Dünya basını İmamoğlu kararını böyle yorumladı: Artçı sarsıntıları ve sonuçları olacak

Dünya basını İmamoğlu kararını böyle yorumladı: Artçı sarsıntıları ve sonuçları olacak

İBB Başkanı İmamoğlu'na, YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve siyasi yasak kararı verilmesine gösterilen tepkiler gündemden düşmezken, dünya basını da kararı sayfalarına taşıdı. Haberlerin ortak paydası, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, İmamoğlu'nun "rakibi olarak görmesi" oldu. Fransa'nın önde gelen gazetesi Le Monde ise "Hem mevcut iktidar hem de aday arayışındaki muhalefet partileri için tahmin edilemez artçı sarsıntıları ve sonuçları olacak" yorumunu yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'na, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla üst sınırdan verilen 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve siyasi yasak kararına tepki yağarken dava, ülkenin bir numaralı gündemi oldu. Kararın hukuki değil "siyasi" olduğu eleştirileri sürerken, İmamoğlu'na destek olmak adına altılı masa liderleri de bugün İBB binasının yer aldığı Saraçhane'de, saat 16.00'da bir araya gelme kararı aldı.

Euronews'in aktardığına göre; ülkenin ana gündem maddesi olan karar, dünya basınında da geniş yer buldu. Çok sayıda ülkenin başlıca gazeteleri İmamoğlu'nu sayfalarına taşıdı.

İşte İmamoğlu'na yönelik cezaya ilişkin dünya basınından öne çıkan başlıklar:

THE NEW YORK TIMES (ABD)

"Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın potansiyel rakibini siyasetten men ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2023 seçimlerindeki muhtemel rakibi olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, kamu görevlilerine hakaretten suçlu bulundu.

Bu durum, Erdoğan'ın iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'ne karşı seçimleri kazanma konusunda kanıtlanmış bir sicile sahip bir liderin yakın vadedeki beklentilerini yok edebilir."

LE MONDE (FRANSA)

"Türkiye'de muhalefet, Erdoğan'ın potansiyel rakibi İstanbul Belediye Başkanı'nın mahkum edilmesi sonrası misilleme yapmak zorunda kaldı.

Türkiye'de tarih tekerrür ediyor ve bu tesadüf değil. 14 Aralık Çarşamba günü bir hakim, karizmatik bir muhalefet figürü ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın potansiyel rakibi olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu, üst düzey devlet yetkililerine 'hakaret ettiği' gerekçesiyle iki yıl yedi ay hapis ve siyasetten men cezasına çarptırdı.

Kritik seçimlere altı aydan az bir süre kala yetkililer tarafından verilen acımasız ve niteliksiz karar, siyasi bir deprem etkisi yarattı. Hem mevcut iktidar hem de aday arayışındaki muhalefet partileri için tahmin edilemez artçı sarsıntıları ve sonuçları olacak."

1-007.jpg

DIE WELT (ALMANYA)

"Türk muhalif siyasetçi İmamoğlu siyasi yasak ve hapis cezasına çarptırıldı.

Erdoğan'ın en önemli siyasi muhaliflerinden biri olarak kabul ediliyor: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu iki buçuk yıldan fazla hapis cezasına çarptırıldı ve siyasetten men edildi. Avukatı cezaya karşı temyize başvurmak istiyor.

2019'da seçilmesinden bu yana yükselen bir siyasi yıldız ve 2023 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a potansiyel bir rakip olarak görülen İmamoğlu hakkındaki dava, gözle görünür güvenlik önlemleri altında başladı. AFP muhabirlerinin gözlemine göre, sabahın erken saatlerinden itibaren adliye binasının yakın çevresi kordon altına alındı ​​ve sokaklar polis tarafından kapatıldı."

RIA NOVOSTI (RUSYA)

"İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı'na 2 yıl 7 ay hapis cezası.

İstanbul'un muhalefetteki belediye başkanı ve cumhurbaşkanı adayı olması muhtemel Ekrem İmamoğlu, YSK temsilcilerine hakaret etmekten 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı ve siyasetten men edildi.

İmamoğlu, 2019 belediye seçimlerini kazandıktan sonra, Yüksek Seçim Kurulu temsilcilerini 'ahmaklar' olarak nitelendirdi. Daha önce, haziran ayında yapılması beklenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde görevdeki Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın olası rakiplerinden biri olarak adlandırılmıştı."

EKATHİMRİNİ (YUNANİSTAN)

"Mahkeme, Erdoğan'ın rakibine yönelik hapis ve siyasi yasak kararı verdi.

Türkiye'de bir mahkeme İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu hapis cezasına çarptırdı ve gelecek yıl yapılacak seçimlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a karşı güçlü bir rakip olarak görülen muhalif siyasetçiye siyasi yasak getirdi.

Önümüzdeki yıl yapılacak seçimlerin sonucu, CHP ve muhalefetteki diğerlerinin, Türkiye'yi yirmi yıldır yöneten Erdoğan ve AKP'ye meydan okumak için tek bir aday etrafında güçlerini birleştirme becerisine bağlı görülüyor."

REPUBBLİCA (İTALYA)

"İstanbul'da Erdoğan karşıtı belediye başkanı ceza aldı ve siyasi faaliyetten men edildi: 'Türkiye'de adalet yok'

Recep Tayyip Erdoğan'ın son cumhurbaşkanlığı adaylığı için belirleyici mücadele İstanbul'da bir mahkeme salonunda başlıyor. Sanık sandalyesinde, 2019'daki belediye seçimlerini kazanarak AKP'nin uzun süreli siyasi hakimiyetini kıran ve kendisini muhalefetin en popüler siyasi lideri haline getiren şehrin karizmatik belediye başkanı Ekrem İmamoğlu oturuyor."

EL PAİS (İSPANYA)

"Türk mahkemesi İstanbul Belediye Başkanı ve Erdoğan'a karşı muhalefetin olası adayını diskalifiye etti

İstanbul'da bir mahkeme, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu seçim kurulu üyelerine 'aptal' dediği gerekçesiyle iki yıl yedi ay 15 gün hapis ve aynı süreyle siyasi hak mahrumiyeti cezasına çarptırdı. Merkez sol Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) grubunun yükselen yıldızlarından biri olan İmamoğlu, aynı zamanda muhalefetin uzlaşı adayı olarak adı geçen isimlerden biri."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN