Eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe’ye suikast! Vurulma anından yeni görüntüler

Eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe, miting sırasında silahlı saldırıya uğramış hayatını kaybetmişti. Abe'nin vurulma anından yeni görüntüler ortaya çıktı. Abe’nin ölüm nedeninin kan kaybı olduğu ifade edildi. Daha önce Japonya Öz Savunma Kuvvetleri bünyesinde çalıştığı öğrenilen Yamagami Tetsuya’nın evinde yapılan aramada çok sayıda silah ve patlayıcı madde ele geçirildi.

Eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Nara kentinde Liberal Demokrat Parti adayının seçim kampanyasına destek için açık havada yapılan etkinlikte yaptığı konuşma sırasında göğsünden vurulmuş hayatını kaybetmişti. Abe'nin vurulma anına dair yeni görüntüler ortaya çıktı.

whatsapp-image-2022-07-08-at-18-22w.jpg

Abe’nin saldırı sırasında silahın ateşlenmesiyle birlikte ilk olarak irkildiği görülürken, arkasına bakmasının ardından kurşun vücuduna isabet ediyor. Abe daha sonra yere yığılıyor. O sırada korumaların Abe’nin önüne geçmeye çalıştığı hatta çantayla önünü kapamaya çalıştığı görülse de bu çaba yetersiz kalıyor…

whatsapp-image-2022-07-08-at-18-22.jpg

GÖZALTINA ALINDI

Abe'yi vuran kişinin Nara'da ikamet eden ve eski bir Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri mensubu olan 41 yaşındaki Tetsuya Yamagami olduğu açıklandı.

whatsapp-image-2022-07-08-at-18-22aa.jpg

Yamagami olayın ardından gözaltına alındı.

whatsapp-image-2022-07-08-at-18-22a.jpg

EN UZUN SÜRE GÖREV YAPAN BAŞBAKANDI

İlk kez 2006’da başbakanlık koltuğuna oturan Abe, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek 1 yıl sonra istifa etmiş, Aralık 2012’de başbakanlığa geri dönmesinin ardından 2019 yılında görevinde 2 bin 887 güne ulaşarak Japonya’nın en uzun süre görevde kalan başbakanı unvanını elde etmişti. Aralık 2012’de göreve dönen Abe, ekonomi ve çalışma tarzı reformları üzerine çalışmıştı.

4977595.jpg

Abe, çocuk bakımı konusunda devlet desteğini teşvik etmek için de çaba harcamıştı. Görev süresi boyunca askeri harcamaları artıran ve 2. Dünya Savaşı sonrası pasifist Japonya anayasasını değiştirme hedefinden vazgeçmeyen Abe, Kuzey Kore tarafından kaçırılan Japon vatandaşlarının ülkeye dönüşü için yürüttüğü çalışmalarla da gündeme gelmişti.

4977594.jpg

SAĞLIK SORUNLARI NEDENİYLE İSTİFA ETMİŞTİ

Japon ekonomisini canlandırma ile deflasyonu önlemeyi amaçlayan ve "Abenomics" olarak bilinen bir dizi politikayla uzun yıllar halkın desteğini kazanan Abe, son olarak Kovid-19 salgınında yeteri kadar sorumluluk almamakla eleştirilmişti. Salgın süresince zaman zaman gözlerden uzak kalmayı tercih eden Abe’nin bu davranışı, sağlık sorunları yaşadığı ve başbakanlık görevlerini yürütmekte zorlandığı iddialarını güçlendirmişti.

Abe, görev süresi boyunca kontrol altında tutabildiği ülseratif kolit rahatsızlığının yeniden kötüleşmeye başladığını ifade ederek 28 Ağustos 2020’de istifa etme kararı aldığını kamuoyuna duyurmuştu. Başbakanlık görevini bırakmasının ardından iktidardaki Liberal Demokrat Parti’de (LDP) siyaset yapmayı sürdüren Abe, bugün Nara’da Pazar günü yapılacak üst meclis seçimlerinde yarışacak bir LDP adayını desteklemek üzere bulunuyordu.

4978408.jpg

KATİLİN EVİNDE ÇOK SAYIDA SİLAH ELE GEÇİRİLDİ

Daha önce Japonya Öz Savunma Kuvvetleri (SDF) bünyesinde çalıştığı öğrenilen Yamagami Tetsuya’nın (41) el yapımı silahından çıkan 2 kurşunla hayatını kaybeden Abe’nin katil zanlısının evinde arama yapan polis, çok sayıda el yapımı silah ele geçirildiğini açıkladı. Polis ayrıca evde bulunan patlayıcı madde olduğu tahmin edilen şüpheli paketlerin, imha edilmek üzere özel bir bölgeye gönderildiğini belirtti. Muhtemel bir patlama riskine karşı bölge sakinlerini tahliye eden polis ekipleri, soruşturmayı terör bağlantısı üzerine derinleştirdi.

ÖLÜM NEDENİ NETLEŞTİ

Nara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden yapılan açıklamada, yerel saatle 17.03’te hayatını kaybeden eski Başbakan Abe’nin ölüm nedeni duyuruldu. Açıklamada, kurşun yarasının kalbine ulaşacak kadar derin olduğu belirtilerek, Abe’nin ölüm nedeninin kan kaybı olduğu ifade edildi.

Eski Japonya Başbakanı Shinzo Abe, seçim konuşması yaptığı Nara şehrinde silahlı saldırıya uğramış, olay yerinde yakalanan saldırgan, Abe’yi sevmediği için cinayeti işlediğini ancak Abe’nin politik duruşuna karşı kin beslemediğini ifade etmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN