Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nden Türkiye’ye çağrı: ‘Kavala ve Demirtaş’ı derhal serbest bırakın’

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nden Türkiye’ye çağrı: ‘Kavala ve Demirtaş’ı derhal serbest bırakın’

Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbete mahkum edilen insan hakları aktivisti ve iş insanı Kavala'nın ve Demirtaş hakkındaki AİHM kararlarının uygulanmamasını değerlendiren Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, iki ismin derhal serbest bırakılması için çağrı yaptı.

Avrupa Konseyi’nin icra organı olarak görev yapan Bakanlar Komitesi, 5-7 Aralık tarihlerinde yaptığı toplantılarda Türkiye’nin Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş davalarında AİHM kararlarına uymamasını ele aldı. Komite, Türkiye’ye Kavala ve Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Komite, Mart 2024’te yapılacak toplantıya kadar Ankara ile teknik temasın artırılmasını kararlaştırdı. Komite ayrıca, Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) yapısının evrensel standartlara uymadığını ve değiştirilmesi gerektiğini de yineledi.

Bakanlar Komitesi, 2017’den bu yana cezaevinde bulunan iş insanı Osma Kavala ile ilgili kararında, AİHM kararlarına ve Komite’nin sayısız çağrısına rağmen başvuru sahibinin serbest bırakılmamasından ve kendisi hakkında ağırlaştırılmış müebbet cezası verilmiş olmasından derin üzüntü duyulduğunu belirtti.

Dava sürecinde Türk ceza yargılama sisteminin istismar edildiği, Kavala’nın susturulmak için cezaevinde tutulduğu görüşlerine yer verilen kararda, hakkında hüküm verilmiş dahi olsa başvuru sahibinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden (AİHS) kaynaklanan haklarının ihlaline devam edildiği vurgulandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN