Biden'dan Kuzey Kore lideri Kim Jong-un için yeşil ışık: Samimi olursa onunla görüşürüm

Biden'dan Kuzey Kore lideri Kim Jong-un için yeşil ışık: Samimi olursa onunla görüşürüm

Asya ziyaretinin ilk ayağında Güney Kore'nin başkenti Seul'a giden ABD Başkanı Joe Biden, kendisine yöneltilen Kim Jong-un ile görüşmeye açık olup olmadığı konusundaki bir soruya 'Kim'in samimiyeti ve ciddiyetine bağlı' şeklinde cevap vererek Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile görüşebileceğine dair sinyaller verdi.

ABD Başkanı Joe Biden dün gerçekleştirdiği Asya ziyaretinin ilk ayağında, Güney Kore'nin başkenti Seul'de 11 gün önce görevi devralan Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol ile bir araya geldi.

İkili görüşme sonrasında ortak basın toplantısı düzenledi. Güney Kore merkezli haber ajansı Yonhap'ta yer alan habere göre; İki lider, Kuzey Kore'nin artan nükleer ve füze tehditlerine karşı daha büyük askeri tatbikatlar düzenleme ve Pyongyang'ı caydırmak için daha fazla ABD silahı konuşlandırılabileceği konusunda anlaşmaya vardı.

ABD Başkanı Biden, Güney Kore ile ABD arasındaki ittifakın hiç bu kadar güçlü ve canlı olmadığını kaydederek "Başkan Yoon ve ben, caydırıcı duruşumuzu daha da pekiştirerek ve Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan tamamen arındırılması için çalışarak, Kuzey Kore'den kaynaklanan tehdit dahil olmak üzere bölgesel güvenliğin zorluklarıyla mücadele etmek için yakın ilişkimizi güçlendirmeyi ve birlikte çalışmayı taahhüt ettik. ABD ile Güney Kore arasındaki iş birliği tüm tehditleri birlikte göğüslemeye hazır olduğumuzu gösteriyor" diye konuştu.

'KİM'İN SAMİMİYETİNE BAĞLI'

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile görüşmeye açık olup olmadığı konusunda da değerlendirmelerde bulunan Biden, "Bu, (Kim'in) samimi ve ciddi olup olmadığına bağlı." dedi.

Öte yandan, Washington'un, Çin ve Kuzey Kore'ye Kovid-19 aşısı gönderme teklifinde bulunduğunu belirten Biden, bu teklife yanıt alamadıklarını kaydetti. Biden ayrıca Hint-Pasifik bölgesinin "özgür ve açık" kalması için 1950-1953 Kore Savaşı'na uzanan ABD ile Güney Kore arasındaki ittifakın daha da gelişmesi gerektiğini vurguladı.

Pasifik'teki demokrasiler arasında çok daha yakın iş birliğine ihtiyaç olduğuna değinen ABD Başkanı, "Sadece askeri değil, ekonomik ve politik olarak açıdan da." diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN