Dünyanın gözü önünde

Dünyanın gözü önünde

Cenin’i tanklarla, jetlerle kuşatmaya alan İsrail güçleri kadınların ve çocukların üstüne bomba yağdırdı. Kimse kaçmasın diye sivil araçlar ezildi, ambulans girmesin diye yollar parçalandı. 72 saattir dünyanın gözü önünde devam eden vahşi ablukaya ne İslam aleminden ne de Batı’dan anlamlı bir tepki geldi.

İsrail ordusu ile İç İstihbarat Teşkilatı Şin-Bet’in, işgal altındaki Batı Şeria’nın Cenin kenti ve Mülteci Kampı’na baskınında hayatını kaybedenlerin sayısı 10’a yükseldi. 20’si ağır yaklaşık 100 kişi yaralandı. Kanlı saldırılara ilişkin İsrail Başbakanı Netanyahu “Operasyon belirlenen hedefler tamamlanana kadar devam edecek” ifadesini kullandı. Filistin ise Tel Aviv’le iletişimin kesileceğini, ABD’yle ilişkilerin sınırlandırılacağını bildirdi.

KÖRFEZ ÜLKELERİ 'KINADI' BM SADECE İTİDAL TELKİN ETTİ

Hayalet kente dönen Cenin Kampı’nda elektrik bağlantısı kesilirken yolların kullanılamaz hale gelmesiyle ambulanslar bölgeye ulaşamadı. Ölüm kuşatmasına alınan bölgede tablo her saat ağırlaşırken dünyanın sessizliği vicdanları kanattı. İslam ülkelerinin tepkisi yine ‘kınama’dan öteye geçmedi. BM itidal telkin etmekle yetindi. Ankara ise Dışişleri üzerinden zulmün karşısında durdu. Tel Aviv’e ‘Saldırıları durdurun’ çağrısı yapıldı.

0507krt01a-tum.jpg

Tarihin en aşırı sağ hükümetinin iktidarda olduğu İsrail’in Filistinlilere yönelik son 20 yılın en büyük saldırıları sürerken, Dünya’dan gelen kınama tepkileri etkisiz kaldı. İsrail ordusu ile İç İstihbarat Teşkilatı Şin-Bet’in, işgal altındaki Batı Şeria’nın Cenin kenti ve Mülteci Kampı’na baskınında hayatını kaybedenlerin sayısı 10’a yükseldi. 20’si ağır yaklaşık 100 kişi yaralandı. Kanlı saldırılara ilişkin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu “Operasyon belirlenen hedefler tamamlanana kadar devam edecek” ifadesini kullandı.

Filistin Yönetimi ise Tel Aviv’le iletişimin kesileceğini, ABD’yle ilişkilerin sınırlandırılacağını bildirdi. Cenin’de 18 bin kişinin yaşadığı mülteci kampında elektrik bağlantısı kesilirken yolların kullanılamaz hale gelmesiyle ambulanslar bölgeye ulaşamadı. İslam ülkelerinin tepkisi yine ‘kınama’dan öteye geçmezken,BM itidal telkin etmekle yetindi. Ankara ise Dışişleri üzerinden Tel Aviv’e ‘Saldırıları durdurun’ çağrısı yaptı.

Cenin Mülteci Kampı’nda ise tam bir insanlık dramı yaşanıyor. 30 bin nüfuslu kampta elektrik, su gibi insani altyapı yok edildi. Buldozerler asfalt yolları kazarak parçalayınca gıda ürünlerinin girişi de zorlaştı. Bölgedeki Filistinliler yaşadıkları dehşeti “Sivilleri bombalıyorlar. Ölenler sokakta oynayan çocuklar. İçme suyuna kanalizasyon karıştı. Bebeklerin sütü bile yok” sözleriyle anlattı.

İsrail’in saldırılarını sürdürdüğü Cenin Mülteci Kampı’nda binlerce Filistinli İsrail’in dehşet verici baskınından sonra Cenin mülteci kampından kaçmaya başladı. Yaklaşık 3 bin kişinin okullara ve barınaklara yerleştirilmek üzere kamptan ayrıldığı açıklandı. BM Filistinli mülteciler kuruluşu UNRWA, kamptaki birçok kişinin yiyecek, içme suyu ve süt tozuna ihtiyacı olduğunu söyledi. Batı Şeria’daki ana kuzey-güney yolu olan Otoyol 60’taki kontrol noktalarında saatlerce kuyruklar oluştu, çünkü ambulanslar da dahil olmak üzere Cenin’e erişmeye veya oradan ayrılmaya çalışanlar bazen asfaltsız dağ yollarına yönelmek zorunda kaldı.

Cenin kampı, İsrail devletinin kurulmasından sonra 1948’de evlerinden kaçan mültecileri barındırmak için 1950’lerde kuruldu. Yoksullukla boğuşan getto benzeri bölge, uzun süredir Filistinlilerin silahlı direnişine de ev sahipliği yapıyor. Bu yıl Batı Şeria’da öldürülen Filistinlilerin sayısı 133’e yükseldi.

TEL AVİV’DE ARAÇ YAYALARA ÇARPTI: ÜÇÜ AĞIR YEDİ YARALI

İsrail’in başkenti Tel Aviv’in kuzeyindeki caddede bir aracın kaldırımdaki sivillere çarptığı, ardından şoförün araçtan inerek elindeki “keskin objeyle” çevredekilere zarar vermeye çalıştığı ifade edildi.

Açıklamada, araçla çarpma sonucu yaralanan üçü ağır yedi kişinin sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırıldığı, “saldırganın etkisiz hale getirildiği” aktarıldı. İsrail basınına konuşan bir polis kaynağı, yayalara çarpan aracın şoförünün çevredeki silahlı bir sivil tarafından vurularak öldürüldüğünü ve olayın araştırıldığını belirtti.

İsrail basınındaki haberlerde, yayalara çarpan aracın sürücüsünün işgal altındaki Batı Şeria’nın El-Halil kentinden bir Filistinli olduğu ileri sürüldü. Sosyal medyada paylaşılan bir videoda, silahlı bir sivilin yerde yatan bir kişiye birden fazla kez ateş ettiği görüldü. Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada, Tel Aviv’deki “eylemin İsrail’in Cenin’de işlediği suçlara karşı verilen karşılıklardan birincisi olduğu” ifade edildi, ancak Hamas olayı üstlenmedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN