Depremin vurduğu Afganistan'a hayati malzemeler bugün ulaştı

Depremin vurduğu Afganistan'a hayati malzemeler bugün ulaştı

Afganistan'ın bu hafta binden fazla kişinin ölümüne neden olan depremin vurduğu uzak bölgesindeki hastanelere hayati tıbbi malzemeler bugün ulaştı.

SELMAN CÖMERT

Yetkililer, hafta ortasında binden fazla kişinin ölmesine, iki bin kişinin yaralanmasına ve 10 bin evin hasar görmesine veya yıkılmasına neden olan 6,1 büyüklüğündeki depremin ardından Pakistan sınırına yakın dağlık güneydoğu bölgesinde hayatta kalanları arama çalışmalarını durdurdu.

Geçtiğimiz gün meydana gelen artçı depremlerde, başkent Kabil'in yaklaşık 160 km güneydoğusundaki bölgede en az beş kişi daha yaşamını yitirdi. Sağlık personeli, ilkel sağlık altyapısının yaralılara yardım etme çabalarını engellediğinden şikayetçi oldu.

Afganistan'ın depremden en çok etkilenen şehri Paktika'daki bir hastanenin yöneticisi olan Abrar, "Kötü şartlardan dolayı burada tedavi edemeyeceğimiz yaralılar Kabil'e gönderildi" dedi.

Reuters'te yer alan habere göre 6,1'lik deprem, geçen yıl ülkenin kontrolünü ele geçirmelerinden bu yana insan haklarıyla ilgili endişeler nedeniyle birçok yabancı hükümet tarafından dışlanan Afganistan'ın Taliban yöneticileri için büyük bir sınav.

Afganistan, Batı yaptırımları nedeniyle doğrudan uluslararası yardımdan mahrum kaldı ve bu hafta, depremden önce bile ülkenin bazı bölgelerinde var olan insani kriz daha da derinleşti.

Birleşmiş Milletler ve bazı ülkeler, etkilenen bölgelere yardım gönderdi ve Taliban deprem kurbanlarına yardım etmek için daha fazla yardım sevkiyatı için çağrıda bulundu. Paktika eyalet hükümeti sözcüsü Mohammad Amen Hozifa, "Tüm insani yardım kuruluşlarını halka yardım etmeye çağırıyoruz" dedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı, ülkenin Afganistan'a depremden etkilenenlere yardım etmek için çadır, havlu, yatak ve diğer malzemeler de dahil olmak üzere toplam 50 milyon yuan (7.5 milyon $) değerinde insani yardım sağlayacağını söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN