Hamaney'i öven marşı söylemeyi reddeden 16 yaşındaki Asra öldürüldü

Hamaney'i öven marşı söylemeyi reddeden 16 yaşındaki Asra öldürüldü

İran'da rejimin Mahsa Amini'nin öldürülmesiyle başlayan gösterileri kanlı bir şekilde müdahalesi sürüyor. Güney Azerbaycan eyaletinde yer alan Erdebil kentindeki bir liseye 13 Ekim'de güvenlik güçleri baskın düzenledi. Baskında güvenlik öğrencilerden Hamaney’i öven ‘Salam Farmandeh’ adlı marşı söylemelerini istendi. Ancak öğrencilerin marşı söylemeyi reddettiği belirtildi. Bu sırada darp edilen 16 yaşındaki, Asra Panahi, Amini gibi kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

İran'da bir okula baskın düzenleyen güvenlik güçleri, Hamaney'i öven marşı söylemeyi reddeden 16 yaşındaki Asra Panahi'yi darp etti. Panahi, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

iran-asra-panahi-olumu.jpg

İran'da, dini lideri Ali Hamaney'i öven marşı söylemeyi reddeden 16 yaşındaki Panahi'nin güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü açıklandı. Mahsa Jîna Amini'nin ahlak polisi tarafından katledilmesinin ardından protestoların sürdüğü ülkede, güvenlik güçlerinin okullara sıklıkla baskın düzenlediği bildirildi.

İran Öğretmen Sendikaları Koordinasyon Konseyi, bu baskınlardan birinin Güney Azerbaycan eyaletinde yer alan Erdebil kentindeki bir liseye düzenlendiğini aktardı. 13 Ekim'deki baskında, güvenlik güçlerinin öğrencilerden Hamaney’i öven ‘Salam Farmandeh’ adlı marşı söylemelerini istediği ancak öğrencilerin marşı söylemeyi reddettiği belirtildi.

asra-panahi-oldu-mu-olduruldu-mu.jpg
Asra Panahi

TAHRAN'DAN BİLDİK SAVUNMA: KALP RAHATSIZLIĞI VARDI

Bunun üzerine güvenlik güçlerinin öğrencileri darp ettiği, birkaç çocuğun hastaneye kaldırıldığı ve bazılarının tutuklandığı kaydedildi. Hastaneye kaldırılan öğrencilerden biri olan 16 yaşındaki Panahi, hayatını kaybetti. Gazete Duvar'da yer alan habere göre, İran Öğretmen Sendikaları Koordinasyon Konseyi'nin açıklamasında, 'acımasız ve insanlık dışı' baskınlar kınandı ve Eğitim Bakanı Yusuf Nuri'nin istifasını talep edildi.

Öte yandan İranlı yetkililer suçlamaları reddederken, Panahi'nin amcası olduğunu söyleyen bir erkek, Panahi'nin 'kalp rahatsızlığı' olduğunu savundu.

AHLAK POLİSİ GENÇ KADININ ÖLÜMÜNE NEDEN OLMUŞTU

İran'ın başkenti Tahran'da 13 Eylül 2022 tarihinde 'ahlak polisi' olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin 16 Eylül 2022'de yaşamını yitirmesi ülkede infiale yol açmıştı.

Amini'nin 17 Eylül 2022 günü memleketi Sakkız kentindeki cenaze töreni sonrasında başlayan gösteriler, ülkenin birçok kentine yayılmış ve onlarca kişi hayatını kaybetmişti.

Asra Panahi'nin yanı sıra 17 yaşındaki Nika Shakarami ve 16 yaşındaki Sarina İsmailzade'nin ölümü de eylemlerinin büyümesinde etkili olmuştu. İranlı yetkililer bu iki gencin ölümünün de eylemlerle ilişkili olmadığını, gençlerin intihar ettiklerini ileri sürmüştü.

iran-protestolari-son-durum.jpg

Öte yandan Güney Kore'de katıldığı bir turnuvada başörtüsü takmamayı tercih eden İranlı kadın atlet Elnaz Rekabi'ye de arkadaşlarının günlerdir ulaşılamadığı yönünde haberler sosyal medyada yer almıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN