FAO'dan küresel gıda krizi uyarısı: Açlık riski 520 milyona çıkabilir

FAO'dan küresel gıda krizi uyarısı: Açlık riski 520 milyona çıkabilir

Ortadoğu'daki çatışmaların gıda piyasaları üzerindeki etkisinin önümüzdeki yıllarda daha geniş bir coğrafyada hissedilebileceği belirtildi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'ne (FAO) göre, mevcut risklerin devam etmesi halinde 2030'a kadar dünyada açlıkla karşı karşıya kalan kişi sayısı 510-520 milyona çıkabilir.

FAO Rusya Federasyonu İrtibat Ofisi Direktörü Oleg Kobyakov, küresel gıda güvenliğine ilişkin değerlendirmesinde mevcut tahminlerin kriz öncesindeki öngörülerden daha yüksek olduğuna dikkat çekti.

ENERJİ VE GÜBRE MALİYETLERİ DE ETKİLENEBİLİR

Kobyakov, Ortadoğu'daki çatışmaların yalnızca bölge ülkeleriyle sınırlı kalmayabilecek ekonomik sonuçlar doğurabileceğini belirtti. Enerji fiyatlarındaki yükselişin yanı sıra gübre maliyetlerinin artmasının tarımsal üretim ve gıda fiyatları üzerinde baskı oluşturabileceğini ifade etti.

Bu tür gelişmelerin çatışma bölgesinin dışında kalan ülkelerdeki gıda güvenliğini de etkileyebileceği belirtildi.

İKLİM RİSKİ TABLOYU AĞIRLAŞTIRABİLİR

Kriz öncesinde 2030 yılı için açlıkla mücadele eden nüfusun yaklaşık 503 milyon seviyesinde olmasının öngörüldüğünü aktaran Kobyakov, mevcut çatışmaların bu tahmini yukarı çekebileceğini söyledi.

FAO yetkilisi, iklim değişikliğine bağlı aşırı hava olaylarının da gıda üretimini olumsuz etkilemesi halinde küresel tablonun daha da ağırlaşabileceği uyarısında bulundu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN