Dünyada her 10 çocuktan 1'i çalışmaya zorlanıyor

Dünyada her 10 çocuktan 1'i çalışmaya zorlanıyor

Çocuk Koruma Örgütü Terre des Hommes'un açıkladığı rapora göre; Dünyada 152 milyon çocuk işçi çalıştırılırken, bunların 73 milyonu ağır ve ölüm tehlikesi taşıyan işlerde çalıştırılıyor. UNICEF tahminlerine göre ise bu sayının, 2025 yılında 121 milyon çocuk seviyelerine ineceği öngörülüyor.

KARAR/ALMANYA

Dünya genelinde 152 milyon çocuk hayatta kalmak ve ailelerine katkı sağlamak için çalışmak zorunda. Çocuk Koruma Örgütü Terre des Hommes tarafından açıklanan rapora göre  çalışmak zorunda kalan çocukların 73 milyonu tehlike ve kölelikle eş değer zor işler yapıyor.  Bu çocuklar  nerdeyse bir köle gibi madenlerde, taş ocaklarında, zararlı kimyasalların bulunduğu pamuk tarlalarında ya da hizmetçi olarak çalışıyor. 

EN ÇOK ÇOCUK İŞÇİ AFRİKA'DA

En çok kız ve erkek çocuklarının çalışmak zorunda kaldığı kıta 72 milyon çocuğun çalıştırıldığı Afrika. Asya’da çalıştırılan çocukların sayısı ise 62 milyon. Çocuklar en çok tarımda çalıştırılıyor.  UNICEF tarafından, Çocuk İşçilere Karşı Dayanışma Günü  dolayısıyla  yapılan açıklamada hükümetler, sivil toplum örgütleri ve şirketlere çağrıda bulunularak çocuk çalıştırmanın en büyük nedenlerinden olan fakirlik, eğitimde fırsat eşitsizliği ve kız çocuklarının dışlanmalarına karşı daha yoğun mücadele edilmesini talep etti.

SAYI YILDAN YILA AZALIYOR

UNICEF geçtiğimiz yıllarda çocuk işci sayısının yoğun bir biçimde düştüğünü (2000 yılında 246 milyon olan sayı 2016’da 152 milyona düştü) ancak bu düşüşü hızının son bir kaç yılda azaldığını açıkladı.  UNICEF hesaplamalarına göre düşüş bu hızla devam ederse 2025 yılında rakam sadece 121 milyona düşecek. Terre des Homes çözüm olarak okul mecburiyetinin konulması ve okul süresi bitene kadar çocukların çalıştırılmasının yasal olarak engellemesini talep ediyor. Devlet kurumlarının daha sıkı kontroller yapması ve çocuk çalıştıran işyerlerinin sert cezalara çarptırılması da talep edilen tedbirler arasında bulunuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN