Başörtüsü takmayan İranlı sporcudan haber alınamıyor

Güney Kore'de katıldığı turnuvada başörtüsü takmamayı tercih eden İranlı kadın atlet Elnaz Rekabi'ye ulaşılamadığı öğrenildi. Arkadaşları kendisinden haber alamadıklarını belirtirken, resmi makamlar sporcunun İran'a döndüğünü aktardı.

IFSC 2022 Tırmanma Dünya Kupası'nda yarışan İranlı sporcu Elnaz Rekabi, müsabakalara başörtüsüz katılmasından dolayı ülkesinde tartışma konusu oldu. 16 Ekim 2022 Pazar günü gerçekleşen yarışmadan sonra ise Rekabi'den haber alınamadığı kaydedildi.

Rekabi'nin arkadaşları, kendisine ulaşmak için her yolu denediğini dile getirirken, İran Büyükelçiliği ise 33 yaşındaki sporcunun takımının geri kalanıyla birlikte İran'a döndüğünü iddia etti.

elnaz-rekabi-kimdir.jpg

NEREDE OLDUĞUNA DAİR BİLGİLER ÇELİŞKİLİ

Elnaz Rekabi'nin arkadaşlarıyla iletişime geçen BBC'nin Farsça servisi, arkadaşlarının tüm çabalarına rağmen genç kadına ulaşamadığını ifade ederken, İran Dağcılık Federasyonu Başkanı Reza Zarei'ye göre, Tahran yönetimi Rekabi'nin pasaportuna Seul'de el koyarak geri dönüş işlemlerini başlattı.

Bu sabah erken saatlerde sosyal medyada Elnaz Rekabi'nin Tahran'a giden bir uçakta olduğu bilgisi edindiğini söyleyen BBC Dış Haberler sunucusu Rana Rahimpour, genç kadının güvenliğine ilişkin endişelerini dile getirdi.

Sosyal medyadan bir tweet atan Seul'daki İran Büyükelçiliği hesabı ise, Elnaz Rekabi'nin 18 Ekim 2022 Salı günü sabah erken saatlerde Seul'dan İran'a hareket ettiğini ifade ederek, genç sporcudan pazar gününden beri haber alınamadığına dair haberler için "Dezenformasyon haberleri kınıyor ve reddediyoruz" ifadelerini kullandı.

elnaz-rekabi-oldu-mu-olduruldu-mu.jpg

'BAŞÖRTÜSÜ YASASI'NA MEYDAN OKUYAN İKİNCİ SPORCU

Elnaz Rekabi ülkesinde, İran'ın kadınların spor müsabakalarında dini gerekçelerle başörtüsü takmasını gerektiren katı yasasını açıkça reddeden ikinci İranlı kadın sporcu olarak biliniyor.

2019 yılında boksör Sadaf Khadem, İslam Devrimi sonrasında madalya kazanan ilk İranlı kadın boksör olmuştu. Boks maçı sırasında başörtüsü takmadığı ve şortla ringe çıktığı için hakkında tutuklama kararı çıkarılan Khadem, İran'a dönmeyip Fransa'da kalmayı tercih etmişti.

iran-elnaz-rekabi-olayi.jpg

AHLAK POLİSİ GENÇ KADININ ÖLÜMÜNE NEDEN OLMUŞTU

İran'ın başkenti Tahran'da 13 Eylül 2022 tarihinde 'ahlak polisi' olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin 16 Eylül 2022'de yaşamını yitirmesi ülkede infiale yol açmıştı.

Amini'nin 17 Eylül 2022 günü memleketi Sakkız kentindeki cenaze töreni sonrasında başlayan gösteriler, ülkenin birçok kentine yayılmış ve onlarca kişi hayatını kaybetmişti.

Mahsa Amini'nin ardından başlayan rejim karşıtı protestolar sürerken, Nika Shakarami adlı bir başka genç kızın daha kafası ezilmiş halde ölü bulunmuştu.

Shakarami'nin ailesi, kızlarının cesedinin güvenlik güçleri tarafından çalınarak başka bir yere gömüldüğünü dile getirmişti.

iran-mahsa-amini-protestolari.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN