İmamoğlu’na dünyadan destek yağıyor: Özgürlük hapishanede, kuş kafeste yaşamaz

İmamoğlu’na dünyadan destek yağıyor: Özgürlük hapishanede, kuş kafeste yaşamaz

Hakaret suçlamasıyla yargılanan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen hapis ve siyaset yasağının yankıları sürüyor. Ülke gündemine bomba gibi düşen skandal kararın ardından, İmamoğlu, uluslararası alanda geniş destek aldı.

İSMAİL CÖMERT

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 2019 yılında yapılan yerel seçimleri iptal etme ve yeniden yapma kararı hakkında yorum yaparken, YSK'nın 11 üyesine hakaret etmekle suçlandı. Açılan davada 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası alan İmamoğlu’na gelen destek mesajları dinmiyor.

‘TÜRKİYE’DE ADALET FELAKET DURUMDA’

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vedant Patel, "Bu haksız ceza, insan haklarına, temel özgürlüklere ve hukukun üstünlüğüne saygı ile tutarsızdır. Türkiye'deki sivil toplum, medya, siyaset ve iş dünyası liderlerine yönelik devam eden suçlamalar ve uzun süreli tutukluluk hallerinden ciddi endişe duyuyoruz" dedi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İmamoğlu hakkındaki karar "demokrasiye büyük bir darbe" olarak nitelendirilerek "Özellikle seçim zamanlarında, ifade özgürlüğü adil bir yarışmanın en önemli özelliğidir" denildi. Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, “Türkiye'de adalet felaket bir durumda ve kabaca siyasi amaçlar için kullanılıyor. Çok üzücü bir gün” dedi.

‘DEMOKRASİ HİLESİ’

İmamoğlu'na Batılı hükümetler ve AB yetkililerinin yanı sıra Floransa, Varşova, Barselona, Leipzig, Ghent, Braga, Tallinn, Nantes, Oslo, Rotterdam, Stockholm ve Viyana'yı temsil eden Avrupa Şehirler Birliği de destek verdi. Avrupa Şehirler Birliği’ne göre, dava, "muhalefetin bir üyesine yönelik siyasi amaçlı bir saldırıdan" başka bir şey değil.

Avrupa Şehirler Birliği’nin İcra Komitesi’nden yapılan açıklamada, "Görevdeki cumhurbaşkanının siyasi rakibine mahkemede verilen kovuşturma kararı bir demokrasi hilesi teşkil ediyor ve Türkiye'yi iyi yönetişim açısından yıllar geriye götürme riski taşıyor" denildi.

Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’nın Belediye Başkanı Benjamina Kariç, sosyal medya hesabından “Özgürlük hapishanede, kuş kafeste yaşamaz” diye kaydetti.

‘ERDOĞAN İKTİDARI ELİNDE TUTMAK İÇİN…’

Avrupa Parlamentosu'nda 145 sandalyeye sahip Avrupa Sosyalistler Partisi’nden (PES) yapılan açıklamada, kararın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iktidarı elinde tutmak için her yolu kullanacağını gösterdiği belirtilerek "Bu, kendisine muhalefet eden demokratik olarak seçilmiş kişileri görevden almak da dahil olmak üzere iktidarı elinde tutmak için her yolu kullanacak olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın demokrasiye yönelik bir başka saldırısıdır" diye eklendi.

‘SAHTE SUÇLAMALARLA SİYASETTEN MEN EDİLİYOR’

İnsan hakları kuruluşu olan Freedom House, İmamoğlu'nun "sahte suçlamalarla" hapse atıldığını ve siyasetten men edildiğini belirtti. Yapılan açıklamada, "Bu karar, Türk seçmeninin iradesini temelden baltalamaktadır ve demokratik ilkelerin açık bir ihlalidir" diye kaydedildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN