BM, 40 Uygur Türkü'nün Tayland'dan sınır dışı edilmesini kınadı

BM, 40 Uygur Türkü'nün Tayland'dan sınır dışı edilmesini kınadı

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Tayland'dan 40 Uygur Türkü'nün sınır dışı edilmesini kınadı. Komiserliğin açıklamasında, "BMMYK, bu gruba erişim için defalarca talepte bulunmuş ve geri gönderilme korkusunu dile getiren bu kişilerin sınır dışı edilmeyeceğine dair Tayland yetkililerinden güvence istemişti. Taylandlı yetkililer kendilerine ulaşıldığında grubun sınır dışı edilmesi yönünde bir karar alınmadığını belirtti" denildi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Tayland'dan 40 Uygur Türkü'nün sınır dışı edilmesini kınadı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Tayland'dan, Uygur Türklerinin sınır dışı edilmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

40 Uygur Türkü'nün Tayland'daki gözaltı merkezlerinde 10 yıldan fazla süre kaldıktan sonra sınır dışı edilmesinden derin üzüntü duyulduğu bildirilen açıklamada, bu yaklaşım kınandı.

Mülteci Yüksek Komiserliği'nin, Bangkok'ta gözaltına alınan bir grup Uygur Türkü'nün yakın zamanda sınır dışı edileceğine dair raporlar aldığı kaydedilen açıklamada, "BMMYK, bu gruba erişim için defalarca talepte bulunmuş ve geri gönderilme korkusunu dile getiren bu kişilerin sınır dışı edilmeyeceğine dair Tayland yetkililerinden güvence istemişti. Böyle bir erişim sağlanamadı ve Taylandlı yetkililer kendilerine ulaşıldığında grubun sınır dışı edilmesi yönünde bir karar alınmadığını belirtti" denildi.

'ULUSLARARASI HUKUK KAPSAMINDAKİ YÜKÜMLÜLÜKLERİN AÇIK BİR İHLALİ'

Söz konusu grubun gözaltına alınmasıyla ilgili endişelerin 2014'ten bu yana dile getirildiği aktarılan açıklamada, Taylandlı yetkililere, bu kişilerin insani durumlarını iyileştirme, gözaltına alternatifler sunma, uygulanabilir ve güvenli bir çözüm arama çağrısı yapıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Mülteci Yüksek Komiserliği'nin Koruma Yüksek Komiser Yardımcısı Ruvendrini Menikdiwela, bu durumun, geri göndermeme ilkesinin ve Tayland'ın uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerinin açık bir ihlali olduğuna işaret etti.

Menikdiwela, "BMMYK, Tayland'ı, bireylerin zorla geri gönderilmesine son vermeye çağırıyor" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN