Batı'dan Çin'e uyarı: Rus propagandasına izin verme

Batı'dan Çin'e uyarı: Rus propagandasına izin verme

Pekin'de 10'uncusu düzenlenen Dünya Barış Forumu'nda bir araya gelen Batılı diplomatlar, Çin'in Rusya'nın Ukrayna işgali için NATO'yu suçlayarak yaptığı Rus propagandasına devam etmemesi gerektiğini dile getirdiler.

SELMAN CÖMERT

Tsinghua Üniversitesi'nin Pekin'de 10'uncusunu düzenlediği Dünya Barış Forumu'nda konuşan ABD büyükelçisi Nicholas Burns, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşını "küresel dünya düzenine yönelik en büyük tehdit" olarak nitelendirdi.

Burns, ayrıca, Çin Dışişleri Bakanlığı sözcülerinin Ukrayna'daki savaş için NATO'yu suçlayıcı Rus propagandasından vazgeçmesi gerektiğini söyledi. Burns, "Umarım Dışişleri Bakanlığı sözcüleri de Ukrayna'da olmayan Amerikan biyolojik silah laboratuvarları hakkında yalan söylemeyi bırakırlar" dedi.

nico.jpgABD büyükelçisi Nicholas Burns

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimî üyesinin temsilcileri için düzenlenen forumda Burns'le birlikte İngiliz, Fransız ve Rus büyükelçileri de bulunuyordu. Forumda, Çin'i temsilen hükümet danışmanı bulunuyordu.

'RUSYA'NIN İSTEDİĞİ GİBİ OLSAYDI…'

Oturum "Birleşmiş Milletler ve Küresel Güvenlik" başlıklı geniş bir konuya geldiğinde, üç Batılı büyükelçi de Rusya'yı Ukrayna'ya karşı "yasadışı saldırgan tutum içinde" olmakla suçladı. Bu suçlama Rus büyükelçisi Andrey Denisov tarafından reddedildi.

İngiliz büyükelçisi Caroline Wilson; yabancı diplomatlar, Çinli öğrenciler ve akademisyenlerden oluşan dinleyicilere, "Rusya'nın istediği gibi olsaydı, küresel anarşi yaşardık" dedi. Fransa Büyükelçisi Laurent Bili, savaşın uluslararası düzenin tüm kurucu ilkelerine aykırı olduğunu söyledi.

da.jpgİngiliz büyükelçisi Caroline Wilson

Çin'in Avrupa'ya yönelttiği Ukrayna'ya yapılan silah yardımlarının savaşı uzattığı eleştirisi Wilson ve Bili tarafından reddedildi.

ABD ve Batılı müttefikler, biyolojik silahların parçalarının Ukrayna'da yapıldığını iddia eden Rusya'yı propaganda, dezenformasyon ve "safsata" yaymakla da suçladı.

Birleşmiş Milletler daha önce, Ukrayna'da herhangi bir biyolojik silah programından haberdar olmadığını açıklamıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN