DTÖ: Ticaret 2023'te sert şekilde yavaşlayacak

DTÖ: Ticaret 2023'te sert şekilde yavaşlayacak

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) yayınladığı yeni raporunda, küresel ekonominin güçlü ters rüzgarlarla karşı karşıya kalırken ticaretin 2023'te sert bir şekilde yavaşlayacağı tahmininde bulundu.

Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) raporuna göre dünya ticaretinin 2022'nin ikinci yarısında ivme kaybetmesi ve birden fazla şokun küresel ekonomi üzerinde baskı yaratmasıyla oluşan olumsuz durum 2023'te de devam edecek. Küresel emtia ticaret hacminin 2022'de %3,5 artacağını öngören DTÖ ekonomistleri 2023 için, önceki tahmin olan %3,4'ten sert bir düşüşle %1,0'lık bir artış olacağı tahmininde bulundu. DTÖ’ye göre, piyasa döviz kurlarında Dünya GSYİH'sı 2022'de %2,8 ve 2023'te %2,3 artacak.

Ukrayna'daki savaşla birlikte, yüksek enerji fiyatları, enflasyon ve mali sıkıntılar da dahil olmak üzere birçok şok durumun, ticaret ve üretim üzerinde baskı oluşturacağı belirtilen raporda, BDT bölgesinin mal ihracatının ikinci çeyrekte önceki çeyreğe göre %10,4 düşerken, ithalatta %21,7 düşüş kaydedildi.

Orta Doğu, 2022'de hem ihracat tarafında (%14,6) hem de ithalat tarafında (%11,1) tüm bölgelere göre en güçlü ticaret hacmi büyümesine sahip olacak. ABD doları cinsinden mal ticaretinin değeri, 2022'nin ikinci çeyreğinde yıllık bazda %17 arttığı belirtilen rapora göre, ağustos ayında enerji fiyatları yıllık bazda %78, gıda fiyatları %11, tahıl fiyatları %15 ve gübre fiyatları %60 arttı.

Büyük ekonomilerde farklı nedenlerle büyümenin yavaşlaması nedeniyle ithalat talebinin yumuşaması bekleniyor. Avrupa'da Rusya-Ukrayna savaşından kaynaklanan yüksek enerji fiyatlarının hanehalkı harcamalarını sıkıştırıp, üretim maliyetlerini artıracağı öngörülen raporda, ABD’de para politikası sıkılaştırmasının, konut, motorlu taşıtlar ve sabit yatırım gibi alanlarda faize duyarlı harcamaları vuracağı bekleniyor.

Çin’in ise, zayıf dış taleple birlikte Kovid-19 salgınları ve üretim kesintileriyle boğuşmaya devam ettiği belirten raporda ayrıca yakıtlar, gıda ve gübreler için artan ithalat faturaları, gelişmekte olan ülkelerde gıda güvensizliğine ve borç sıkıntısına yol açabileceği kaydedildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN