklama davasının toplumda radikalleşmeye yol açarak mevcut durumu daha da kötüleştirmesinden endişe duyuyor. Davanın kazanılma şansının da düşük olduğunu belirten Schröder bir dava açılmasını tavsiye etmiyor.

yeni-proje-4-003.jpg
Almanya Adalet Bakanı Marco Muschmann

Almanya Adalet Bakanı Marco Muschmann (Hür Demokrat Parti-FDP) konuyla ilgili yaptığı açıklamada ‘’Şayet bu dava başarısız olursa bu AfD için bir PR zaferi olur. Başka şekilde ifade edecek olursak, bir yasaklama davası durumda parti kendisini mağdur kahraman olarak lanse eder. Hele dava başarısız olursa bu partiyi daha da büyütür’’ dedi.

yeni-proje-7-001.jpg

Almanya’da aşırı sağ parti NPD (Alman Ulusal Partisi) 2013-2017 arasında yıllarca süren kapatma davalarına maruz kalmış Anayasa Mahkemesi sonunda bu partinin kapatılmasının yasalara uygun olmadığın hükmetmişti. AfD den daha radikal bir parti olan NPD’nin kapatılamaması AfD kapatılsın tezlerine karşı en yaygın kullanılan argüman.

Münster Yüksek İdare Mahkemesi Şubat sonunda AfD’nin federal düzeyde aşırı sağ şüpheli bir parti olup olmadığı yönünde bir karar verecek. Mahkemenin alacağı bu karar Anayasa Mahkemesi’ne kapatma davası açılıp açılmaması yönünde belirleyici olacak.

AfD’nin yabancıların sürülmesine yönelik planları Almanya’da bütün medya kuruluşlarında aşırı sağa ait olmayan sivil toplum kuruluşlarının tümünde ağır eleştiriler uğradı. On binlerce insan protesto gösterileri düzenledi. Ancak bu tepkiler günün sonunda AfD tezlerinin daha geniş kitlelere ulaşmasına da katkı sağlıyor ve partinin oylarını arttırıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN